Νέο δάνειο 65 δισ. στην Αθήνα;

Νέο πακέτο διάσωσης ύψους 65 δισ. ευρώ για την Ελλάδα επεξεργάζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να μπορέσουν να εκταμιευτούν δόσεις ζωτικής σημασίας τον Ιούνιο και να αποφευχθεί η χρεοκοπία της χώρας, μεταδίδει το Reuters. Οι κινήσεις για την κάλυψη του διαφαινόμενου κενού χρηματοδότησης το 2012 και το 2013 επιταχύνθηκαν μετά την προειδοποίηση του ΔΝΤ
την προηγούμενη εβδομάδα ότι δεν θα μπορέσει να εκταμιεύσει το μερίδιό του από την 5η δόση, εάν δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι η Ε.Ε. θα καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Αθήνας το 2012. Οι πηγές του πρακτορείου εκαναν λόγο για νέο πακέτο 65 δισ. που θα περιλαμβάνει ένα μείγμα ενυπόθηκων δανείων από Ε.Ε. και ΔΝΤ, επιπρόσθετα μέτρα στο σκέλος των εσόδων σε συνδυασμό με"πρωτοφανή έξωθεν επίβλεψη της διαδικασίας ιδιωτικοποιήσεων.

Όλι Ρεν: Ο χρόνος σας τελειώνει για την διαπραγμάτευση

Σκιές στην εκταμίευση της πέμπτης δόσης του δανείου της τρόικας αφήνει σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Ντερ Σπίγκελ ο Φιλανδός Επίτροπος Όλι Ρεν δηλώνοντας: «Το Φεβρουάριο προειδοποιήσαμε την Ελλάδα για ορισμένους κινδύνους. Από τότε, η Αθήνα έχει αποκλίνει κάπως από το αρχικό σχέδιο εξυγίανσης». Σύμφωνα με τον Όλι Ρεν, οι συζητήσεις για ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους έχουν αποσπάσει την προσοχή της κυβέρνησης από τον στόχο των μεταρρυθμίσεων, ενώ εκτιμά πως η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές το 2012 είναι πλέον «πολύ φιλόδοξος στόχος».

Εν τω μεταξύ, την Τρίτη, συγκαλείται στις Βρυξέλλες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Εργασίας, η οποία προετοιμάζει τις προτάσεις για το Eurogroup σχετικά με την αντιμετώπιση της κρίσης του χρέους στην Ελλάδα. Η πρόταση αυτή, που έχει διαμορφωθεί από ειδική επιτροπή τεχνοκρατών, φέρεται σύμφωνα με πληροφορίες να προβλέπει νέο δάνειο της τάξης των 30 - 35 δισ. ευρώ σε συνδυασμό με ένα πακέτο οικειοθελούς διακράτησης των ελληνικών ομολόγων που λήγουν κατά την περίοδο 2012 - 2013.

«Παραμύθι» χαρακτήρισε ο Λορέντσο Μπίνι Σμάγκι, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, την ιδέα ότι οποιαδήποτε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα μπορούσε να γίνει με ομαλό τρόπο, όπως με  εθελοντική επέκταση της διάρκειάς του.

Αισιοδοξεί ο υπουργός Οικονομικών

Την αισιοδοξία του για την καταβολή της πέμπτης δόσης του δανείου, εξέφρασε πάντως ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ενώ εκτίμησε ότι τις προσεχείς ημέρες θα επέλθει συμφωνία με την τρόικα για τα μέτρα που θα ληφθούν.Για συμμετοχή των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων στην είσπραξη των φόρων και στην ιδιωτικοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του Ελληνικού Δημοσίους ως αντάλλαγμα για νέα δανειακή στήριξη, σε συνδυασμό με τα επιπρόσθετα μέτρα λιτότητας, αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times.
Keywords
Τυχαία Θέματα