Νέο μπρα ντε φερ Ευρώπης - αγορών

Οι αντιδράσεις των αγορών αναμένεται να κρίνουν την τύχη της πρότασης του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με επιστολή του προς τους επικεφαλής της ΕΚΤ και το ΔΝΤ, για παροχή νέου δανείου προς την Ελλάδα, με επταετή επιμήκυνση του χρέους που διακρατούν οι ιδιώτες επενδυτές.

Ο κ. Σόιμπλε ζητά την παροχή νέου δανείου προς την Ελλάδα, προκειμένου να μη συμπαρασυρθεί, όπως αναφέρει, ολόκληρη η Ευρωζώνη από την επαπειλούμενη "πρώτη ανοργάνωτη κρατική χρεωκοπία" στους κόλπους της, ωστόσο ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επιμένει, παρά τις περί του αντιθέτου προειδοποιήσεις των οίκων αξιολόγησης, στην ανάγκη συμμετοχής των ιδιωτών επενδυτών στο νέο σχέδιο, με επταετή επιμήκυνση (και μάλιστα όχι απαραιτήτως εθελοντική) του συνόλου του ελληνικού χρέους που διακρατούν.

Την ίδια ώρα το πρακτορείο Ντάου Τζόουνς αναφέρει ότι το νέο πακέτο δανεισμού μπορεί να έχει ύψος έως και 100 δισ. ευρώ στα επόμενα τρία χρόνια, με εθελοντική συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα της τάξης των 30 δισ. ευρώ, και συγκέντρωση ισοδύναμου ποσού από την ελληνική κυβέρνηση μέσω ιδιωτικοποιήσεων.

Αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους με τη συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών ζητούν οι Πράσινοι στη Γερμανία, καθώς όπως τόνισε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο εκπρόσωπος του κόμματος Γκέρχαρτ Σικ, «το βάρος του χρέους είναι τόσο μεγάλο, ώστε δεν υπάρχει καμία προοπτική βιωσιμότητας, εάν αυτό δεν μειωθεί μέσω μιας αναδιάρθρωσης».

Ο «πράσινος» πολιτικός άσκησε κριτική στην γερμανική κυβέρνηση, γιατί δεν έθεσε εξαρχής το στόχο της αναδιάρθρωσης. Ταυτόχρονα, εξήρε τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για εξυγίανση του προϋπολογισμού και πρότεινε τη σύσταση ενός ευρωπαϊκού ταμείου διάσωσης  εκείνων των τραπεζών που θα αντιμετωπίσουν προβλήματα εξαιτίας της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.
Keywords
Τυχαία Θέματα