Νέες προειδοποιήσεις

Νέο μπαράζ προειδοποιήσεων από τους Ευρωπαίους προς την Ελλάδα να υλοποιήσει το μνημόνιο ενώ οι οίκοι αξιολόγησης ξαναχτυπούν. Η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει το πρόγραμμα λιτότητας για να αποτελέσει παράδειγμα για ολόκληρη την Ευρώπη, δήλωσε η Άγκελα Μέρκελ. Όπως είπε «Βρισκόμαστε σε σταυροδρόμι και εάν η Αθήνα
δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της τότε υφίσταται ζημιά η εμπιστοσύνη σε όλη την Ευρώπη». Αμφιβολίες για την εφαρμογή από την Ελλάδα των όρων που συνδέονται με τη οικονομική βοήθεια για τη διάσωση της χώρας εξέφρασε, σύμφωνα με πηγές του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Όταν η τρόικα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ θα πάει την επόμενη φορά στην Αθήνα, θα διαπιστώσει ότι το πρόγραμμα της Ελλάδας δεν εφαρμόζεται, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών,
 και τόνισε ότι αυτό είναι κάτι ανεξάρτητο από την έκβαση των εκλογών της ερχόμενης Κυριακής. Η κατάσταση στην Ελλάδα θα είναι πολύ κουραστική και δυσκίνητη, φέρεται να δήλωσε επίσης ο Γερμανός υπουργός.

Η Ε.Ε. θα κάνει ότι μπορεί για να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ, αν η χώρα σεβαστεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι.

Και ο Ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν ο οποίος ανέφερε πως σε ό,τι αφορά τις προκλήσεις της νέας κυβέρνησης, έχουν τονίσει την σημασία τήρησης των δεσμεύσεων και από τις δύο πλευρές, διότι το βλέπουν ως ένα Σύμφωνο Αλληλεγγύης μεταξύ της Ελλάδας από την μία πλευρά και των 16 υπόλοιπων χωρών της ευρωζώνης από την άλλη. «Η Γερμανία μπορεί να θυσιάσει την Ελλάδα, βγάζοντάς την από την ευρωζώνη, προκειμένου να σώσει το ευρώ» δήλωσε ο υπουργός οικονομικών της Βρετανίας Τζορτζ Όσμπορν.

Την ίδια ώρα, ο οίκος αξιολόγησης Moody's υποβάθμισε δύο κυπριακές τράπεζες - Κύπρου και Ελληνική Τράπεζα- ενώ έθεσε υπό παρακολούθηση τη Λαϊκή Τράπεζα, επικαλούμενος «τον αυξημένο κίνδυνο μιας εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη που θα μπορούσε να προκαλέσει αύξηση της απόσυρσης των καταθέσεων από τα ελληνικά υποκαταστήματα».

Μία στις τρεις πιθανότητες εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη παρά την ευρεία υποστήριξη του ενιαίου νομίσματος από τον πολιτικό κόσμο και τους πολίτες της χώρας βλέπει ο οίκος Standard and Poor's, ενώ ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ είναι πιθανό να οδηγήσει ακόμη και σε υποβάθμιση χωρών μελών της ευρωζώνης με ΑΑΑ, επισημαίνει στέλεχος του οίκου αξιολόγησης Fitch Ratings.

Στο μόνο σενάριο στο οποίο δουλεύει η Επιτροπή είναι αυτό της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ και της στήριξης της χώρας και δεν είναι σε γνώση της σενάρια αντιμετώπισης των επιπτώσεων ενδεχόμενης εξόδου της από το ευρώ, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Ολιβιέ Μπαγί. Επανέλαβε ότι θα πρέπει να γίνει σεβαστή η εκλογική διαδικασία στην Ελλάδα και να αναμείνουμε την απόφαση του ελληνικού λαού.

Διαβεβαιώσεις και από την ΕΚΤ πως δεν εξ
Keywords
Τυχαία Θέματα