Νέα συνάντηση με τρόικα για τα «κόκκινα δάνεια»

Λύση για τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων και την διευθέτηση των επιχειρηματικών οφειλών επιχειρούν να βρουν στην κυβέρνηση πριν αναχωρήσει η τρόικα και υπό την πίεση που δημιουργεί η έναρξη της συζήτησης για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης. Σε έκτακτη σύσκεψη του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη με τους αξιωματούχους της τρόικας έγινε προσπάθεια να γεφυρωθούν οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών για να κερδηθεί χρόνος, αν και όπως έγινε σαφές είναι αδύνατον να κατατεθεί
ρύθμιση εντός των επόμενων ημερών. Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης ο υπουργός Ανάπτυξης Ν. Δένδιας, ο αναπλ. υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, ο υφυπ. Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης και οι σύμβουλοι του πρωθυπουργού, Στ. Παπασταύρου και Χρ. Λαζαρίδης.
Σύμφωνα με κορυφαίο παράγοντα του υπουργείου Ανάπτυξης, «περπατήσαμε αρκετά αλλά δεν θα έρθει άμεσα η ρύθμιση». Ανέφερε ότι έγινε καταγραφή και προσπάθεια τεκμηρίωσης με στοιχεία που ζήτησε η τρόικα, και σημείωσε ότι τις επόμενες μέρες είναι αδύνατον να κατατεθεί το νομοσχέδιο δίνοντας ως χρονικό ορίζοντα συμφωνίας την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα στα τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου.

Το ίδιο κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης έκανε σαφές ότι θα είναι χωριστές οι ρυθμίσεις που θα καταθέσουν τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας σε ότι αφορά τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία ως προς τον αριθμό των δόσεων, και διαφορετική η ρύθμιση του υπουργείου Ανάπτυξης για τα δάνεια. Επιπλέον επέμεινε στην «γραμμή» ότι η ρύθμιση για τα επιχειρηματικά δάνεια δεν θα είναι ενιαία και δεν θα συμπίπτει χρονικά με αυτή των στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων για τα φυσικά πρόσωπα.

Πιθανώς εκτός ρύθμισης οι 1.000 μεγάλες

Η ίδια κορυφαία πηγή του υπουργείου Ανάπτυξης ανέφερε ότι είναι πιθανό να τεθεί όριο το οποίο θα βγάζει εκτός της ρύθμισης περίπου 1.000 επιχειρήσεις μεγαλο-οφειλέτες. Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΥΠΑΝ περίπου 100.000 μικρές και 10.000 μεγάλες θα ωφεληθούν της ρύθμισης.

Πηγή:www.capital.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα