Νέα ναρκωτικά κατακλύζουν την αγορά

Απειλή για την Ευρώπη και τις πιο παραγωγικές ηλικίες της, είναι πλέον τα νέα, φτηνά συνθετικά ναρκωτικά που παρασκευάζονται ακόμη και στον χώρο του σπιτιού, από ουσίες που πωλούνται «νόμιμα» και βρίσκονται σε προϊόντα οικιακής χρήσης, όπως αρωματικά χώρου, άλατα μπάνιου κ.α.

Η ετήσια ευρωπαϊκή έκθεση για τα ναρκωτικά που παρουσιάσθηκε στη Λισαβόνα, διαπιστώνει ότι παρότι η κοκαΐνη, η «έκσταση» και οι αμφεταμίνες συνεχίζουν να διακινούνται, τα νέα

διεγερτικά, που είναι φθηνότερα, έχουν κατακλύσει την αγορά σε μορφή σκόνης και χαπιών. Οι χρήστες συνήθως δεν γνωρίζουν τι αγοράζουν και οι αναφορές για την επικινδυνότητά τους γίνονται από τα τμήματα επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων. Τα ναρκωτικά αυτά διακινούνται κυρίως σε χώρους διασκέδασης των νέων, ενώ για πρώτη φορά η χώρα μας γίνεται τόπος παρασκευής ενός τέτοιου ναρκωτικού.

Η έκθεση διαπιστώνει επίσης ότι «εξανεμίζεται» η «αίγλη της κοκαΐνης», ουσίας που πλέον νοθεύεται, με αποτέλεσμα οι χρήστες να στρέφονται σε άλλες, πιο φθηνές διεγερτικές ουσίες. Η χρήση κάνναβης παραμένει πρόβλημα για την Ευρώπη, η οποία πλέον δεν εισάγει, αλλά παράγει τις ποσότητες που καταναλώνει. Η έκθεση «βλέπει» όλο και περισσότερους συστηματικούς χρήστες κάνναβης, αλλά και πολλούς από αυτούς να ζητούν βοήθεια για να απεξαρτηθούν. Η ηρωίνη θα εξακολουθεί να υπάρχει, αλλά δεν είναι το κεντρικό πρόβλημα των ναρκωτικών στη Ευρώπη. Όμως παραμένει μεγάλο πρόβλημα για την Ελλάδα, καθώς η χρήση της δεν δείχνει να μειώνεται, ακόμη τουλάχιστον, παρότι αυτό συμβαίνει στις περισσότερες άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην έκθεση για τη χώρα μας σχετικά με την «έκρηξη» των μολύνσεων HIV ανάμεσα σε όσους κάνουν ενδοφλέβια χρήση. Οι υπεύθυνοι του Ευρωπαϊκού Κέντρου για τα Ναρκωτικά απέφυγαν να κάνουν εκτίμηση για το αν η οικονομική κρίση θα αυξήσει ή θα μειώσει τη χρήση ναρκωτικών ουσιών στην Ευρώπη, αλλά παρατήρησαν ότι και τα δύο αυτά ενδεχόμενα είναι ανοικτά.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα