Νέα μέτωπα στις διαπραγματεύσεις

Μετά το αίτημα για διατήρηση της είσπραξης του τέλους ακινήτων μέσω ΔΕΗ για ακόμη ένα χρόνο, οι δανειστές μας διαπιστώνουν πάνω από 3 δισ. δημοσιονομικές αποκλίσεις για το 2013, ζητώντας από τα εμπλεκόμενα με το μνημόνιο υπουργεία να καθαρίσουν προτάσεις δημοσιονομικής εξοικονόμησης. Σήμερα θα δοθούν στη δημοσιότητα τα στοιχεία εκτέλεσης

του προϋπολογισμού στο δίμηνο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου και τα οποία -σύμφωνα με πληροφορίες- θα αποτυπώνουν σημαντική υστέρηση στα έσοδα, παρότι η συγκράτηση των δαπανών περιόρισε το εισπρακτικό πρόβλημα. Η κυβέρνηση ευελπιστεί πως από τις ρυθμίσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές φόρων και ασφαλιστικών εισφορών θα καλύψει το μεγαλύτερο μέρος της δημοσιονομικής απόκλισης ενώ άμεσο δημοσιονομικό όφελος θα προκύψει και από την απόλυση των 6.000 επίορκων υπαλλήλων.

Πάντως, σύμφωνα με διαρροές λίγο πριν από το σημερινό νέο ραντεβού της τρόικας με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνη Μανιτάκη, παράταση για το 2014 πήραν οι απολύσεις στο Δημόσιο μετά την κατάθεση στην τρόικα από το υπουργείο ενός αναλυτικού σχεδίου για τη διαχείριση του προσωπικού, το οποίο θα τεθεί επί τάπητος στη συνάντηση. Βάσει του σχεδίου, κρίσιμο ορόσημο θα είναι ο Σεπτέμβριος, οπότε θα πρέπει να αρχίσει η πλήρης εφαρμογή της διαθεσιμότητας, μέσω της οποίας θα προκύψουν οι πλεονάζοντες υπάλληλοι που θα δουν την πόρτα της εξόδου την επόμενη χρονιά.

«Το σχέδιο Μανιτάκη είναι ρεαλιστικό και εφόσον εφαρμοστεί, θα γλυτώσουμε τις απολύσεις» τόνισε στον Αθήνα 984 και τη Νόνη Καραγιάννη ο εκπρόσωπος τύπου της ΔΗΜΑΡ Ανδρέας Παπαδόπουλος. Για το αίτημα της τρόικας να διατηρηθεί το έκτακτο χαράτσι μέσω ΔΕΗ, τόνισε: «Έχουμε πει ότι πρέπει να υπάρξει ένας ενιαίος φόρος για τα ακίνητα και πρέπει να πιέσουμε προς την κατεύθυνση αυτή».

Keywords
Τυχαία Θέματα