Νέα αναδιάρθρωση και 150 νέα μέτρα

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Spiegel, η ενδιάμεση έκθεση της τρόικα που παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα στο Euro Working Group, περιέχει νέα αναδιάρθρωση
του ελληνικού χρέους, αυτή τη φορά με συμμετοχή των επίσημων πιστωτών, αλλά όχι της ΕΚΤ, 150 νέα μέτρα και μέτρια αξιολόγηση της μέχρι τώρα μεταρρυθμιστικής προσπάθειας. Ειδικότερα, όπως υποστηρίζει το περιοδικό, «η τρόικα λέει ότι η Αθήνα ξεκίνησε μόνο το 60% των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων, για 20% επί του παρόντος διαβουλεύεται, ενώ 20% εκκρεμούν». Στα επιπλέον 150 μέτρα που πρέπει να εφαρμόσει η Αθήνα, η χαλάρωση των μέτρων προστασίας από απόλυση, η υποχώρηση του κατώτατου μισθού και η κατάργηση ορισμένων επαγγελματικών προνομίων.

Η τρόικα, σύμφωνα με το Spiegel, πρότεινε επίσης αναδιάρθρωση του χρέους για τον δημόσιο τομέα. Η πρόταση συνάντησε ωστόσο, σύμφωνα με την ίδια πηγή, την αντίδραση της γερμανικής πλευράς, αλλά και άλλων κρατών.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά την πιθανότητα νέου κουρέματος και το ποιος θα συμμετάσχει, το Spiegel αναφέρει επίσης ότι «η ΕΚΤ, η οποία διακρατεί περίπου 40 δισ. ευρώ σε ελληνικά κρατικά ομόλογα, επειδή της απαγορεύεται τέτοια μορφή κρατικής χρηματοδότησης, λέγεται ότι δεν θα συμμετάσχει στο κούρεμα του χρέους, είναι ωστόσο διατεθειμένη να διαθέσει τα κέρδη της από τα ελληνικά ομόλογα, καθώς επαναγόρασε τα χρεόγραφα πολύ κάτω από την ονομαστική τους αξία και με την λήξη τους θα πληρωθεί για την ονομαστική τους αξία».

Επίσης σύμφωνα με το Spiegel, sτην ενδιάμεση έκθεση, η τρόικα επαναφέρει το σενάριο για τη δημιουργία «δεσμευμένου» λογαριασμού, στον οποίο θα κατατίθενται οι δανειακές δόσεις αλλά και για νόμο, ο οποίος θα προβλέπει αυστηρότερο έλεγχο της δημοσιονομικής πολιτικής. «Αν η Αθήνα δεν εφαρμόζει, όπως συμφώνησε, τις μεταρρυθμίσεις, θα αυξάνονται, για παράδειγμα, αυτομάτως οι φόροι», τονίζεται, ενώ σε ό,τι αφορά την πρόταση για επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος κατά δύο έτη, η Κομισιόν και η ΕΚΤ την κοστολογούν στα 30 δις ευρώ, ενώ το ΔΝΤ στα 38 δις. Η τελική έκθεση της τρόικας για την Ελλάδα αναμένεται, σύμφωνα με το περιοδικό, να παρουσιαστεί το αργότερο στις 12 Νοεμβρίου.
    
Απέκλεισε, πάντως το ενδεχόμενο νέου «κουρέματος» ο Γερμανός υπ. Οικονομικών,  Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, και δήλωσε ότι το Βερολίνο θεωρεί ρεαλιστικότερο ένα πρόγραμμα επαναγοράς χρέους.

«Κάναμε ένα κούρεμα χρέους της τάξης του 53,5% εις βάρος των ιδιωτών πιστωτών και εγγυηθήκαμε ότι αυτό είναι όλο. Γι' αυτό τώρα είναι μη ρεαλιστικό να μιλάμε για περαιτέρω κούρεμα του χρέους. Δεν δίνεις κι άλλα χρήματα σε έναν οφειλέτη που δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε.

Την ίδια ώρα, ο διοικητής της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Έβαλντ Νοβότνι, τάχθηκε υπέρ της γρήγορης λήψης μιας πολιτικής απόφασης που θα δίνει στην Ελλάδα την ευκαιρία για την περαιτέρω εξέλιξή της μέσα από μια επιμήκυνση του προγράμματος,   προειδοποιώντας
Keywords
Τυχαία Θέματα