ΝΑΤΟ: 13 νεκροί στρατιώτες στο Αφγανιστάν

Δεκατρία μέλη της υπό ΝΑΤΟϊκή ηγεσία δυτικής στρατιωτικής συμμαχίας στο Αφγανιστάν έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής φέτος σε κατά τα φαινόμενα "εκ των έσω" επιθέσεις από μέλη των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας, δήλωσε σήμερα ο διοικητής των αμερικανικών και των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων στην περιοχή.

Ο αμερικανός στρατηγός Τζον Άλεν, σε μια ετοιμασμένη εκ των προτέρων κατάθεσή του στην Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, είπε επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους θα συνεχίσουν την προσπάθεια

τους για να εξασφαλίσουν ότι το Αφγανιστάν δεν θα ξαναγίνει ασφαλές καταφύγιο για την Αλ Κάιντα και δεν θα τρομοκρατείται από τους Ταλιμπάν.

Ο Άλεν εμφανίστηκε ενώπιον του Κογκρέσου, ενώ η κυβέρνηση Ομπάμα επιδιώκει να ξεπεράσει μια σειρά από εμπόδια στη μακρόχρονη σύγκρουση στο Αφγανιστάν, συμπεριλαμβανομένης της κατακραυγής των Αφγανών για την καύση αντιτύπων του Κορανίου σε μια βάση του ΝΑΤΟ τον περασμένο μήνα, και τις δολοφονίες την περασμένη εβδομάδα 16 Αφγανών πολιτών, που κατηγορείται ότι διέπραξε ένας στρατιώτης των ΗΠΑ.

"Από την πρώτη Ιανουαρίου, ο συνασπισμός έχει χάσει 60 γενναίους στρατιώτες, από έξι διαφορετικές χώρες, στις επιχειρήσεις", δήλωσε ο Άλεν.

"Δεκατρείς από αυτούς έχασαν τη ζωή τους στα χέρια αυτών που φαίνεται ότι ήταν οι αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας, ορισμένες από τις οποίες είχαν ως κίνητρο, κατά την άποψή μας, εν μέρει την σοβαρή προσβολή θρησκευτικών συμβόλων".

Μιλώντας για την "απορρόφηση του σοκ" στη ΝΑΤΟ-Αφγανική σχέση, ο Άλεν είπε ότι οι δεσμοί μεταξύ των ξένων και των τοπικών δυνάμεων παραμένουν ισχυροί παρά τα πρόσφατα γεγονότα.

Ο ίδιος υποστήριξε επίσης ότι ο γείτονας του Αφγανιστάν, το Ιράν, σε διένεξη με οι Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους για το επίμαχο πυρηνικό του πρόγραμμα "συνεχίζει να υποστηρίζει την εξέγερση και να τροφοδοτεί τις φλόγες της βίας".

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα