Μνημεία μουσικής κουλτούρας

Έκθεση με τίτλο «Ο αποτυπωμένος ήχος: Μνημεία Μουσικής Κουλτούρας της Ρωσίας» φιλοξενείται στο Ρωσικό Κέντρο Επιστήμης και Πολιτισμού, στην Αθήνα. Η έκθεση θα ταξιδέψει ανά την Ευρώπη για έναν ολόκληρο χρόνο, ενώ το 2011 είχε φιλοξενηθεί στις Βρυξέλλες. Πρόκειται για ένα ταξίδι πίσω στον χρόνο, στην ιστορία της εκκλησιαστικής μουσικής, τις πηγές της, τον αντίκτυπο στα επαγγελματικά έργα των Ρώσων συνθετών και χορωδιακών μαέστρων.

«Το μουσείο μας γιορτάζει τα εκατοστά γενέθλιά του κι έχουμε την τιμή να παρουσιάσουμε αυτήν την έκθεση στην Αθήνα, στους Έλληνες, που έχουν πολλά κοινά και τόσες κοινές ρίζες με εμάς τους Ρώσους, ιδίως στον τομέα της ρωσικής βυζαντινής εκκλησιαστικής μουσικής», δήλωσε στον Αθήνα 9.84 και στην Έλενα Κοντράτοβα ο Αλεξάντερ Σέμενοφ, αναπληρωτής Διευθυντής τμήματος Διεθνών Σχέσεων της Ρωσικής Ένωσης Μουσικού Πολιτισμού του Γκλίνκα της Μόσχας.

Σε αυτήν την έκθεση παρουσιάζονται, μεταξύ άλλων, τα υλικά και τα έγγραφα που μιλούν για τα έργα των Ρώσων συνθετών που δημιουργήθηκαν στον τομέα αυτό της εκκλησιαστικής μουσικής: Τσαϊκόφσκι, Ραχμάνινοφ, καθώς και γνωστών άλλων χορωδιακών αρωγών, οι οποίοι έγραψαν θρησκευτική μουσική, όπως Τσεσνοκόφ και Γκρεχνινοφ.

«Αυτή η έκθεση, είναι πολύ ενδιαφέρουσα για το ελληνικό κοινό, διότι όπως σας είπα και πριν λίγο, έχουμε πολλά κοινά ως λαοί ιδιαίτερα σε αυτήν  την κατεύθυνση», επισήμανε ο κ. Σέμενοφ και απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση προς όλους όσοι ενδιαφέρονται για την ιστορία της ρωσικής μουσικής, ιδιαίτερα της ρωσικής εκκλησιαστικής μουσικής να επισκεφθούν την έκθεση, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου.

Αναφορικά με την κρίση που βιώνουν οι Έλληνες τα τελευταία χρόνια ο κ. Σέμενοφ είπε: «Ξέρετε, παρά το γεγονός ότι είμαι ένας πρώην διπλωμάτης και μολονότι η ειδικότητά μου ήταν η Λατινική Αμερική και εργάστηκα στο Υπουργείο Εξωτερικών 32 χρόνια, τι μπορώ να πω; Η Ελλάδα, αναμφισβήτητα, περνάει δύσκολες στιγμές, αλλά σε γενικές γραμμές παρόμοια κατάσταση επικρατεί σε πολλές χώρες. Σίγουρα, δεν είναι πολύ εύκολο. Προφανώς, είναι μια περίοδος που πρέπει να ξεπεράσει η χώρα, και οι πολίτες θα πρέπει να κάνουν υπομονή. Εν αναμονή των εορτών, θα ήθελα να ευχηθώ στους Έλληνες, καταρχήν υγεία, κι ένα ευτυχισμένο μέλλον, που είναι βέβαιο ότι θα έρθει για την Ελλάδα. Και να είναι βέβαιοι ότι θα αισθάνονται πάντα το χέρι των Ρώσων αδελφών».

Ρωσικό Κέντρο Επιστήμης και Πολιτισμού, Τζαβέλα 7 Χαλάνδρι
Τηλ.: 210-6778389

Keywords
Τυχαία Θέματα