Μιγκέ και προεδρικές εκλογές στη Γαλλία

Μοσχοβόλησε η Γαλλία σήμερα, από το δυνατό άρωμα του Μuguet (Μιγκέ), σύμβολο της Πρωτομαγιάς, που καλλιεργείται αποκλειστικά και μόνο για τη σημερινή μέρα, και που μόνο για σήμερα, ο κάθε πολίτης μπορεί να γίνει αυτοσχέδιος μικροπωλητής.

Οι ολάνθιστες λευκές καμπανίτσες του Μιγκέ, θεωρούνται γούρι και σύμβολο ευτυχίας για τους Γάλλους, παρά το γεγονός ότι είναι άκρως τοξικές.

Με ένα κλαδάκι Μιγκέ στο χέρι, συνόδευσε και η Κάρλα Μπρούνι τον Νικολά Σαρκοζί
στο Τροκαντερό, στο ραντεβού που είχε δώσει, με αφορμή τη σημερινή ημέρα, στους οπαδούς του.

Ενα ραντεβού που ευθύς εξ αρχής προκάλεσε την των εργατικών συνδικάτων εξ' αιτίας του τίτλου που έδωσε: «Αληθινή γιορτή της εργασίας», έκφραση που αντικατέστησε την προηγούμενη περί «αληθινής εργασίας» που ο ίδιος αναγνώρισε ως «ατυχή».

Είναι η πρώτη φορά που η δημοκρατική δεξιά οργανώνει μια συγκέντρωση την Πρωτομαγιά, αφού κατά παράδοση θεωρείται ημέρα γιορτής για τον εργατόκοσμο, που με επικεφαλής τις συνδικαλιστικές οργανώσεις κατεβαίνει σε ειρηνικές πορείες.

Για χρόνια όμως, οι Παριζιάνοι είχαν συνηθίσει, με ένα σχετικό αίσθημα ανοχής, να παρακολουθούν και τις παράλληλες ακροδεξιές συγκεντρώσεις. Το ραντεβού των ακροδεξιών είναι μπροστά στο χρυσοποίκιλτο άγαλμα της εφιππης Ζαν ντ'Αρκ (δίπλα στο Λούβρο), που από το 1993 καθιέρωσε ο ιδρυτής του Εθνικού Μετώπου, Ζαν- Μαρί Λεπέν.

Ετσι, η φετινή Πρωτομαγιά, που ανάμεσα στους δύο γύρους των προεδρικών εκλογών προσέλαβε εκ των πραγμάτων έναν ιδιαίτερα πολιτικό χαρακτήρα, έμοιαζε να χωρίζει σήμερα το Παρίσι στα τρία:

Στον νότο, στην πλατεία Ντανφέρ Ροσερό, είχαν δώσει ραντεβού οι εργαζόμενοι και από εκεί ξεκίνησε, γύρω στις τεσσερις και μισή ώρα Ελλάδας, η γιγάντια πορεία με κατάληξη την πλατεία της Βαστίλης. Επικεφαλής της πορείας ήταν τα συνδικάτα καθώς και οι πολιτικοί αρχηγοί των αριστερών κομμάτων.

Παρ' ότι δεν είθισται οι αρχηγοί των συνδικάτων να τοποθετούνται πολιτικά εν καιρώ εκλογών, ο αρχηγός του μεγαλύτερου συνδικάτου CGT Μπερνάρ Τιμπό (Bernard Thibault), δήλωσε ξεκάθαρα σήμερα ότι στόχος είναι η ήττα Σαρκοζί, ψηφίζοντας Ολάντ.

Ανατολικά, το Τροκαντερό πλημμύρισε από τους οπαδούς του Νικολά Σαρκοζί ο οποίος, για ακόμα μια φορά, μίλησε για σύνορα, για μετανάστευση, για πατριωτισμό, στέλνοντας τα βέλη στον αντίπαλό του Ολάντ.

Στο κέντρο του Παρισιού, στην πλατεία της Όπερας, η Μαρίν Λεπέν είχε μέσα στο πρωϊνό τη δική της συγκέντρωση, αφού προηγούμενα έγινε το καθιερωμένο ραντεβού στο άγαλμα της Ζαν ντ' Αρκ.

«Είσαστε ελεύθεροι πολίτες να κάνετε την επιλογή σας» είπε στους οπαδούς της που περίμεναν την όποια υπόδειξη για την ψήφο της Κυριακής. «Δεν θα δώσω εμπιστοσύνη ή εντολή σε κανέναν από τους δύο» πρόσθεσε. «Την Κυριακή 6 Μαΐου εγώ ψηφίζω λευκό και τον Ιούνιο «Μπλέ Μαρίν» είπε, ετοιμάζοντας έτσι τον δρόμο για τις βουλευτικές που θα ακολουθήσουν τον Ιούνιο και όπου οι υποψήφιοι της παράταξής της θα κατέβουν με την ονομασία «Μπλε
Keywords
Αναζητήσεις
migke
Τυχαία Θέματα