Μια προειδοποιητική βολή

Περίπου τις 68.000 έφτασαν την 1η Ιουνίου οι κρατούμενοι στις γαλλικές φυλακές, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύει η εφημερίδα Liberation.

Το δημοσίευμα αναφέρει πως υπάρχει μια αύξηση της τάξης του 1,6% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2012 κι υπογραμμίζεται πως πρόκειται για ιστορικό υψηλό.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η μοναδική εποχή στην ιστορία της Γαλλίας, που υπήρχαν δεκάδες

χιλιάδες κρατούμενοι ήταν μετά τον πόλεμο, η λεγόμενη περίοδος συνεργασίας.

«Το ποσοστό αντιστοιχεί σε 103 φυλακισμένους ανά 100.000 κατοίκους, κι αυτό είναι ένα ρεκόρ» λέει ο δημογράφος των φυλακών Πιέρ Βικτόρ Τουρνιέ.

Το μεγαλύτερο συνδικάτο των σωφρονιστικών υπαλλήλων της Γαλλίας, UFAP-UNSa, με τα μέλη του εξαντλημένα και γεμάτα ανησυχία για τις αυξανόμενες επιθέσεις εξήγγειλε για σήμερα κινητοποίηση με σύνθημα «Μια προειδοποιητική βολή» και κατεβαίνει στους δρόμους.

Ένα χρόνο μετά την ανάληψη εξουσίας, η κυβέρνηση Ερό δεν έχει ακόμη καταφέρει να νομοθετήσει παρά τον επείγοντα χαρακτήρα του αιτήματος.

«Δεν μιλήσαμε ποτέ για τον τερματισμό των φυλακίσεων κι οι φυλακές δεν υπήρξαν ποτέ τόσο γεμάτες», δήλωσε η ακτιβίστρια του Διεθνούς Παρατηρητηρίου Φυλακών Μαρί Κρετενό, προσθέτοντας: «Ευχαριστούμε την Αριστερά».

Εάν αυτή η αύξηση του αριθμού των κρατουμένων είναι συνέπεια των πολιτικών που θεσπίστηκαν από το Σαρκοζί (συμπεριλαμβανομένων των ελαχίστων ποινών), η αναβλητικότητα που επιδεικνύει η κυβέρνηση δεν βοηθά καθόλου την κατάσταση, αναφέρει το δημοσίευμα και καλεί τον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ να προχωρήσει στην κατάργηση των ελαχίστων ποινών και να νομοθετήσει με βάση τα καινοτόμα -όπως υπογραμμίζει - συμπεράσματα της Διάσκεψης για την Πρόληψη της Υποτροπής, που είχε διοργανώσει η υπ. Δικαιοσύνης Κριστιάν Τομπιρά τον περασμένο Φεβρουάριο, δηλαδή, αυτόματη και υπό προϋποθέσεις απελευθέρωση κρατουμένου, μη εκδίκαση ορισμένων εγκλημάτων και επιβολή τιμωρίας αντί φυλάκισης.

Keywords
Τυχαία Θέματα