«Μια γέφυρα φιλίας μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας»

«Κάτω από τον ίδιο ουρανό» τιτλοφορείται η έκθεση φωτογραφίας του Τούρκου καλλιτέχνη Uğur Oral , η οποία φιλοξενείται στον πολυχώρο Booze Cooperativa έως τις 3 Ιουνίου του 2013. Ο Oral μίλησε στον Αθήνα 9.84 και τον Αίαντα Αρτεμάκη για τα έργα του, τις γέφυρες φιλίας μεταξύ των δύο λαών και για τις προσπάθειες που χρειάζεται να καταβάλλουν οι δύο χώρες.

Ερ.: Ποιο είναι το θέμα της έκθεσης

με τίτλο «Κάτω από τον ίδιο ουρανό»;

U.Ο.: «Ναι, ο τίτλος «Κάτω από τον ίδιο ουρανό» έχει ένα διαφορετικό νόημα για μένα. Για την ακρίβεια αυτή η έκθεση έχει ιδιαίτερο νόημα για μένα. Οι Έλληνες και οι Τούρκοι μοιραζόμαστε τον ίδιο ουρανό, την ίδια θάλασσα, τις ίδιες παραδόσεις, τα ίδια τραγούδια, την ίδια μοίρα. Έτσι λοιπόν θέλω να υποστηρίξω την φιλία ανάμεσα στην Τουρκία και στην Ελλάδα με αυτήν την έκθεση. Κάνω μία έκθεση στην Αθήνα για 10 μέρες. Θα μείνω στην όμορφη πρωτεύουσα σας. Και μετά θα τραβήξω αρκετές φωτογραφίες της Αθήνας και, όταν γυρίσω στην Τουρκία, θα κάνω μια ακόμη έκθεση με τις φωτογραφίες από την Αθήνα. Θα είναι μια γέφυρα φιλίας μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας».

Ερ.: Σχετικά με αυτό. Ποιες περιοχές της Αθήνας σκέφτεστε να επισκεφτείτε γι' αυτόν τον σκοπό;

U.Ο.: «Δεν έχω κάποιο συγκεκριμένο μέρος. Θα περπατήσω στους δρόμους της Αθήνας, θα επισκεφτώ την Ακρόπολη, την Πλάκα και τα λοιπά. Έχω ξανάρθει στην Αθήνα, οπότε γνωρίζω λίγο την πόλη. Ξέρω ότι έχω να πάω σε πολλά μέρη για να τραβήξω φωτογραφίες».

Ερ.: Πού νομίζετε ότι βρίσκεται η προσπάθεια για την σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών;

U.Ο.: «Νομίζω, φίλε μου, ότι οι διανοούμενοι και των δύο χωρών έχουν μία αποστολή. Πρέπει να προσφέρουμε στις επόμενες γενιές, μέλλον με αγάπη, με φιλία, με ανεκτικότητα. Πρέπει να μετατρέψουμε το Αιγαίο σε μια θάλασσα ειρήνης. Οι διανοούμενοι και των δύο χωρών έχουν αυτήν την αποστολή. Και ρωτάω τις δύο χώρες: αν δεν είμαστε εμείς, τότε ποιος, και αν δεν είναι τώρα, πότε; Σας δίνω ένα παράδειγμα για να περιγράψω τις σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία. Υπάρχει ένας συγγραφέας που λατρεύω και αυτός λέει ότι είμαστε σαν άγγελοι με μονάχα ένα φτερό και δεν μπορούμε να πετάξουμε αν δεν βοηθήσουμε τους εαυτούς μας. Σκέφτομαι το ίδιο για την Ελλάδα και την Τουρκία. Οι άνθρωποί μας είναι γείτονες, είναι αδέλφια. Χρειαζόμαστε μονάχα ένα πράγμα. Χρειάζεται να παλέψουμε σκληρά και να πετάξουμε μαζί στο μέλλον. Γιατί η Ελλάδα έχει τόσα πολλά να δώσει στην Τουρκία και η Τουρκία έχει πολλά να δώσει στην Ελλάδα. Είναι ο καιρός για φιλία νομίζω. Και με την έκθεση μου θέλω να βοηθήσω να χτιστεί αυτή η φιλία».

Ερ.: Η πολιτική σας ηγεσία φαίνεται να δίνει μεγάλη σημασία για τον τρόπο που προβάλλουν την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό. Είναι αλήθεια ότι οι περισσότεροι Έλληνες μαθαίνουν αρκετά για την Τουρκία μέσω των τηλεοπτικών σειρών. Αν και αρκετοί από εμάς γνωρίζουν πολύ καλά την προσφορά της χώρας σας στην λογοτεχνία και στην παραγωγή ταινιών. Θα ήθελα το σχόλιο σας.

U.Ο.: «Άκου φίλε μου. Θα σου πω κάτι που έλεγε ο Αϊνστάιν. Δεν είναι πιο δύσκολο να εξαλείψεις τις προκαταλήψεις από το να διασπάσεις το άτομο. Καταλαβαίνεις;»

-Ναι

-«Επισκέφθηκα την Αθήνα για πρώτη φορά, πριν από 8 χρόνια. Ήρθα για κάποιες συνεντεύξεις. Και φυσικά είχα κάποια κενά στο μυαλό μου. Αλλά δεν θα μπορέσω ποτέ να ξεχάσω την φιλία και την ευγένεια που μου έδειξαν. Γνώρισα καλούς και πολύ γλυκούς ανθρώπους. Και έχω πολλούς Έλληνες φίλους που έχουν επισκεφτεί την Τουρκία παλιότερα. Μοιράζονται τα ίδια συναισθήματα μ' εμένα. Μου είπαν: Ολάρ, σκεφτόμασταν λάθος για τους συμπολίτες σου. Η επίσκεψη μας στην χώρα σου άλλαξε την γνώμη μας γι' αυτήν. Πιστεύω ότι το μεγαλύτερο λάθος, το μεγαλύτερο (!) είναι να δημιουργείς μία γνώμη χωρίς να έχεις και την αντίστοιχη γνώση. Λέω στους φίλους μου στην Τουρκία, πάτε στην Ελλάδα, μάθετε για την Ελλάδα. Συναντηθείτε με τους Έλληνες και όλες οι προκαταλήψεις που έχετε θα αλλάξουν. Και λέω ακριβώς το ίδιο και στους Έλληνες φίλους μου. Σας παρακαλώ, πηγαίνετε στην Τουρκία, γιατί εκεί θα βρείτε ότι νιώθουν μεγάλο σεβασμό για σάς. Για να αναπτυχθεί η φιλία ανάμεσα στις δύο χώρες, οι Έλληνες πρέπει να επισκεφθούν την Τουρκία και οι Τούρκοι την Ελλάδα. Και θα δουν την αληθινή φιλία, τους αληθινούς ανθρώπους, με τα ίδια τους τα μάτια. Αυτή είναι η άποψη μου. Αν κάποιος Έλληνας έρθει στην Τουρκία και πει ότι είναι από την Ελλάδα, οι άνθρωποι δεν θα τον αφήσουν να φύγει αν δεν τον κεράσουν τουλάχιστον έναν καφέ ή κάτι τέλος πάντων. Οι άνθρωποί μου αγαπάνε τους δικούς σου. Είμαστε φίλοι και κανείς δεν μπορεί να μου αλλάξει γνώμη γιατί το έχω ζήσει και το ζω. Έχω ζήσει στην Ελλάδα. Πριν από δύο χρόνια, επισκέφθηκα τη Ρόδο. Είδα την ίδια φιλικότητα και εκεί. Είναι η τρίτη επίσκεψη στην όμορφη χώρα σας και είμαι πολύ χαρούμενος που θα συναντήσω ξανά τους Έλληνες φίλους».

Ερ.: Τα έσοδα που θα προκύψουν από την έκθεση, θα δοθούν στον Πανελλήνιο Σύλλογο Γονέων, κηδεμόνων και φίλων ατόμων με προβλήματα Όρασης και πρόσθετες αναπηρίες ΑΜΥΜΩΝΗ. Τι σας έκανε να αποφασίστε κάτι τέτοιο;

U.Ο.: «Καταρχήν, θα ήθελα να ευχαριστήσω την ξεχωριστή φίλη μου Γιώτα Σούσουλη, που στάθηκε δίπλα μου καθόλη αυτήν την περίοδο και με βοήθησε σε κάθε βήμα που έκανα. Αν δεν με βοηθούσε, δεν θα μπορούσα ποτέ να κάνω αυτήν την έκθεση. Και μια μέρα που μιλάγαμε με την Γιώτα για την προετοιμασία της έκθεσης, της είπα: Γιώτα δεν θέλω τίποτα από αυτήν την έκθεση. Δεν μπορώ να δεχτώ χρήματα ή κάτι παρόμοιο. Αλλά θα ήθελα να δώσω κάτι στους δικούς σου ανθρώπους με αυτήν την έκθεση. Με ρώτησε, τι σκέφτομαι και τι θα ήθελα να κάνω. Της είπα ότι θαυμάζω τα παιδιά, οπότε θα ήθελα να κάνω κάτι για αυτά. Έτσι μίλησε με την ΑΜΥΜΩΝΗ, μοιράστηκε την άποψή μου με αυτούς και η διοίκηση της ΑΜΥΜΩΝΗΣ βοήθησε πάρα πολύ. Και ό,τι χρήματα προκύψουν από τις φωτογραφίες, θα τις δώσω σε αυτόν τον Σύλλογο για να βοηθήσουμε τα παιδιά του. Γιατί πιστεύω ότι τα παιδιά είναι το μέλλον των χωρών μας. Τα παιδιά είναι οι άγγελοι χωρίς φτερά νομίζω. Θέλω να βοηθήσω τα παιδιά της ΑΜΥΜΩΝΗΣ και έτσι είναι σα να βοηθάω και το μέλλον της Ελλάδας. Και όταν γυρίσω στην Τουρκία και κάνω την έκθεση μου εκεί, θα δώσω τα χρήματα στα παιδιά της Τουρκίας. Επειδή είμαι ανθρωπιστής. Αγαπώ όλον τον κόσμο. Ειδικά τα παιδιά. Γιατί όλα ξεκινούν από αυτά. Αν θέλουμε να αναπτύξουμε ιδέες, όπως φιλία και ανθρωπισμό, πρέπει να τα διδάξουμε πρώτα στα παιδιά».

Ερ.: Θα θέλατε να μας πείτε τι θέμα έχουν τα φιλοσοφικά κείμενα σας που θα συνοδεύουν τις φωτογραφίες στην έκθεσή σας;

U.Ο.: «Πριν από καιρό έγραψα ένα φιλοσοφικό κείμενο. Αρκετά μικρό, σχετικά με τη ζωή, τι μου έχει διδάξει η ζωή σε αυτά τα χρόνια. Άρχισα να τα γράφω μικρά, μικρά κομμάτια. Με μικρές παραγράφους. Και στην τελευταία μου έκθεση αποφάσισα να τα δείξω στους επισκέπτες της. Ήταν η πρώτη φορά για μένα, γιατί ποτέ πιο πριν δεν είχα μοιραστεί αυτά τα κείμενα μου. Έτσι, έβαλα στους τοίχους μία φωτογραφία και δίπλα ένα φιλοσοφικό κείμενο. Και είδα ένα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον γι' αυτά τα κείμενα από τους επισκέπτες μου (τους ανθρώπους μου). Τράβαγαν φωτογραφίες των κειμένων και τις μοιράστηκαν στο Facebook, στο Twitter, στο διαδίκτυο. Και όταν οργανώναμε την τωρινή έκθεση, τους είπα γι' αυτά τα φιλοσοφικά κείμενα. Και είπαν, γιατί δεν τα φέρνεις και στην Ελλάδα. Και είπα, γιατί όχι. Και έχω μεταφράσει κάθε κείμενο στα ελληνικά. Όλα στην έκθεση μου θα είναι στην γλώσσα σας».

- Αυτό είναι υπέροχο. Πραγματικά υπέροχο.

- «Ευχαριστώ πολύ. Τα ονόματα των φωτογραφιών, τα φιλοσοφικά κείμενά μου είναι στα ελληνικά, οι προσκλήσεις ακόμα και η αφίσα μου είναι στα ελληνικά. Με αυτόν τον τρόπο περίπου δείχνω τον σεβασμό μου στους συμπολίτες σας».

Ερ.: Πού σας βρίσκουμε στο διαδίκτυο;

U.Ο.: www.uguroral.com.tr

Keywords
Τυχαία Θέματα