Μετακίνηση εργαζομένων στην ΕΕ

Tηδυνατότητα μετακίνησης εργαζόμενου σεάλλη χώρα μέλος της ΕΕ απο αυτήν πουεργάζεται προβλέπει σχέδιο κοινοτικήςοδηγίας στο οποίο συμφώνησε η σύνοδοςτου συμβουλίου απασχόλησης στιςΒρυξέλλες. Σύμφωνα με την οδηγίαεργαζόμενος μπορεί να αποσπαστεί σεάλλο κράτος μέλος είτε μέσω επιχείρησηςπροσωρινής απασχόλησης είτε σευποκατάστημα της εταιρίας που απασχολείταιστη χώρα του.

Γιατους εργαζόμενους αυτούς ισχύουν οιελάχιστες αποδοχές και τα εργασιακάδικαιώματα της χώρας στην οποίαμεταβαίνουν ενώ προβλέπονται υπόπρουποθέσεις εξαιρέσεις απο τα ελάχισταόρια για κάποιες τεχνικές

ειδικότητες. Η κοινοτική οδηγία αφορά κατά βάση τοντομέα παροχής υπηρεσιών ενώ εξαιρείταιο κλάδος της εμπορικής ναυτιλίας.

Συνδικαλιστικάστελέχη εκφράζουν τις έντονες επιφυλάξειςγια την εξέλιξη αυτή τονίζοντας οτιπαρά τις προβλέψεις για προστασία τωνελάχιστων εργασιακών δικαιωμάτωνδίδεται η δυνατότητα σε επιχειρήσειςπου μετακινούν εργαζόμενους σευποκατάστηματα με κατώτερο μισθό αποαυτόν που ισχύει στην έδρα τους ναμειώσουν το κόστος ενώ για τα κράτη πουεφαρμόζουν την περιορισμένη αμοιβόμενηεργασία(minijob) δίνεταιη δυνατότητα να ασκήσουν πιέσεις γιατην μείωση των αποδοχών των εργαζομένωντους εξαιτίας της μετακίνησης φθηνότερουπροσωπικού απο άλλα ευρωπαικά κράτη.

Keywords
Τυχαία Θέματα