Μέσω ΚΕΠ οι αιτήσεις

Στις 27 Μαΐου αρχίζει η ηλεκτρονική υποβολή μέσω ΚΕΠ των αιτήσεων για τη συμμετοχή στα προγράμματα της Αγροτικής Εστίας, μεταξύ των οποίων ο κοινωνικός τουρισμός και εκδρομικά προγράμματα.

Όπως

ανακοίνωσε η διοίκηση του ΟΓΑ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε πριν από λίγο παρουσία του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, υπολογίζεται ότι θα καλυφθούν περισσότεροι από 500.000 δικαιούχοι.

Α) ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ (προϋπολογισμού 14.785.000 ευρώ)

Το πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού, που περιλαμβάνει και το πρόγραμμα Ιαματικού Τουρισμού, το οποίο υλοποιείται για πρώτη φορά φέτος, αφορά 130.000 δικαιούχους από όλους τους νομούς της χώρας.

Αναλυτικά περιλαμβάνει:

α) Πακέτο 6ημερων διακοπών με πέντε διανυκτερεύσεις για 115.000 δικαιούχους σε συμβεβλημένα με τον ΛΑΕ/ΟΓΑ τουριστικά καταλύματα (ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια/διαμερίσματα, επιπλωμένες κατοικίες και camping) σε όλους τους νομούς της χώρας. Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί το χρονικό διάστημα από τον Ιούλιο του 2014 έως τις 3 Μαΐου 2015.

β) Πακέτο 6ημερων διακοπών με πέντε διανυκτερεύσεις και μέχρι τέσσερις απλές λούσεις στο πλαίσιο του προγράμματος ΙΑΜΑΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ για 15.000 δικαιούχους συνταξιούχους σε εγκαταστάσεις συμβεβλημένων με τον ΛΑΕ/ΟΓΑ ιαματικών πηγών της χώρας.

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί το χρονικό διάστημα από τον Ιούλιο του 2014 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2014.

Β) ΕΚΔΡΟΜΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ (προϋπολογισμού 2.600.000 ευρώ)

Το Εκδρομικό Πρόγραμμα για 50.000 δικαιούχους διοργανώνεται από συμβεβλημένα με τον ΟΓΑ τουριστικά γραφεία σε όλους τους νομούς της χώρας, θα διαρκέσει από τον Ιούλιο του 2014 έως 3-5-2015 και περιλαμβάνει:

- 3ημερες εκδρομές για 5.000 δικαιούχους, που θα είναι δωρεάν για τους συμμετέχοντες, εφόσον το κόστος της εκδρομής που επιλέξουν δεν ξεπερνά την αξία του Δελτίου που είναι 120 ευρώ.
- 2ημερες εκδρομές για 7.000 δικαιούχους, που θα είναι δωρεάν για τους συμμετέχοντες εφόσον το κόστος της εκδρομής που επιλέξουν δεν ξεπερνά την αξία του Δελτίου που είναι 65 ευρώ.
- 1ημερες εκδρομές για 38.000 δικαιούχους, που θα είναι δωρεάν για τους συμμετέχοντες.

Γ) ΒΙΒΛΙΑ (προϋπολογισμού 6.000.000 ευρώ)

Ο ΟΓΑ θα χορηγήσει βιβλία συνολικά σε 300.000 δικαιούχους. Στην πρώτη φάση του προγράμματος δωρεάν παροχής βιβλίων, που θα διαρκέσει από τον Ιούλιο του 2014 έως 31-12-2014, 200.000 δικαιούχοι του ΛΑΕ/ ΟΓΑ, καθώς και τα προστατευόμενα μέλη τους, θα έχουν τη δυνατότητα Αγοράς Βιβλίων αξίας 20 ευρώ από συμβεβλημένα με τον ΟΓΑ βιβλιοπωλεία και εκδοτικούς οίκους σε όλους τους νομούς της χώρας.

Στη δεύτερη φάση του προγράμματος ο ΟΓΑ θα διανείμει απευθείας σε 100.000 δικαιούχους βιβλία με συγκεκριμένη θεματική ενότητα.

Δ) ΘΕΑΤΡΑ (προϋπολογισμού 1.400.000 ευρώ)

Η Αγροτική Εστία παρέχει σε 93.000 δικαιούχους δωρεάν Δελτία Θεάματος για μια πληθώρα θεατρικών παραστάσεων σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας σε συμβεβλημένα θέατρα.

Τα Δελτία διανέμονται από τα ΚΕΠ, μετά από κλήρωση, και ισχύουν μέχρι τις 31-5-2015.

Ε) ΧΡΗΜΑΤΙΚΑ ΒΟΗΘΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΒΡΑΒΕΙΑ ΣΕ ΠΟΛΥΤΕΚΝΕΣ ΜΗΤΕΡΕΣ (προϋπολογισμού 465.000 ευρώ)

Για πρώτη φορά υλοποιείται το πρόγραμμα της παροχής Χρηματικών Βοηθημάτων και Βραβείων σε πολύτεκνες μητέρες. Το πρόγραμμα φέτος απευθύνεται πιλοτικά σε 300 πολύτεκνες μητέρες οι οποίες πρέπει να είναι ασφαλισμένες οι ίδιες και οι σύζυγοι τους στον Κλάδο Κύριας Ασφάλισης Αγροτών του ΟΓΑ και έχουν εξοφλήσει τις ασφαλιστικές τους εισφορές κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης συμμετοχής τους στην παροχή.
Προϋπόθεση για τη συμμετοχή στο Πρόγραμμα είναι οι αιτούσες να έχουν τουλάχιστον 4 τέκνα, άγαμα, έμμεσα ασφαλισμένα στον ΟΓΑ, ηλικίας μέχρι 18 ετών ή μέχρι 24 ετών εφόσον σπουδάζουν στην Ελλάδα σε δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα ή είναι ανίκανα για εργασία σε ποσοστό 67% και άνω ανεξαρτήτου ηλικίας, κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης.

ΣΤ) ΤΡΟΦΕΙΑ ΓΙΑ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ (προϋπολογισμού 200.000 ευρώ)

Ακόμη μια καινοτομία που υλοποιείται το 2014. Για πρώτη φορά θα δοθούν παροχές τροφείων για βρεφονηπιακούς σταθμούς σε 1.250 δικαιούχους.

Στο Πρόγραμμα Παροχής Τροφείων για βρεφονηπιακούς σταθμούς μπορούν να λάβουν μέρος οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ ή/και οι ασφαλισμένοι του Κλάδου Κύριας Ασφάλισης Αγροτών του Οργανισμού, που έχουν εξοφλήσει τις ασφαλιστικές του εισφορές και έχουν τέκνο ηλικίας από ενός (1) έτους μέχρι την ηλικία εγγραφής στην υποχρεωτική εκπαίδευση, έμμεσα ασφαλισμένο στον ΟΓΑ το οποίο φιλοξενείται σε βρεφονηπιακό σταθμό.

Ζ) ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ (προϋπολογισμού 600.000 ευρώ)

Εντός του 2014 θα πραγματοποιηθούν επιμορφωτικά σεμινάρια σε 10.000 νέους αγρότες, στο πλαίσιο των Προγραμμάτων της Αγροτικής Εστίας. Πρόκειται για ακόμη μία νέα παροχή του ΟΓΑ, με στόχο την περαιτέρω επιμόρφωση και κατάρτιση των νεοεισερχόμενων στον κλάδο επαγγελματιών. Στο Πρόγραμμα Επιμορφωτικών Σεμιναρίων για Νέους Αγρότες μπορούν να λάβουν μέρος άμεσα ασφαλισμένοι στον Κλάδο Κύριας Ασφάλισης Αγροτών, που έχουν εξοφλήσει τις ασφαλιστικές τους εισφορές, ηλικίας από 22 έως 40 ετών.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ
Οι εν λόγω παροχές θα δοθούν στη Δεύτερη Φάση των Προγραμμάτων της Αγροτικής Εστίας 2014 και οι ακριβείς ημερομηνίες υλοποίησής τους θα ανακοινωθούν το επόμενο χρονικό διάστημα.

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ
Δικαιούχοι των προγραμμάτων που υλοποιούνται στην παρούσα φάση είναι συνταξιούχοι του ΟΓΑ, συνταξιούχοι του λογαριασμού Ανασφάλιστων Υπερηλίκων, ασφαλισμένοι που έχουν εξοφλήσει τις εισφορές τους κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης για συμμετοχή στα προγράμματα, καθώς και τα προστατευόμενα μέλη των οικογενειών τους.

Εξαίρεση αποτελεί το Πρόγραμμα Ιαματικού Τουρισμού, στο οποίο μπορούν να συμμετάσχουν μόνο συνταξιούχοι του ΟΓΑ.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ

Αναφορικά με την υποβολή των αιτήσεων συμμετοχής και τη διανομή των παροχών στους δικαιούχους, ο ΛΑΕ/ΟΓΑ θα έχει και φέτος τη διοικητική υποστήριξη των Κ.Ε.Π.

Συγκεκριμένα, οι αιτήσεις συμμετοχής στα προγράμματα του ΛΑΕ/ΟΓΑ θα υποβληθούν στα ΚΕΠ, όπου οι δικαιούχοι μπορούν να προσέρχονται από 27-5-2014 μέχρι 20-6-2014 έχοντας μαζί τους τα παρακάτω δικαιολογητικά:

α) Τα Βιβλιάρια Υγείας Ο.Γ.Α. (ατομικό και των προστατευομένων μελών, που θέλει να συμμετέχουν στις διαθέσιμες παροχές μαζί του), θεωρημένα- σε ισχύ κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.
β) Το Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας
γ) Ενημερωτικό σημείωμα συντάξεων (εφόσον υπάρχει) ή απόκομμα καταβολής εισφορών (αφορά ασφαλισμένους).

Δημήτρης Κωστάκος

Keywords
Τυχαία Θέματα