Μερική αποκατάσταση της τάξης στη Κω

Σχεδόν 2.000 μετανάστες περιμένουν τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα που απαιτούνται για να μπορέσουν να φύγουν από την Κω, όπου χθες υπήρξε ένταση. Για μερική αποκατάσταση της τάξης μετά τις ενισχύσεις που έφθασαν μίλησε στο ΜΕΓΚΑ ο δήμαρχος της Κω Γιώργος Κυρίτσης. Την ίδια ώρα σε άμεση ενίσχυση των αστυνομικών τμημάτων στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, λόγω των αυξημένων προσφυγικών ροών, προχωρά το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Στην Αθήνα,

στον Ελαιώνα, συνεχίζονται οι εργασίες για την υποδοχή των προσφύγων από το πεδίον του Άρεως.

Ήδη στο χώρο έχουν τοποθετηθεί περίπου 90 κοντέινερς ενώ έχει ολοκληρωθεί και η δεύτερη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Αναφορικά με την τοποθέτηση κλιματιστικών. Σήμερα θα τοποθετηθούν 50 μονάδες, μετά την προσφορά ιδιωτικής εταιρείας που δραστηριοποιείται με τον κλιματισμό ενώ άλλα τόσα αναμένεται να τοποθετηθούν αύριο.

"Στην Κω δεν έγινε αυτό που έπρεπε εγκαίρως. όπως στη Λέσβο" δήλωσε στο ΜΕΓΚΑ ο υπουργός εσωτερικών Νίκος Βούτσης. Διευκρίνισε ότι για το μεταναστευτικό χρειάζεται άριστη προετοιμασία. "Έχει γίνει καλή δουλειά, είπε... διαφωνώ με αυτούς που λένε ότι δεν έχει γίνει δουλειά...Χρειάζεται περισσότερος συντονισμός... Αυτή η κυβέρνηση με τη βοήθεια και του αρμόδιου επιτρόπου μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλου κατάφερε για πρώτη φορά να βάλει τη στρατηγική του μερίσματος ευθυνών σε όλες τις χώρες της ΕΕ από το προσφυγικό ζήτημα", κατέληξε ο υπουργός.

Εν τω μεταξύ, στη δημιουργία 2.500 θέσεων, ανοιχτής φιλοξενίας για πρόσφυγες, θα προχωρήσει η Κυβέρνηση μέχρι το τέλος του 2015, όπως προανήγγειλε στο ΑΠΕ η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου.

Σφοδρή αντιπαράθεση Τ. Χριστοδουλοπούλου με τον Δήμαρχο της Κω

Δριμεία επίθεση στην αναπληρώτρια υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου, χαρακτηρίζοντάς «ανεύθυνη, ανύπαρκτη και κατ' επίφαση υπουργό Μεταναστευτική Πολιτικής, που αποτελεί τον καταστροφέα της Κω», εξαπέλυσε με σημερινή ανακοίνωσή του ο Δήμος της Κω. Αφορμή φαίνεται να αποτέλεσαν χθεσινές δηλώσεις της αναπληρώτριας υπουργού στην "Εφημερίδα των Συντακτών", με τις οποίες καλούσε τον δήμαρχο της Κω Γιώργο Κυρίτση ασχοληθεί με το νησί και να συνεργαστεί με τους κρατικούς φορείς για τη λύση του προβλήματος που έχει προκύψει από την αυξημένη ροή μεταναστών και προσφύγων.

«Ο δήμαρχος της Κω, έχει το πανελλήνιο ρεκόρ αδιαφορίας για την πόλη του. Σαμπόταρε τη λύση του ξενοδοχείου Captain Elias και κάθε άλλη λύση φιλοξενίας, πιστεύοντας ότι έτσι θα αποφύγει τις ροές. Και τώρα που κατάλαβε ότι μ’ αυτήν την τακτική δεν κατάφερε τίποτα, απειλεί, υβρίζει και παραπληροφορεί. Ας ασχοληθεί επιτέλους με το νησί όπως έχει καθήκον και ας συνεργαστεί με τους κρατικούς φορείς για τη λύση του προβλήματος, με τη δημιουργία μόνιμου χώρου φιλοξενίας των προσφύγων στην Κω» είχε δηλώσει η κ. Χριστοδουλοπούλου.

Με τη σημερινή του ανακοίνωση, ο Δήμος της Κω κατηγορεί την αναπληρώτρια υπουργό ότι «δημιούργησε μια υγειονομική βόμβα , στοιβάζοντας εκατοντάδες μετανάστες σε ένα ακατάλληλο και εγκαταλελειμμένο ξενοδοχείο», «χωρίς τροφή, υγειονομική παρακολούθηση και χωρίς να τηρούνται οι στοιχειώδεις κανόνες ασφάλειας». Ακόμη ο Δήμος ανακοινώνει ότι θα κινήσει τις νομικές διαδικασίες για τη σφράγιση του ξενοδοχείου Captain Elias και τονίζει: «Μόνιμος χώρος φιλοξενίας όπως τον εννοεί η κ.Χριστοδουλοπούλου, δηλαδή ένας ανεξέλεγκτος καταυλισμός στον οποίο σε 10 μέρες μπορεί να έχουν συγκεντρωθεί 10.000 παράνομοι μετανάστες και πρόσφυγες, δεν θα δημιουργηθεί στην Κω».

Την ίδια ώρα, περίπου 60 μετανάστες αγνοούνται μετά το ναυάγιο χθες του σκάφους που τους μετέφερε στην Μεσόγειο, ανοιχτά της Λιβύης, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν στον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) οι επιζήσαντες του ναυαγίου.

Περισσότεροι από 2.000 μετανάστες και πρόσφυγες έχουν χάσει μέχρι στιγμής την ζωή τους φέτος κατά την προσπάθειά τους να φτάσουν στην Ευρώπη με πλοία, σε σύγκριση με τους 3.279 νεκρούς καθ'όλη την διάρκεια της περσινής χρονιάς, είχε ανακοινώσει την περασμένη εβδομάδα ο ΔΟΜ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα