Μελέτη «στρατιωτικών επιλογών»

Το Αμερικανικό Πεντάγωνο μελετά τις στρατιωτικές επιλογές που έχει σε ό,τι αφορά τη Συρία έπειτα από αίτημα του Προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ο επικεφαλής των ένοπλων δυνάμεων της χώρας, μιλώντας στη Γερουσία.

Στο μεταξύ, Η υπεύθυνη των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ Βάλερι Εϊμος διαπίστωσε ότι τα τμήματα της συριακής πόλης Χομς που επισκέφθηκε σήμερα ήταν «εντελώς κατεστραμμένα», όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η εκπρόσωπος της Αμάντα Πιτ.


Οι διάφορες

επιλογές που εξετάζονται για τη χώρα, όπου συνεχίζεται η αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων της αντιπολίτευσης, δεν έχουν πάντως συζητηθεί με τον Ομπάμα ή τους συμβούλους του, πρόσθεσε ο στρατηγός Μάρτιν Ντέμσεϊ. Το Πεντάγωνο αναμένει εντολή του Λευκού Οίκου για να προχωρήσει σε πιο «λεπτομερειακό» σχεδιασμό, είπε.

Ο Ντέμσεϊ κατέθετε στην Επιτροπή της Γερουσίες για τις Ένοπλες Δυνάμεις μετά τις εκκλήσεις αμερικανών γερουσιαστών να υπάρξει στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ στη χώρα της Μέσης Ανατολής.

Μιλώντας στην ίδια επιτροπή ο υπουργός Άμυνας Λίον Πανέτα είπε ότι μια Αμερικανική στρατιωτική επέμβαση θα αποτελούσε «σφάλμα» και θα δημιουργούσε τον κίνδυνο κλιμάκωσης του εμφυλίου πολέμου.

Ο πολιτικός επικεφαλής του Πενταγώνου κάλεσε τη Γερουσία να «αναγνωρίσει τους περιορισμούς της στρατιωτικής ισχύος, ειδικά των χερσαίων δυνάμεων των ΗΠΑ».

Ο Πανέτα όσο και ο Ντέμσεϊ προειδοποίησαν ότι οι αεροπορικές επιδρομές θα προκαλούσαν απώλειες μεταξύ των αμάχων. Σημείωσαν επίσης ότι η κατάσταση στη Συρία δεν μπορεί να συγκριθεί με εκείνη στη Λιβύη, όπου η διεθνής κοινότητα είχε επιβάλει ζώνη απαγόρευσης των πτήσεων.

Το σύστημα αεροπορικής άμυνας της Συρίας είναι πέντε φορές πιο προηγμένο από εκείνο της Λιβύης, πρόσθεσαν, κάτι που σημαίνει ότι θα απαιτείτο μια παρατεταμένη αεροπορική εκστρατεία με ένα μεγάλο αριθμό βομβαρδιστικών.

Την Δευτέρα ο πρώην υποψήφιος Πρόεδρος των Ρεπουμπλικάνων Τζον Μακέιν έγινε ο πρώτος γερουσιαστής ο οποίος κάλεσε να υπάρξει στρατιωτική δράση εναντίον των δυνάμεων του Σύρου Προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ. Αυτός, είχε υποστηρίξει ο Μακέιν, θα ήταν ο «μόνος ρεαλιστικός τρόπος» να τερματιστεί η αιματοχυσία.

Keywords
Τυχαία Θέματα