Μεγάλη πτώση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι εβδομάδων υποχωρούν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά την προειδοποίηση του οίκου Moody's για τις αρνητικές συνέπειες που θα έχει η αύξηση του κόστους δανεισμού της Γαλλίας στην προοπτική του αξιόχρεου της.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Eurofirst 300 υποχωρούσε το μεσημέρι κατά 2%, με τις τραπεζικές μετοχές να περιλαμβάνονται μεταξύ αυτών με τις μεγαλύτερες ζημιές. Η μετοχή της γερμανικής τράπεζας
Commerzbank υποχωρούσε κατά 5% και της γαλλικής τράπεζας Societe Generale κατά 4,4%.

Η ισοτιμία του ευρώ υποχωρούσε κατά 0,41% στα 1,3449 δολάρια. Οι πιέσεις στα χρηματιστήρια αποδίδονται και στη διαφαινόμενη αποτυχία επιτροπής του αμερικανικού κογκρέσου να καταλήξει σε συμφωνία σχετικά με τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας, με αποτέλεσμα να αυξηθεί η ανησυχία που υπάρχει μεταξύ των επενδυτών, λόγω της συνεχιζόμενης μετάδοσης της κρίσης χρέους στην Ευρώπη.

«Το αυξημένο κόστος δανεισμού, αν διατηρηθεί για μία μεγαλύτερη περίοδο, θα ενισχύσει τις δημοσιονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η γαλλική κυβέρνηση εν μέσω μίας επιδεινούμενης προοπτικής ανάπτυξης, με αρνητικές συνέπειες για την πιστοληπτική ικανότητα», αναφέρεται σε εβδομαδιαία ανάλυση του οίκου Moody's.

«Όπως σημειώσαμε σε πρόσφατες ανακοινώσεις μας, η επιδείνωση στα μεγέθη του χρέους και η δυναμική περαιτέρω υποχρεώσεων που μπορεί να προκύψουν, ασκούν πίεση στην πιστοληπτική ικανότητα και τη σταθερή προοπτική (αν και όχι στο επίπεδο της αξιολόγησης σε αυτό το στάδιο) της αξιολόγησης ΑΑΑ», πρόσθεσε ο οίκος.
Keywords
Τυχαία Θέματα