Πρόκληση τα «κόκκινα δάνεια»

Για «μεγάλη πρόκληση» αλλά και «ευκαιρία αναδιάρθρωσης και του ιδιωτικού τομέα» έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης αναφερόμενος στο θέμα των «κόκκινων δανείων» μιλώντας στο Γενικό Συμβούλιο του ΣΕΒ.

"Βεβαίως, όταν μιλάμε για αναδιάρθρωση και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις πάντοτε σκεφτόμαστε το ταλαίπωρο Δημόσιο- το οποίο πραγματικά
έχει ταλαιπωρήσει και τον ιδιωτικό τομέα- αλλά ποτέ δεν σκεφτόμαστε ότι και ο ιδιωτικός τομέας χρειάζεται αναδιάρθρωση", δήλωσε ο υπουργός και πρόσθεσε: "Ίσως αυτή η μεγάλη κρίση να οδηγήσει και με βοήθεια των τραπεζών και των επιχειρήσεων να βρούμε λύσεις. Να γίνουν συγχωνεύσεις και εξαγορές".

Σημείωσε ταυτόχρονα ότι "οι επιχειρηματίες θα πρέπει να είναι ανοιχτόμυαλοι, να μην επιμείνουν σώνει και καλά να κρατήσουν την επιχείρησή τους 100%. Θα πρέπει να φέρουμε ξένο κεφάλαιο για να υπάρξει ισορροπία που θα βοηθήσει εν συνόλω των οικονομία".

Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε παράλληλα ότι τα τελευταία χρόνια έγιναν πολλά στη χώρα μας, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι η Ελλάδα διατήρησε τη θέση της στην Ευρωζώνη, αποκατέστησε τη δημοσιονομική ισορροπία, ενώ το ελληνικό τραπεζικό σύστημα ανακεφαλαιοποιήθηκε και περιμένει τα stress tests. Την ίδια στιγμή έχει δρομολογηθεί ένα φιλόδοξο πρόγραμμα αξιοποίησης της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου.

Εξέφρασε παράλληλα την πεποίθηση του ότι "η Ελλάδα μπορεί να γίνει προορισμός επενδύσεων και εμπορικός κόμβος. Να είναι μια οικονομία που θα στηρίζεται λιγότερο στην κατανάλωση και περισσότερο στις επενδύσεις και κυρίως στις εξαγωγές".

Υπογράμμισε ότι το περίφημο πρωτογενές πλεόνασμα δεν είναι κάτι δεδομένο, ενώ έκανε λόγο για πιέσεις και μάλιστα "έντονες" αναφέροντας ως παράδειγμα τις πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις. "Η κυβέρνηση θα δώσει μια συνολική λύση για το θέμα", σημείωσε. "Οι πολιτικοί αποφασίζουν τη δημοσιονομική πολιτική και όχι η δικαστική εξουσία. Έχει λόγο η Δικαιοσύνη για το τι είναι δίκαιο και τι είναι άδικο, αλλά δεν μπορεί να κάνει δημοσιονομική πολιτική".

Ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε παράλληλα ότι η Ελλάδα θα πρέπει να επιμείνει στην προσήλωση στην προσέλκυση του διεθνούς επενδυτικού ενδιαφέροντος, τονίζοντας ότι τώρα "είναι μια ευκαιρία και με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και με την προσπάθεια απλούστευσης των διαδικασιών και με τις ιδιωτικοποιήσεις".

"Το να πουλάς περιουσιακά στοιχεία, δεν σημαίνει ότι ο ξένος έρχεται απλώς για ν' αγοράσει κάτι και να μείνει. Επενδύοντας θα θέλει να μεγαλώσει και την επιχείρησή του. Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν αυτό, είναι κάτι που διέτρεχε τις συζητήσεις των οικονομολόγων για πάρα πολλά χρόνια. Τώρα νομίζω έχουμε μπει σε μια διαδικασία που μπορούμε να το πετύχουμε", δήλωσε.

Όσον αφορά το φορολογικό ο κ. Χαρδούβελης σημείωσε ότι θέλουμε ένα φορολογικό σύστημα φιλικό στις επενδύσεις. Χρειάζεται μεγάλη απλοποίηση. Εγώ έχω πει ότι το κράτος τα τελευταία 3-4 χρόνια έπρεπε να βρει έσοδα και έκανε απότομες κινήσεις. Αλλά δε μπορούσε να κάνει διαφορετικά, έπρεπε να βρει τα έσοδα".

"Πρέπει να περάσουμε σε ένα σταθερό φορολογικό σύστημα- το οποίο ζητάνε και οι επενδυτές ξέρετε- ώστε μια εταιρεία να ξέρει τη φορολογία της στα επόμενα 5-10 χρόνια για να κάνει τον προγραμματισμό της".

Πηγή:www.capital.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα