Μεγάλη απάτη με εικονικές αποζημιώσεις

Μεγάλη απάτη σε βάρος της Εθνικής Ασφαλιστικής, με εισπράξεις αποζημιώσεων από ανύπαρκτα τροχαία ατυχήματα, που ξεπερνά -με τα μέχρι στιγμής στοιχεία- τα 2 εκατομμύρια ευρώ, εξιχνιάστηκε από την Οικονομική Αστυνομία στην Αθήνα, λίγο καιρό μετά την αποκάλυψη άλλου κυκλώματος στους κόλπους της ίδιας εταιρείας στη Θεσσαλονίκη, όπου είχαν συλληφθεί 11 άτομα.

    Οι αστυνομικοί έφτασαν στην εξιχνίαση της υπόθεσης μετά
από πολύμηνες έρευνες, με τη στενή συνεργασία των αρμοδίων ελεγκτών της Διεύθυνσης Εσωτερικού Ελέγχου του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, και συνέλαβαν χθες, στο πλαίσιο του αυτοφώρου, τρία άτομα που φέρονται ως μέλη οργανωμένου κυκλώματος, στο οποίο εμπλέκονται άλλα 130 άτομα, σε βάρος των οποίων έχουν σχηματιστεί δικογραφίες για συνέργεια στην απάτη.

    Ως "ιθύνων νους" της μεγάλης κομπίνας κατηγορείται ο υπεύθυνος για την έγκριση και εκταμίευση αποζημιώσεων του Τμήματος Ζημιών Οχημάτων Εξωτερικού της ασφαλιστικής εταιρείας, ο οποίος έπαιρνε τη "μερίδα του λέοντος" από τα χρήματα που εκταμίευαν και συγκεκριμένα τα 2/3 του ποσού, ενώ άλλοι δύο, ένας άνδρας και μια γυναίκα, 47 και 41 ετών αντίστοιχα, μοιράζονταν το υπόλοιπο 1/3.

    Ο υπάλληλος της Εθνικής Ασφαλιστικής, χρησιμοποιώντας παλαιότερους φακέλους πραγματικών τροχαίων ατυχημάτων, μεθόδευε την εκταμίευση μεγάλων αποζημιώσεων για ανύπαρκτα τροχαία. Τα χρηματικά ποσά των αποζημιώσεων καταθέτονταν σε δικαιούχους τραπεζικών λογαριασμών, και συγκεκριμένα των άλλων 130 που εμπλέκονται στην υπόθεση ως συνεργοί, τους οποίους στρατολογούσαν, αποκλειστικά για το σκοπό αυτό, τα αλλά δυο μέλη της εγκληματικής ομάδας.

    Οι δικαιούχοι των λογαριασμών ήταν κατά κανόνα άνεργοι ή με μεγάλα οικονομικά προβλήματα και γι' αυτή την εξυπηρέτηση στο κύκλωμα έπαιρναν ένα μικρό χρηματικό ποσό. Δύο από αυτούς συνελήφθησαν χθες σε τραπεζικά υποκαταστήματα, τη στιγμή που επιχειρούσαν να κάνουν ανάληψη χρηματικών ποσών, που προέρχονταν από τις εικονικές αποζημιώσεις.

    Αν και η έρευνα δεν έχει ολοκληρωθεί, από τη μέχρι στιγμής στοιχεία προκύπτει ότι το ποσό των 2.000.000 ευρώ που διαπιστώθηκε ότι έχουν εισπράξει τα μέλη του κυκλώματος από την εταιρεία, αντιστοιχεί σε 167 περιπτώσεις ανύπαρκτων ατυχημάτων, από το 2009 έως σήμερα.

    Κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης, πραγματοποιήθηκαν έρευνες σε επτά σπίτια στην Αττική, όπου, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: ένα κυνηγετικό όπλο, φυσίγγια πυροβόλου και κυνηγετικού όπλου, επτά βιβλιάρια εντολών εγκρίσεως αποζημιώσεων, 12 βιβλιάρια καταθέσεων διαφόρων τραπεζών, ένα πιστοποιητικό διεθνούς ασφάλισης αυτοκινήτου, δύο σώματα επιταγών χρηματικών ποσών 24.500 και 20.000 ευρώ, δύο γραμμάτια χρηματικών ποσών 10.000 ευρώ το καθένα, ιδιόχειρες σημειώσεις με διάφορους αριθμούς λογαριασμών, έξι κάρτες ανάληψης χρημάτων διαφόρων τραπεζών, διάφορα ιδιωτικά συμφωνητικά, 11.042 ευρώ, ένα πλαστό χαρτονόμισμα των 50 ευρώ, μια νάιλον συσκευασία με μικροποσότητα κάνναβης, και άλλα π
Keywords
Τυχαία Θέματα