Ταυτοποιήθηκαν τα όπλα

Η τρομοκρατική οργάνωση "Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών" φαίνεται ότι βρίσκεται πίσω από την επίθεση στην πρεσβεία του Ισραήλ. Σύμφωνα με τα εργαστήρια της αστυνομίας, χρησιμοποιήθηκαν δύο καλάσνικοφ, τα οποία είχαν χρησιμοποιηθεί και στην επίθεση κατά της οικίας του Γερμανού πρέσβη στο Χαλάνδρι, πέρυσι το Δεκέμβριο, και κατά των γραφείων της ΝΔ, στη Λεωφόρο Συγγρού. Η αντιτρομοκρατική περισυνέλεξε 54 κάλυκες, ενώ ερευνάται πόσα άτομα συμμετείχαν στην επίθεση και πώς ακριβώς έδρασαν.

Tην

Πρεσβεία επισκέφτηκε, το πρωί, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης. «Κανείς δεν μπορεί να διαταράξει τις σχέσεις μας με το Ισραήλ» δήλωσε ο κ. Κικίλιας, προσερχόμενος στην Πρεσβεία του Ισραήλ, όπου συναντήθηκε με την πρεσνευτή Ιρίτ Μπεν-Άμπα. Ο υπουργός αναφέρθηκε στις γεωστρατηγικές σχέσεις των δύο χωρών και σημείωσε ότι η Ελλάδα παραμένει μία χώρα ασφαλής.

Απευθυνόμενος σε αυτούς, που όπως είπε, κλιμακώνουν τις προσπάθειες τους να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα σε μία κρίσιμη στιγμή, τόνισε: «Πρέπει να γνωρίζουν ότι θα έχουν το συντεταγμένο κράτος απέναντί τους».

Η κυβέρνηση, με ανακοίνωση της Σοφίας Βούλτεψη, καταδικάζει το τρομοκρατικό χτύπημα στην πρεσβεία του Ισραήλ. Η κυβερνητική εκπρόσωπος δήλωσε ότι κάθε τρομοκρατικό χτύπημα χτυπά κατάστηθα τη Δημοκρατία, χτυπά κατάστηθα την ίδια τη χώρα.«Η καταδίκη της τρομοκρατίας αποτελεί αυτονόητη πράξη υπεράσπισης του δημοκρατικού πολιτεύματος, αυτονόητη πράξη υπεράσπισης της πατρίδας μας» ανέφερε η κ. Βούλτεψη, προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση δίνει με αποφασιστικότητα και αυτή τη μάχη έως ότου σιγήσουν τα όπλα του τρόμου».

Την επίθεση στην ισραηλινή πρεσβεία καταδίκασε ο ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ότι τέτοιες πράξεις βρίσκουν απέναντί τους τον ελληνικό λαό. «Ο δίκαιος αγώνας των Παλαιστινίων δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί από τέτοιες απαράδεκτες πράξεις, που βρίσκουν απέναντί τους τον ελληνικό λαό» αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο Τύπου του κόμματος.

Την επίθεση στην Ισραηλινή πρεσβεία καταδίκασε και το ΚΚΕ, το οποίο σε σχετικό σχόλιό του υπογραμμίζει ότι «τέτοιου είδους ενέργειες δεν έχουν καμία σχέση με τους αγώνες των εργαζομένων και του λαού, την ηθική αλλά και έμπρακτη αλληλεγγύη και συμπαράσταση στο δίκαιο αγώνα του λαού της Παλαιστίνης».

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ αποτελούμενη από τον Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνο του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων, Κώστα Παπαδάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτή και τον Ηλία Ναζίρ, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων, επισκέφθηκαν την Παλαιστινιακή πρεσβεία και εξέφρασαν τα συλλυπητήρια του κόμματος για τη δολοφονία του υπουργού της παλαιστινιακής κυβέρνησης. Επίσης, κατέθεσαν επιστολή του γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, για την καταδίκη της δολοφονίας, προς τον πρόεδρο της Εθνικής Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς.

Καταδικάζει απερίφραστα το χτύπημα στην ισραηλινή πρεσβεία, στο Ψυχικό, η ΔΗΜΑΡ, όπως αναφέρει ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο Τύπου του κόμματος και τονίζει: «Η απομόνωση της τρομοκρατίας είναι η μόνη απάντηση που μπορούν και οφείλουν να δώσουν οι πολίτες και οι δημοκρατικές δυνάμεις», ενώ επισημαίνει ότι «ο αγώνας των Παλαιστινίων δεν υπηρετείται από αυτόκλητους τιμωρούς».

Ισραήλ: Το ΥΠΕΞ κατηγορεί τους Παλαιστίνιους για την επίθεση

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ υποστήριξε σήμερα ότι η επίθεση εναντίον της πρεσβείας της χώρας στην Αθήνα αποτελεί συνέπεια της «εκστρατείας υποκίνησης μίσους» την οποία διεξάγουν, σύμφωνα με το ίδιο, οι Παλαιστίνιοι ηγέτες.

Άγνωστοι άνοιξαν πυρ τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα εναντίον της ισραηλινής πρεσβείας στην ελληνική πρωτεύουσα, προκαλώντας ελαφριές υλικές ζημιές αλλά όχι θύματα, σύμφωνα με την ελληνική αστυνομία.

Η επίθεση αυτή «είναι η πιο πρόσφατη εκ των βίαιων ενεργειών που αποτελούν συνέπεια της εκστρατείας υποκίνησης μίσους την οποία διεξάγουν διεθνώς οι ηγέτες της Παλαιστινιακής Αρχής και φιλοπαλαιστινιακές οργανώσεις», υποστήριξε το ΥΠΕΞ του Ισραήλ σε μια ανακοίνωσή του.

«Η διεθνής κοινότητα πρέπει να καταδικάσει την εκστρατεία αυτή και τις συνέπειές της», πρόσθεσε.

Στην Ελλάδα έχουν γίνει πολυάριθμες διαδηλώσεις εναντίον της πολιτικής του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της ελληνικής αστυνομίας, η επίθεση εναντίον της πρεσβείας του Ισραήλ παρουσιάζει ομοιότητες με ενέργειες που έχει διαπράξει μια οργάνωση της άκρας αριστεράς, η «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών», που έχει εμφανιστεί τα τελευταία χρόνια.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα