Σχεδία #2

Σήμερα ξεκινάει το δεύτερο ταξίδι του μοναδικού ελληνικού περιοδικού δρόμου. Δεν πρόλαβε καλά-καλά να επιστρέψει από το πρώτο, πετυχημένο, ταξίδι της και η «Σχεδία» είναι έτοιμη να σαλπάρει για νέες διαδρομές.

Το τεύχος #2 του μοναδικού ελληνικού περιοδικού δρόμου θα σαλπάρει όχι για κάποιες θάλασσες, αλλά για τους δρόμους της Αθήνας. Για την ακρίβεια, η «Σσχεδία» θα διατίθεται σε κεντρικά σημεία της πρωτεύουσας (σταθμούς μετρό, ηλεκτρικού, αφετηρίες λεωφορείων,
βιβλιοθήκες, πλατείες, πανεπιστημιακές σχολές κ.λπ.) από τους πωλητές της, οι οποίοι φορούν εκείνο το διακριτό κόκκινο γιλέκο, πάνω στο οποίο αναγράφεται το όνομα του περιοδικού, καθώς και η ένδειξη «διαπιστευμένος πωλητής». Στην τσέπη στο δεξί στήθος υπάρχει και μια ταυτότητα με το όνομα και τη φωτογραφία τους και τα στοιχεία του περιοδικού.

Η «Σχεδία», όπως συμβαίνει με όλα τα περιοδικά δρόμου του πλανήτη, δεν πωλείται στα συνήθη σημεία διάθεσης Τύπου (περίπτερα κ.λπ.). Πωλείται αποκλειστικά και μόνο στους δρόμους της πόλης από διαπιστευμένους πωλητές. Οι πωλητές αυτοί προέρχονται από ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες:
Άστεγοι, άνεργοι και γενικώς άνθρωποι που αποδεδειγμένα ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Είναι άνθρωποι που βιώνουν με τον πιο σκληρό τρόπο τις συνέπειες της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που μαστίζει την ελληνική γη. Από την τιμή πώλησης του περιοδικού (3,00 ευρώ), το 50% (δηλαδή το 1,50€) πηγαίνει απευθείας στον ίδιο τον πωλητή.

Είναι μια ουσιαστική παρέμβαση στη ζωή κάποιων ανθρώπων. Είναι ένας τρόπος να εξασφαλίσουν ένα μίνιμουμ έστω έσοδο την ημέρα.

Για τις πιο βασικές τους ανάγκες. Τα περιοδικά δρόμου λειτουργούν και ως μέσο απεγκλωβισμού από τον φαύλο κύκλο της κοινωνικής απομόνωσης και του αποκλεισμού. Οι πωλητές της "σχεδίας", μέσα από αυτή τη διαδικασία, παραμένουν ενεργοί, συμμετέχουν, συναλλάσσονται, συνδιαλέγονται με την κοινωνία ολόκληρη. Παραμένουν "εντός", εξακολουθούν να απαρτίζουν ένα ολοζώντανο κομμάτι της.
Keywords
Τυχαία Θέματα