Με ελβετικό λογαριασμό ο Σαρκοζί;

«Η γαλλική διαφθορά» είναι ο τίτλος του βιβλίου των δημοσιογράφων της εφημερίδας «Λε Μοντ», Ζεράρ Νταβέ και Φαμπρίς Λομ, που θα κυκλοφορήσει αύριο και εστιάζει στη ζωή αρκετών πολιτικών της γαλλικής δεξιάς, ανάμεσά τους και τον Νικολά Σαρκοζί, για τον οποίο εκφράζονται υποψίες ότι, μπορεί να διαθέτει τραπεζικό λογαριασμό στην Ελβετία.

Το γεγονός ωστόσο έχει διαψεύσει κατηγορηματικά ο δικηγόρος του πρώην προέδρου της Γαλλίας.

Οι

δύο δημοσιογράφοι, στο βιβλίο, το οποίο κατ' αποκλειστικότητα παρουσιάζει σήμερα η «Λ' Εξπρές» στην ιστοσελίδα της, καταπιάνονται με τον βίο και την πολιτεία δύο πρώην προέδρων της χώρας τους, του Ζακ Σιράκ (1997-2007) και του Νικολά Σαρκοζί (2007-2012).

Οι δημοσιογράφοι, οι οποίοι το 2011 είχαν εκδώσει το βιβλίο «Ο Σαρκό με σκότωσε» αναμοχλεύουν τις στενές σχέσεις ανάμεσα στην πολιτική και το χρήμα. Ωστόσο, το δυνατό σημείο του βιβλίου είναι η άμεση αμφισβήτηση στο πρόσωπο του Νικολά Σαρκοζί, καθώς οι δημοσιογράφοι αναφέρουν την ύπαρξη ενός ελβετικού τραπεζικού λογαριασμού, τον οποίο διαθέτει ο πρώην αρχηγός του κράτους, σε συνδυασμό με έναν Ελβετό διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων με περίεργη φήμη, τον Ζακ Χεγιέ.

Για την πρώην ένοικο του Ελιζέ, το βιβλίο αυτό σηματοδοτεί το άνοιγμα ενός νέου μετώπου, τη στιγμή μάλιστα που ο Σαρκοζί απαλλάχθηκε λόγω ελλιπών στοιχείων στην πολύκροτη υπόθεση της γηραιάς κληρονόμου της Λ' Ορεάλ, τη γνωστή υπόθεση Μπετανκούρ. Αρκετοί μάρτυρες που αναφέρονται στο βιβλίο ένας Ελβετός δικαστής, ένας Γάλλος αστυνομικός -χωρίς κρίσιμα στοιχεία- αφήνουν την υποψία της αδήλωτης περιουσίας του Νικολά Σαρκοζί.

Ο Μαρκ Φρανσελέ, πρώην δημοσιογράφος γνωστός για τη σκληρή πένα του, αφηγείται ένα περιστατικό για την καταβολή από τον Σαρκοζί στον Χεγιέ μεγάλου χρηματικού ποσού κατά τη διάρκεια της θητείας του ως δήμαρχος του Νεϊγί και ισχυρίζεται πως υπήρξε έμμεσος μάρτυρας αυτής της σκηνής, βλέποντας τον φάκελο που περιείχε το χρηματικό ποσό.

Η μαρτυρία, ωστόσο, δεν κρίνεται πειστική, καθώς δεν υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία και οι συγγραφείς αφού απέσπασαν τη διάψευση από τον δικηγόρο του Σαρκοζί, αρνούνται να επιβεβαιώσουν την ύπαρξη ενός τέτοιου λογαριασμού, παρ' όλα αυτά αφιερώνουν στο θέμα πολλές σελίδες. Μάλιστα, για να δικαιολογήσουν αυτό το παράδοξο επικαλούνται την ανάληψη ρίσκου, γνωστή στην ερευνητική δημοσιογραφία.

Πρ

Keywords
Τυχαία Θέματα