«Παγωμένη» Πρωτοχρονιά με προβλήματα

Το λευκό τοπίο συμβάλει στην πρωτοχρονιάτικη διάθεση ωστόσο οι πολύ ισχυροί άνεμοι που συνοδεύουν το κύμα κακοκαιρίας σε όλη τη χώρα, προκαλούν σημαντικά προβλήματα τόσο στην ηλεκτροδότηση όσο και στις συγκοινωνίες. Έως 9 μποφόρ τοπικά μέχρι 10 φθάνουν οι θυελλώδεις άνεμοι με διακοπές στην ηλεκτροδότηση στην Αττική και δεκάδες κλήσεις στην Πυροσβεστική για κοπή δέντρων. Την ίδια ώρα οι χιονοπτώσεις έχουν καλύψει σχεδόν όλο τον ορεινό όγκο της χώρας. Στα οδικά δίκτυα αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στην

Αθηνών-Λαμίας, όπου η κίνηση διεξάγεται χωρίς αλυσίδες.

Κλειστές στην Αττική, η Λεωφόρος Πάρνηθος από το τελεφερίκ, ο δρόμος από Πεντέλη προς Νέα Μάκρη και η Λεωφόρος Φυλής από Μονή Κλειστών. Επίσης αλυσίδες χρειάζονται στην παλαιά εθνική οδό Αθηνών- Θηβών, από το ύψος της Μάνδρας και στις περιοχές της Ψάθας, του Πόρτο Γερμενό, του Αλεποχωρίου, στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, την Οινόη και τα Βίλια.

Σε Ιωάννινα, Χανιά, Μυτιλήνη και περιοχές της Αττικής εντοπίζονται τα σοβαρότερα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση λόγω της κακοκαιρίας, κυρίως από πτώση δέντρων σε κολώνες του δικτύου.

Σύμφωνα με τα αρμόδια στελέχη του Διαχειριστή του Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) στις τρεις περιοχές εκτός Αττικής οι δυνατοί άνεμοι προκάλεσαν βλάβες και στο δίκτυο μέσης τάσης με αποτέλεσμα να μείνουν χωρίς ρεύμα εκτεταμένες περιοχές. Η λειτουργία του δικτύου μέσης τάσης έχει αποκατασταθεί, παραμένουν ωστόσο χωρίς ρεύμα οικισμοί και χωριά λόγω βλαβών στη χαμηλή τάση οι οποίες αποκαθίστανται σταδιακά από τους τεχνικούς του ΔΕΔΔΗΕ.

Για τη βλάβη στο Πόρτο Γερμενό ο ΔΕΔΔΗΕ έχει ζητήσει τη συνδρομή της Πολιτικής Προστασίας προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος και να προσεγγίσουν τα συνεργεία των τεχνικών τα σημεία όπου έχουν πέσει κολώνες.

Δεκάδες μεμονωμένα προβλήματα εντοπίζονται και σε περιοχές των Βορείων Προαστείων που αποκαθίστανται σταδιακά.

(Επισυνάπτεται το δελτίο καιρικών φαινομένων Επικράτειας της ΕΛ.ΑΣ-Διακοπές κυκλοφορίας-Χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων-τελευταία ενημέρωση, ώρα 07.30)



Προβλήματα στην ακτοπλοΐα

Από τον Πειραιά πραγματοποιούνται μόνο τα δρομολόγια προς τον Αίγινα με πλοία κλειστού τύπου. Κανονικά γίνονται και τα δρομολόγια στη γραμμή Πέραμα-Παλούκια Σαλαμίνα. Κλειστές παραμένουν οι γραμμές Βόλος-Σποράδες, Αγ.Μαρίνα-Νέα Στύρα, Ρίο-Αντίρριο ενώ δεν πραγματοποιούνται τα δρομολόγια στις γραμμές Καβάλα-Πρίνου, Κεραμωτή- Θάσος και Αλεξανδρούπολη- Σαμοθράκη. Κανονικά εκτελούνται τα δρομολόγια στις γραμμές Ηγουμενίτσα-Κέρκυρα και Κυλλήνη-Κεφαλλονιά-Ζάκυνθος.

Κλειστά πολλά χιονοδρομικά

Προβλήματα προκαλεί η κακοκαιρία και στα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας. Παρά το πυκνό χιόνι κλειστές κρατούν τις πίστες στον Παρνασσό, στα Καλάβρυτα και στα Χάνια, οι ισχυροί άνεμοι.

Εν τω μεταξύ. σοβαρά τραυματισμένος μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο της Άρτας, ένας 55χρονος από την Φιλιππιάδα, καθώς ο δυνατός άνεμος τον πέταξε από τον μπαλκόνι του σπιτιού του, που βρίσκεται σε 4ο όροφο πολυκατοικίας.

Πρόγνωση καιρού

Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: νεφώσεις με παροδικές χιονοπτώσεις τις πρωινές ώρες και βαθμιαία βελτίωση.
Άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα ανατολικά 7 με 9 μποφόρ με εξασθένηση το απόγευμα.
Θερμοκρασία: από -10 (μείον 10) έως 2 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία από -16 (μείον 16) έως -3 (μείον 3) βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες στα νότια όπου είναι πιθανό να σημειωθούν πρόσκαιρες βροχές και λίγα χιόνια στα ορεινά το πρωί.
Άνεμοι: ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 6 και τοπικά 7 μποφόρ με εξασθένηση από το μεσημέρι.
Θερμοκρασία: από 0 (μηδέν) έως 9 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: νεφώσεις με χιονοπτώσεις πρόσκαιρα έντονες, και στα νότια παραθαλάσσια βροχή ή χιονόνερο. Τα φαινόμενα βαθμιαία από το απόγευμα θα ασθενήσουν.
Άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και στα ανατολικά 8 με 9 μποφόρ με εξασθένηση το βράδυ.
Θερμοκρασία: από -2 (μείον 2) έως 6 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλία από -8 (μείον 8) έως 3 βαθμούς Κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες και χιόνια στα ορεινά της Κρήτης.
Άνεμοι: στα βόρεια βόρειοι βορειοανατολικοί 7 με 9 μποφόρ. Στα νότια νοτιοδυτικοί 6 με 8 μποφόρ που θα στραφούν σε βορειοδυτικούς.
Θερμοκρασία: από 7 έως 13 βαθμούς Κελσίου. Στις Κυκλάδες έως 10 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: στα νότια νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες. Στα βόρεια νεφώσεις με τοπικές χιονοπτώσεις, πρόσκαιρα έντονες. Εξασθένηση από το απόγευμα.
Άνεμοι: στα βόρεια βορειοανατολικοί 8 με 9 και τοπικά 10 μποφόρ με εξασθένηση. Στα νότια νοτιοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ και βαθμιαία βορειοδυτικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: στα βόρεια από -2 (μείον 2) έως 4 και στα νότια από 9 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Καιρός: νεφώσεις με χιονόνερο ή χιόνι. Εξασθένηση από το απόγευμα.
Άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 8 και στα ανατολικά τοπικά 9 μποφόρ με εξασθένηση.
Θερμοκρασία: από 0 (μηδέν) έως 5 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη
Καιρός: αρχικά νεφώσεις με ασθενείς χιονοπτώσεις και βαθμιαία βελτίωση.
Άνεμοι: βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από -3 (μείον 3) έως 2 βαθμούς Κελσίου.

Πρόγνωση για αύριο Παρασκευή 02-01-2015

Καιρός: στα δυτικά και τα βόρεια γενικά αίθριος. Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις με ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά και στα νοτιότερα και παραθαλάσσια τμήματα βροχές ή χιονόνερο. Βαθμιαία βελτίωση από τα βόρεια.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις στα δυτικά 4 με 5, στα ανατολικά 5 με 7 και στο Αιγαίο πρόσκαιρα 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: σε χαμηλά επίπεδα. Παγετός κυρίως στα κεντρικά και βόρεια ο οποίος κατά τόπους θα είναι ισχυρός.

Keywords
Πρωτοχρονιά, προβληματα, συγκοινωνιες, νέα, ιπποκράτειο, ιωαννινα, χανια, μυτιληνη, δεδδηε, πειραιας, παρνασσος, καλαβρυτα, καιρος, κρητη, θεσσαλονικη, αιγαιο, κινηση στους δρομους, τελη κυκλοφοριας, διακοπες ρευματος, δεη διακοπες ρευματος, αθηνα, αλεξανδρουπολη, κερκυρα, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, δεδδηε, χιονι, χιονια, χιονοδρομικα, ιπποκράτειο, αιγινα, εθνικη, ευβοια, ζακυνθος, ηγουμενιτσα, ηπειρος, θασος, κυκλαδες, κυλληνη, πυροσβεστικη, σαμοθρακη, σαλαμινα, υψος, ωρα, αττικη, βιλια, βορεια, βραδυ, βρισκεται, βροχη, γινονται, δρομολογια, δρομος, δικτυο, δικτυα, δυτικη μακεδονια, δυτικη, ενημερωση, ιδια, θεσσαλια, κελσιου, κυμα, κινηση, λειτουργια, λεωφορος, μακεδονια, μεμονωμενα, οινοη, πεντελη, πλοια, πολιτεια, πορτο γερμενο, πρινου, πρωι, ρευμα, ριο, στυρα, ταση, ισχυρος, χιονοδρομικα κεντρα, ωρες, μποφορ, ηπειρο, χωρα, λευκο, νοσοκομειο, ογκο
Τυχαία Θέματα