Στο Eurogroup το ελληνικό πρόγραμμα

Στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup στρέφονται τα βλέμματα μετά την υπερψήφιση του προϋπολογισμού στη Βουλή. Στη σημερινή συνεδρίαση αναμένεται να καθοριστούν ο χαρακτήρας και η διάρκεια της επέκτασης του ελληνικού προγράμματος. Παράταση λίγων εβδομάδων αναμένεται να ζητήσει η κυβέρνηση που καταβάλλει ύστατες προσπάθειες για άρση του αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις, ενώ οι δανειστές ασκούν ασφυκτικές πιέσεις για τουλάχιστον εξάμηνη παράταση με παράλληλη παραμονή του ΔΝΤ

στη χώρα μας.

Με 155 «ναι» πέρασε ο προϋπολογισμός

Νόμο του κράτους αποτελεί από τη μία μετά τα μεσάνυχτα ο προϋπολογισμός του κράτους του 2015 που ψηφίστηκε με 155 ψήφους υπέρ έναντι 134 κατά και ένα παρόν, αυτό του ανεξάρτητου βουλευτή Γρηγόρη Ψαριανού, σε σύνολο 290 ψηφισάντων βουλευτών. Υπέρ ψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και η ανεξάρτητη βουλευτής Αικατερίνη Μάρκου. Καταψήφισαν 134 βουλευτές, από τον ΣΥΡΙΖΑ, τους ΑΝΕΛ, την ΧΑ, την ΔΗΜΑΡ, το ΚΚΕ, τους Ανεξάρτητους Δημοκρατικούς Βουλευτές και ανεξάρτητοι βουλευτές.

Απουσίασε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Αχμέτ Χατζηοσμάν, λόγω ασθένειας. Παρότι με επιστολή του στον πρόεδρο της Βουλής δήλωσε ότι αν ήταν παρών θα ψήφιζε «ναι», η ψήφος του δεν προσμετράται στο αποτέλεσμα. Επίσης απουσίασαν η ανεξάρτητη βουλευτής Χρυσούλα Γιαταγάνα, οι επτά κρατούμενοι βουλευτές της ΧΑ και ο Ευστάθιος Μπούκουρας (ανεξάρτητος, προερχόμενος από την ΧΑ).

«Ύστερα από πολλές δεκαετίες, η χώρα απέκτησε ισοσκελισμένο προϋπολογισμό. Είναι μια ιστορική στιγμή. Οι παλαιότεροι θα ξαφνιαστούν και οι νεότεροι εύχομαι να συνεχίσουν. Γιατί είναι ο μόνος δρόμος για την ανάπτυξη», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2015.

«Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση είναι πια ένα βήμα από το τέλος», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού 2015. «Όσο πιο γρήγορα το συνειδητοποιήσει ο πρωθυπουργός για να πάμε συντεταγμένα στην λαϊκή ετυμηγορία τόσο το καλύτερο για τον τόπο», ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Ο προϋπολογισμός σηματοδοτεί αλλαγής σελίδας τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, κατηγορώντας την αντιπολίτευση ότι δημιουργεί συνθήκες πολιτικής αβεβαιότητας. Δεσμεύτηκε πως δεν πρόκειται να υπάρξουν νέα μέτρα λιτότητας αλλά παραδέχτηκε πως θα υπάρξει μια «μικρή τεχνική παράταση» του προγράμματος. Ο προϋπολογισμός δεν οδηγεί πουθενά, παρά μόνο σε περισσότερη ανεργία ανέφερε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος ενώ παρότρυνε τους βουλευτές της Αντιπολίτευσης, να σκεφτούν σοβαρά αν θα ψηφίσουν για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καθώς θα είναι ψήφος κόντρα στην εντολή που έχουν λάβει από τον ελληνικό λαό και παράταση του βίου της κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούν να κάνουν πλύση εγκεφάλου στο λαό, είπε η πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

Την ανάγκη επανεκκίνησης με προοδευτική πολιτική, ουσιαστικής επαναδιαπραγμάτευσης με τους εταίρους και επίμονης διεκδίκησης της σημαντικής ελάφρυνσης του χρέους, επεσήμανε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης.

Εν τω μεταξύ, παράταση ολίγων εβδομάδων στο υπάρχον πρόγραμμα στήριξης, αναμένεται να ζητήσει η κυβέρνηση στο σημερινό Γιουρογκρουπ αν και οι δανειστές ασκούν ασφυκτικές πιέσεις για τουλάχιστον εξάμηνη παράταση με παράλληλη παραμονή του ΔΝΤ στη χώρα μας.

Keywords
Τυχαία Θέματα