Μάλι: Μερική γαλλική αποχώρηση

Τρεις μήνες μετά την έναρξη του πολέμου στο Μαλί, στις 11 Ιανουαρίου, η Γαλλία πραγματοποίησε μια πρώτη συμβολική αποχώρηση στρατευμάτων από τη χώρα αυτή, το πολιτικό μέλλον της οποίας εξακολουθεί να είναι άδηλο, αλλά η στρατιωτική δέσμευσή της εκεί κινδυνεύει να παραταθεί για πολύ ακόμη.

Σήμερα το επιτελείο των ενόπλων δυνάμεων ανακοίνωσε στο Παρίσι την αποχώρηση περίπου 100 στρατιωτικών από τις 4.000 που έχουν αναπτυχθεί στο Μαλί. Έφθασαν χθες στην Πάφο της Κύπρου

όπου θα μείνουν τρεις ημέρες σε ξενοδοχείο, όπως κάνουν συνήθως οι στρατιωτικοί που επιστρέφουν από επιχειρήσεις πριν επιστρέψουν στη Γαλλία.

Στους τρεις μήνες που διαρκεί η επέμβασή τους, οι Γάλλοι κατέφεραν βαριές απώλειες στις ισλαμιστικές οργανώσεις και διέλυσαν τα δίκτυά τους στο βόρειο Μαλί. Πρώτος στόχος τους ήταν η οργάνωση Αλ-Κάιντα στο Ισλαμικό Μάγρεμπ (AQMI), η οποία θεωρείται η κύρια απειλή για τη Γαλλία και την Ευρώπη.

Η έναρξη της στρατιωτικής αποχώρησης από τη Γαλλία είναι κυρίως πολιτική για να καταστεί σαφές ότι η Γαλλία σκοπεύει να περάσει το ταχύτερο τη σκυτάλη για την ασφάλεια του Μαλί στις αφρικανικές δυνάμεις. Η ΕΕ αρχίζει εκεί μια αποστολή εκπαίδευσης του στρατού του Μαλί, οι δυνατότητες του οποίου είναι πολύ περιορισμένες.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, τον Ιούλιο δεν θα βρίσκονται στο Μαλί παρά περίπου 2.000 γάλλοι στρατιωτικοί, από τις 4.000 που είναι σήμερα. Το Παρίσι απαιτεί να διεξαχθούν τον Ιούλιο στη χώρα προεδρικές και βουλευτικές εκλογές.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα