«Θα συνεχιστούν οι επιχειρήσεις»

Η Γαλλία θα πραγματοποιήσει επιχειρήσεις στο Μαλί προκειμένου να προετοιμάσει μια επακόλουθη επέμβαση υπό την ηγεσία της Αφρικανικής Ένωσης για την εκδίωξη των ισλαμιστών ανταρτών και θα ενισχύσει τα αντιτρομοκρατικά μέτρα ασφαλείας στην επικράτειά της, δήλωσε ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

"Έχουμε ήδη ανακόψει την προώθηση των εχθρών μας και τους καταφέραμε βαριές απώλειες. Αλλά η αποστολή μας δεν έχει τελειώσει ακόμη", είπε ο Ολάντ σε συνέντευξη Τύπου μία ημέρα αφότου η Γαλλία

εξαπέλυσε αεροπορικές επιδρομές για να αποτρέψει μια προώθηση τωνανταρτών προς την πρωτεύουσα Μπαμακό.

Η επιχείρηση των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων για να σώσουν τον Γάλλο όμηρο που κρατείτο στην Σομαλία δεν συνδέεται με την στρατιωτική επέμβαση της Γαλλίας στο Μαλί που έχει στόχο να σταματήσει την προέλαση των ισλαμιστών ανταρτών προς τον νότο της χώρας, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Άμυνας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν. "Οι δύο επιχειρήσεις δεν συνδέονται καθόλου", σημείωσε, προσθέτοντας ότι "πιστεύεται" ότι ο Γάλλος μυστικός πράκτορας, ο οποίος κρατείτο όμηρος στην Σομαλία από το 2009, σκοτώθηκε, όπως και ένας Γάλλος στρατιώτης, κατά την επιχείρηση των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων για τη διάσωσή του. "Καταδρομείς εισέβαλαν εκεί όπου κρατείτο χθες το βράδυ και αντιμετώπισαν αμέσως πολύμεγάλη αντίσταση. Όλα μας οδηγούν να πιστέψουμε ότι ο Ντενίς Αλέξ σκοτώθηκε δυστυχώς από αυτούς που τον κρατούσαν", διευκρίνισε ο Λε Ντριάν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. Ένας Γάλλος στρατιώτης σκοτώθηκε στην επιχείρηση αυτή και ένας δεύτερος συνελήφθη όμηρος, πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, χαιρέτισε σήμερα στη Μασσαλία "τη θαρραλέα δράση των γαλλικών στρατευμάτων" στο Μαλί και στη Σομαλία, αφού εξέφρασε τα "ειλικρινή συλλυπητήριά του" για τα θύματα.

"Είμαστε δίπλα σας αυτή τη δύσκολη στιγμή και σας υποστηρίζουμε και υποστηρίζουμε τη θαρραλέα δράση των γαλλικών στρατευμάτων", δήλωσε ο Μπαρόζο που ήλθε στη Μασσαλία για την έναρξη τουέτους "Μασσαλία - πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης". Ο πρόεδροςτης Ευρωπαϊκής Επιτροπής έκανε τις δηλώσεις αυτές παρουσία του γάλλου πρωθυπουργού Ζαν-Μαρκ Ερό, που αντικατέστησε στις εορταστικές εκδηλώσειςτον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ ο οποίος έμεινε στο Παρίσι λόγω της επέμβασης των γαλλικών δυνάμεων στο Μαλί.

Η στρατιωτική επέμβαση της Γαλλίας κατά των ισλαμιστών μαχητών που ελέγχουν το βόρειο Μάλι θα θέσει τους Γάλλους πολίτες σε κίνδυνο, δήλωσεσήμερα εκπρόσωπος της ισλαμιστικής οργάνωσης Άνσαρ Ντιν.

"Θα υπάρξουν συνέπειες, όχι μόνον για τους Γάλλους ομήρους, αλλά και για όλους τους Γάλλους πολίτες, οπουδήποτε βρίσκονται αυτοί στον μουσουλμανικό κόσμο", δήλωσε στο Ρόιτερς ο Σάντα Ουλντ Μπουμάμα."Θα συνεχίσουμε την αντίσταση και την αυτοάμυνά μας. Είμαστε έτοιμοι να πεθάνουμε πολεμώντας", πρόσθεσε.Παράλληλααξιωματούχος του στρατού του Μαλί δήλωσε σήμερα ότι περίπου 100 ισλαμιστές σκοτώθηκαν στις βίαιες συγκρούσεις με τον στρατό της χώρας, οοποίος υποστηρίζεται από τις γαλλικές δυνάμεις, και ο οποίος πήρε ξανά τον έλεγχο της πόλης Κόνα, στο κεντρικό Μαλί.

"Προκαλέσαμε δεκάδεςθανάτους, ακόμη και εκατό θανάτους μεταξύ των ισλαμιστών στην Κόνα. Τώρα ελέγχουμε την πόλη. Απολύτως", δήλωσε ο υπολοχαγός Ουσμάν Φανέ από το αρχηγείο στο πεδίο των μαχών. Σύμφωνα επίσης με τοπική πηγή τηςασφάλειας στην Κόνα, οι ισλαμιστές σκοτώθηκαν "από τις γαλλικές αεροπορικές επιδρομές και τις επιθέσεις του στρατού του Μαλί" χθες και ηπόλη είναι σήμερα "υπό τον έλεγχο του στρατού του Μαλί και της Γαλλίας".

Οι γαλλικές δυνάμεις πραγματοποίησαν σήμερα για δεύτερη ημέρα αεροπορικές επιδρομές κατά των ισλαμιστών ανταρτών στο Μαλί και απέστειλαν στρατεύματα για να προστατεύσουν την πρωτεύουσα της χώρας Μπαμακό, σε μια επιχείρηση που αφορά μερικές εκατοντάδες στρατιώτες, δήλωσε νωρίτερα σήμερα ο Γάλλος υπουργός Άμυνας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν. Επίσηςο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της Γαλλίας Εντουάρ Γκιγιό δήλωσε από την πλευρά του ότι η Γαλλία δεν σχεδιάζει να επεκτείνει τις επιχειρήσειςτης στις βόρειες περιοχές του Μαλί, τις οποίες ελέγχουν οι ισλαμιστές. Επιπλέον στρατιωτικά αεροσκάφη έχουν σταλεί στην Αφρική, πρόσθεσε ο Γκιγιό σε δηλώσεις που έκανε σε δημοσιογράφους."Βρισκόμαστεσε μια φάση ανάπτυξης (...) Όπως γνωρίζετε έχουμε αεροσκάφη στην Αφρικήκαι προσθέσαμε κι άλλα", σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχουν σχέδια για την αποστολή χερσαίων δυνάμεων προς το βορρά του Μαλί. "Όσοπιο γρήγορα φτάσει στην περιοχή η αφρικανική αποστολή, τόσο το λιγότεροθα χρειαστεί να βοηθάμε τον στρατό του Μαλί", κατέληξε.

Ο μεταβατικός πρόεδρος του Μαλί Ντιονκουντά Τραορέ ευχαρίστησε σήμερατον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ για την στρατιωτική επέμβαση της Γαλλίας στο Μαλί και έκανε μαζί του έναν ακριβή απολογισμό των επιχειρήσεων, ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία. Ο Τραορέ τηλεφώνησε σήμερα το πρωί στον πρόεδρο Ολάντ για να τον ευχαριστήσει και οι δύο ηγέτες έκαναν έναν ακριβή απολογισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Μαλί, διευκρίνισε η γαλλική προεδρία, προσθέτοντας ότι ο πρόεδρος του Μαλί ανέβαλε την επίσκεψή του στο Παρίσι, η οποία προβλεπόταν αρχικά γιατην Τετάρτη.

Ο Γάλλος πρόεδρος, ο οποίος συγκάλεσε ένα περιορισμένο αμυντικό συμβούλιο στο προεδρικό μέγαρο στις 15:00 τοπική ώρα (16:00 ώρα Ελλάδος), "ενημερωνόταν όλη τη νύχτα" για τις εξελίξεις στο Μαλί, σύμφωνα με την προεδρία.

Ο πρόεδρος Ολάντ θα κάνει σύντομες δηλώσεις μετά την σύνοδο αυτή του αμυντικού συμβουλίου για την κρίση στο Μαλί και στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, πρόσθεσε η γαλλική προεδρία. Κατάτην συνάντηση με τον Μπαρόζο, η οποία προβλέπεται να γίνει γύρω στις 20:00 ώρα Ελλάδος, θα συζητηθεί η ευρωπαϊκή θέση για την επέμβαση στο Μαλί.

Ο Ολάντ είχε επίσης σήμερα το πρωί νέα τηλεφωνική επαφή με τον πρόεδρο της Οικονομικής Κοινότητας των Κρατών της Δυτικής Αφρικής (ECOWAS), Αλασάν Ουαταρά, ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι τα μέσα της ECOWAS θα κινητοποιηθούν το ταχύτερο δυνατό για να επέμβουν στο Μαλί. Ο Ουαταρά ευχαρίστησε και αυτός τον Γάλλο πρόεδρο για την στρατιωτική δέσμευση της Γαλλίας στο Μαλί.

Τέλος, σύμφωνα με την γαλλική προεδρία, ο πρόεδρος του Νίγηρα Μαχαμαντού Ισούφου τηλεφώνησε επίσης στον Ολάντ για να επιβεβαιώσει την προσεχή δέσμευση στρατευμάτων του στοΜαλί.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Νίγηρα δήλωσε εξάλλου σήμερα στο Ρόιτερς ότι η χώρα του θα αποστείλει 500 στρατιώτες για να συμβάλουν στις προσπάθειες της διεθνούς στρατιωτικής εκστρατείας στο Μαλί της οποίας ηγείται η ECOWAS που έχει στόχο να σταματήσει την προέλαση των ισλαμιστών που ελέγχουν το βόρειο τμήμα της χώρας στο νότο.

"Αποστέλλουμεένα τάγμα περίπου 500 ατόμων βάσει του σχεδίου της ECOWAS", δήλωσε ο Μοχάμεντ Μπαζούμ, ο οποίος δεν ήταν ωστόσο σε θέση να διευκρινίσει πότε θα φτάσουν οι στρατιώτες αυτοί στο Μαλί.

Παράλληλα η Μπουρκίνα Φάσο ανακοίνωσε σήμερα και αυτή επισήμως την αποστολή ενός τάγματος 500 στρατιωτών στο Μαλί στους κόλπους της Διεθνούς Αποστολής Υποστήριξης (MISMA), μετά την επίθεση που εξαπέλυσε ο στρατός του Μαλί με την υποστήριξη της Γαλλίας κατά των ισλαμιστών.

Ο πρόεδρος της χώρας Μπλεζ Κομπαορέ, μεσολαβητής της ECOWAS στην κρίση στο Μαλί, έδωσε οδηγίες "για να προετοιμαστεί η συμμετοχή της Μπουρκίνα Φάσο στην δύναμητης MISMA", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Τζιμπρίλ Μπασολέ. Οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση στην Αφρική θα πρέπει να γίνεται υπότην αιγίδα του ΟΗΕ και της Αφρικανικής Ένωσης, δήλωσε σήμερα ο ειδικός εκπρόσωπος του Κρεμλίνου για την Αφρική.

"Κατανοώ την τρέχουσα κατάσταση στο Μαλί, αλλά κρίνω ωστόσο ότι οποιαδήποτε επιχείρηση στην Αφρική μπορεί και πρέπει να γίνεται αποκλειστικά υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και της Αφρικανικής Ένωσης", δήλωσε ο Μιχαήλ Μαργκέλοφ. "Κανείς εκτός από τους Αφρικανούς δεν μπορεί και δεν πρέπει να επιλύει τα προβλήματα της ηπείρου", πρόσθεσε. ΗΓαλλία επενέβη στο Μαλί κατόπιν σχετικού αιτήματος των αρχών της Μπαμακό, έπειτα από την προέλαση των ισλαμιστών προς το νότο του Μαλί αυτήν την εβδομάδα.

Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον χαιρέτισε σήμερα την γαλλική στρατιωτική επέμβαση στο Μαλί, εκφράζοντας βαθειά ανησυχία "για την πρόσφατη προέλαση των ανταρτών, η οποία διευρύνει το πεδίο δράσης των τρομοκρατικών οργανώσεων". "Ανησυχώ βαθειά για την πρόσφατη προέλαση των ανταρτών, η οποία διευρύνει το πεδίο δράσης των τρομοκρατικών οργανώσεωνκαι απειλεί την σταθερότητα" στο Μαλί και στην περιοχή, επισημαίνει ο Κάμερον σε ανακοίνωσή του. "Χαιρετίζω την στρατιωτική βοήθεια που προσέφερε η Γαλλία στην κυβέρνηση του Μαλί, κατόπιν δικού του αιτήματος,για να σταματήσει η προέλαση αυτή", προσθέτει. "Η εξέλιξη αυτή αναδεικνύει την ανάγκη να σημειωθεί άμεσα πρόοδος για να εφαρμοστούν οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στο Μαλί και να διασφαλιστεί ότι η στρατιωτική επέμβαση γίνεται παράλληλα με μια συνολική πολιτική διαδικασία, η οποία θα οδηγήσει σε εκλογές" στην χώρα αυτή, καταλήγει.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα