Μάλι: Ελπίδες για εκλογές ως τις 31 Ιουλίου

Ο μεταβατικός πρόεδρος του Μαλί Ντιονκουντά Τραορέ δήλωσε σήμερα από την Αντίς Αμπέμπα ότι ευελπιστεί πως θα μπορέσει να προκηρύξει εκλογές στη χώρα του πριν από τις 31 Ιουλίου.

Ο ίδιος εξέφρασε ενώπιον των συμμετεχόντων σε διάσκεψη δωρητών για το Μαλί «την αποφασιστικότητά του να διοργανώσει το ταχύτερο δυνατό, σε κάθε περίπτωση, όπως επιθυμούμε εμείς, πριν από τις 31 Ιουλίου του 2013, 'καθαρές' εκλογές,

που θα γίνουν δηλαδή με διαφάνεια και θα είναι αξιόπιστες».

«Θα ήθελα να επαναλάβω την δέσμευσή μας να ηγηθούμε της μετάβασης που γίνεται στο Μαλί με μία μόνο ημερήσια διάταξη: την ανακατάληψη των κατεχόμενων εδαφών (από τους ισλαμιστές αντάρτες) στον βορρά, αλλά επίσης και την επάνοδο του Μαλί σε μια ομαλή συνταγματική κατάσταση», σημείωσε ο Τραορέ.

Η διοργάνωση των εκλογών και η απελευθέρωση των κατεχόμενων περιοχών βρίσκονται μεταξύ των στόχων που ανέλαβαν να φέρουν σε πέρας οι μεταβατικές αρχές της χώρας, οι οποίες ανέβηκαν στην εξουσία μετά το πραξικόπημα της 22ας Μαρτίου στο Μαλί.

Οι μετέχοντες σήμερα στη διάσκεψη δωρητών της Αντίς Αμπέμπα υπογράμμισαν στην πλειοψηφία τους ότι η διεθνής βοήθεια που ζητείται για την στρατιωτική ανακατάληψη του βορείου Μαλί θα πρέπει να συνοδεύεται από μια σταδιακή επάνοδο στη δημοκρατία στην Μπαμακό.

Παράλληλα από τις Βρυξέλλες ο στρατηγός Φρανσουά Λεκουάντρ δήλωσε σήμερα ότι η «φθορά σε προχωρημένο στάδιο» του στρατού του Μαλί καθιστά σήμερα «περισσότερο απαραίτητη από ποτέ» την αποστολή παροχής συμβουλών και εκπαίδευσης (EUTM) που συγκροτεί η ΕΕ.

Ο στρατηγός, ο οποίος ηγείται της αποστολής αυτής και μόλις επέστρεψε από την Μπαμακό, διαβεβαίωσε ότι η EUTM της ΕΕ θα καταστεί επιχειρησιακή από τα μέσα Φεβρουαρίου, «στις 12 ή 18», και ότι οι πρώτοι στρατιώτες του Μαλί θα ξεκινήσουν την εκπαίδευσή τους «στα τέλη του Μαρτίου με αρχές Απριλίου"» στην στρατιωτική βάση του Κουλικόρο, η οποία βρίσκεται σε απόσταση περίπου 200 χιλιομέτρων από την Μπαμακό.

«Μας προσάπτουν μερικές φορές ότι είμαστε αργοί, αλλά στην πραγματικότητα πρόκειται για μια αποστολή που πήρε μορφή γρήγορα"», σημείωσε ο Λεκουάντρ σε δηλώσεις που έκανε σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο συνόδου η οποία αποσκοπεί στην αποτίμηση των συμμετοχών των 27 χωρών μελών της ΕΕ στην EUTM στο Μαλί.

«Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών», μετά την επέμβαση του γαλλικού στρατού, «επιβεβαίωσαν την αξία και την καταλληλότητα της αποστολής» αυτής και "«καταδεικνύουν την πραγματική ανάγκη ανασυγκρότησης του στρατού του Μαλί, ο οποίος βρίσκεται σε φθορά σε προχωρημένο στάδιο», σύμφωνα με τον ίδιο. «Οι στρατιώτες δεν έχουν καλή εκπαίδευση, δεν πληρώνονται καλά και δεν έχουν επαρκή εξοπλισμό», κατέληξε.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα