Λιβύη: αναλαμβάνει το ΝΑΤΟ

Και επισήμως υπό το ΝΑΤΟ η εκτέλεση των συμμαχικών επιχειρήσεων στη Λιβύη, εννέα ημέρες μετά την έναρξη της δυτικής επέμβασης. Η ευρωατλαντική συμμαχία ανέλαβε στην πράξη τη διοίκηση των επιδρομών, με την αποστολή της απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Λιβύη και του ναυτικού αποκλεισμού για τα όπλα. Στις επιχειρήσεις εμπλέκεται πλέον και το Βέλγιο, που πραγματοποίησε
την Κυριακή με αεροσκάφη του την πρώτη επιθετική ενέργεια στο έδαφος της Λιβύης. Κι ενώ συνεχίζεται η προέλαση των εξεγερμένων προς τα δυτικά, που με τη βοήθεια των συμμαχικών δυνάμεων ανακατέλαβαν τρεις πόλεις - κλειδιά, την Αζνταμπίγια, τη Μπρέγκα και τη Ρας Λανούφ, στρατεύματα του Καντάφι αποχωρούν από τη γενέτειρά του, τη Σύρτη, που αποτελεί και το προπύργιό του, και κινούνται δυτικά προς την Τρίπολη. Το ίδιο δρόμο παίρνουν και δεκάδες πολιτικά αυτοκίνητα, μεταφέροντας οικογένειες με τα υπάρχοντά τους.
Την ίδια ώρα, εξελίσσεται και νέο διπλωματικό παρασκήνιο ενόψει της συνόδου της Τρίτης στο Λονδίνο, στην οποία Γαλλία και Βρετανία αναμένεται να αναλάβουν πρωτοβουλία για πολιτική λύση.
Keywords
Τυχαία Θέματα