Λίγες οι πιθανότητες για συμφωνία στο Eurogroup

Μικρές οι πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας στο σημερινό Eurogroup στις 16.00 κάτι που αποτυπώνεται και στις χρηματαγορές. Η απόσταση στις θέσεις Αθήνας και εταίρων παραμένει μεγάλη. Η κυβέρνηση προσέρχεται στις Βρυξέλλες, με αμετάβλητες τις κόκκινες γραμμές για εργασιακά, ιδιωτικοποιήσεις και πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ οι εταίροι επιμένουν στην υλοποίηση των ειλημμένων δεσμεύσεων της χώρας και τη συνέχιση του προγράμματος προκειμένου η ΕΚΤ

και ο ΕLA να κρατήσουν ανοιχτή την ροή χρηματοδότησης του τραπεζικού συστήματος.

Νέα συγκέντρωση συμπαράστασης στις ελληνικές προσπάθειες και κατά της λιτότητας έχει οριστεί για τις 5.00 το απόγευμα στο Σύνταγμα, την ώρα που θα διεξάγεται το κρίσιμο Eurogroup.

Σκληρή κριτική στη διαπραγματευτική τακτική της Ελλάδας άσκησε και ο Αυστριακός ΥΠΟΙΚ, Χανς Γιέργκ Σέλινγκ, που τόνισε πως όταν κάποιος χρειάζεται δάνειο, δεν είναι δυνατό να πηγαίνει στην τράπεζα, να προσβάλει τον διευθυντή, και στη συνέχεια να προσπαθεί να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους. Κρίσιμη ώρα για την Ελλάδα με στήριξη από τις… πλατείες, λέει το Bloomberg. Θετικές οι προβλέψεις της γερμανικής Handelsblatt, που υποστηρίζει ότι οι πιστωτές είναι «έτοιμοι να αντικαταστήσουν το μνημόνιο με νέο πρόγραμμα, καθώς Τρόικα δεν επιμένει πλέον στην παράταση του υπάρχοντος προγράμματος».

«Η Ελλάδα ζητάει αδύνατες χάρες», λέει ο υπ. Οικονομικών της Μάλτας ενώ «δύσκολα θα βρεθεί σήμερα κοινός τόπος »εκτίμησε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χουντής, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega. Όπως διευκρίνισε, από «το που θα καταλήξει η εισήγηση του Eurogroup θα εξαρτηθεί το εάν θα ζητήσει η Ελλάδα και σύγκληση συνόδου κορυφής ή νέου Eurogroup. Η κυβέρνηση προσέρχεται στις Βρυξέλλες, με αμετάβλητες τις κόκκινες γραμμές για εργασιακά, ιδιωτικοποιήσεις και πρωτογενές πλεόνασμα».

«Πάμε στο Eurogroup σε συνθήκες απομόνωσης. Σε επίπεδο κυβερνήσεων δεν φαίνονται οι άλλες χώρες έτοιμες να δεχθούν τις ελληνικές προτάσεις. Εύχομαι να υπάρξει συμφωνία», τόνισε στον Αθήνα 984 ο βουλευτής της ΝΔ Νότης Μηταράκης.

«Χάσμα Ελλάδας-Ευρώπης πριν το Eurogroup» βλέπουν οι Financial Times, εκτιμώντας ότι η πιθανότητα παράτασης του προγράμματος διάσωσης απομακρύνεται ακόμα περισσότερο, αφού τα τεχνικά κλιμάκια δεν φαίνεται να συμφώνησαν στις διαπραγματεύσεις του Σαββατοκύριακου. Γερμανός αξιωματούχος δηλώνει στην εφημερίδα ότι μόνο εντός του πλαισίου της τρέχουσας συμφωνίας θα γίνουν παραχωρήσεις και θα υπάρξει οικονομική στήριξη στην Ελλάδα.

«Ο Τσίπρας και οι υπουργοί του συναντούν παντού τα παγωμένα πρόσωπα των δανειστών τους», γράφουν οι Irish Times.

Οχτώ στους δέκα πολίτες θεωρούν ότι η ελληνική κυβέρνηση, διαπραγματεύεται με σωστό ή μάλλον σωστό τρόπο και το 67,7% προτιμά έναν έντιμο συμβιβασμό, όταν το 29,6% προκρίνει τη ρήξη, έστω και αν αυτό σημαίνει επιστροφή στη δραχμή, σύμφωνα με δημοσκόπηση για την “εφημερίδα των συντακτών” της εταιρείας marc.

Keywords
Τυχαία Θέματα