Λίγη γενναιότητα κ. Σαμαρά

του Βασίλη Πάικου

Σανίδα σωτηρίας αναζητούνο Σαμαράς και ο Βενιζέλος, καθώς τοsuccess story τους φαίνεται πως βουλιάζειαύτανδρο. Παρασύροντας και τους εμπνευστέςτου στο βυθό.

Αναζητούν σανίδασωτηρίας, όχι προς την κατεύθυνση τηςαναστροφής, αν και όσο γίνεται, της ροήςτων πραγμάτων, αλλά στην μετάθεση τωνευθυνών σε άλλες πλάτες. Βλέπουμε έτσιτον Πρωθυπουργό να αποδίδει στον ΣΥΡΙΖΑτην εκτόξευση των spreads

σε ύψη Καστελόριζου( και βάλε...), και την καταβαράθρωση τουχρηματιστηρίου. Επειδή, λέει, καλλιεργείκλίμα αστάθειας, μιας και ζητάει επιμόνωςεκλογές και δεν στέργει να βάλει πλάτηστην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.Ίσως και επειδή προπορεύεται, ο άθλιος,στις δημοσκοπήσεις και, ως εκ τούτου,τρομοκρατούνται οι αγορές. Βλέπουμεεπίσης τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησηςνα ζωγραφίζει την σημερινή κατάντιαως ... «σκηνές από το μέλλον». Τι έχει ναγίνει δηλαδή έτσι κι έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ σταπράματα. Το γεγονός ότι όλ' αυτάσυμβαίνουν τώρα, σήμερα, επί των δικώντους ημερών, δεν φαίνεται να προβληματίζειτον Πρωθυπουργό και τον Αντιπρόεδρότου, αλίμονο.

Ας επιχειρήσουμε ναδούμε τα πράγματα όσο γίνεται πιοψύχραιμα. Ότι είναι πιθανό να κερδίσειο ΣΥΡΙΖΑ τις επόμενες εκλογές, είναιφανερό εδώ και αρκετούς μήνες. Τοαποτέλεσμα των ευρωεκλογών κατέστησεπερισσότερο πιθανό το ενδεχόμενο. Οιδε δημοσκοπήσεις που ακολούθησαν τομετέτρεψαν σε σχεδόν βεβαιότητα. Ελοιπόν, σε καμιά απ' αυτές τις φάσειςδεν εκτοξεύτηκαν τα spreads, σε καμιά δενέκανε βουτιά το χρηματιστήριο.

Ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θαστηρίξει καμιά υποψηφιότητα για τηνΠροεδρία της Δημοκρατίας, είναι επίσηςγνωστό εδώ και πολύν καιρό. Όπως και ότιζητά επιμόνως την προσφυγή σε εκλογές.Ούτε εξ' αυτού φάνηκε να συγκινούνταιτα spreads και να κλυδωνίζεται το Χρηματιστήριο.

Ότι δεν πρόκειται οΣΥΡΙΖΑ να αναγνωρίσει συμβάσειςυπογραφείσες από την παρούσα κυβέρνηση,τέτοιες που θα δεσμεύουν (αρνητικά) γιαχρόνια τη Χώρα, είναι κι αυτό γνωστό απόκαιρό. Έχουν βαρεθεί να το λένε και νατο ξαναλένε τα ηγετικά στελέχη τουκόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.Ε λοιπόν, ούτε και εξ΄ αυτού διαταράχθηκετο παραμικρό σε σχέση προς τις διεθνείςή και τις εγχώριες αγορές. Οπότε τι;

Τι έγινε τώρα ξαφνικάκαι τα θυμήθηκαν όλ' αυτά, καιταρακουνήθηκαν οι αγορές;

Μήπως δεν συνδέονταιτο ένα με το άλλο; Μήπως έχουν τόση μεταξύτους σχέση όση ο φάντης με το ρετσινόλαδο;Αλλά τότε που μπορεί να αποδοθεί το«κραχ»; Ας δούμε προσεχτικά τιςημερομηνίες. Πότε άρχισαν να ξανανεβαίνουντα spreads; Μα ακριβώς όταν για πρώτη φοράο Σαμαράς κι ο Βενιζέλος δήλωναν ενθριάμβω ότι δεν θα καταδεχτούν ταυπόλοιπα από τα λεφτά του ΔΝΤ. Και ότιτέρμα τα μνημόνια, όλα τα μνημόνιαοριστικά και αμετάκλητα. Για να πάρουναλματωδώς τα πάνω τους τα επιτόκια τωνδεκαετών ομολόγων, όταν άρχισαν ναβγαίνουν ο ένας μετά τον άλλον οιδανειστές (αρχής γενομένης από τηνΚριστίν Λαγκάρντ), και να τους συμβουλεύουννα μη βιαστούν, να το ξανασκεφτούν, ναμην αρνηθούν στην τελική ένα προγραμματάκικι ένα μνημονιάκι τόσο δα, έτσι γιακαβάντζα. Όταν, μ' άλλα λόγια έλεγαν,όσο ευγενικά μπορούσαν, στον Σαμαρά«που πας ρε Καραμήτρο». Και, δεν ξέρω τιρόλο μπορεί να έπαιξαν σχετικώς, οιαθλιότητες του Άδωνι και της Βούλτεψηγια τα στεγνά ταμεία των τραπεζών καιγια τα σφραγισμένα ΑΤΜ έτσι κι έρθει οΣΥΡΙΖΑ στα πράματα. Όσο για το ποιοςναρκοθετεί την πολιτική ομαλότητα καιπριμοδοτεί την πόλωση, αρκεί νααντιπαραβάλει κανείς τις πρόσφατεςομιλίες στη Βουλή του Σαμαρά και τουΒενιζέλου από τη μια, και του Τσίπρα απότην άλλη. Και θα καταλάβει.

Είναι προφανές ότι ότανπροχωρούσαν στους λεονταρισμούς τουςο Σαμαράς, ο Βενιζέλος και ο Χαρδούβελης,δεν είχαν κάνει σωστά τους λογαριασμούςτους. Δεν είχαν μετρήσει αντιδράσεις.Ούτε είχαν φροντίσει να θωρακιστούνγια τέτοιο σάλτο. Κι έτσι τώρα θααναγκαστούν να βάλουν την ουρά στασκέλια και να τα πάρουν όλα πίσω.Εκλιπαρώντας, σε πρώτη φάση, δηλώσειςαλλά και κινήσεις στήριξης από τουςδανειστές. Όσο για τη δεύτερη φάση, ναιακριβώς, αυτό που καταλάβατε. Θα κάνουνγαργάρα τους τσαμπουκάδες και θα δεχτούνπρογραμματάκια και μνημονιάκια, καιό,τι άλλο ήθελεν προκύψει.

Και καλά όλ' αυτά,στερνή μου γνώση να σ' είχα πρώτα.Τουλάχιστον να αναγνώριζαν τα λάθητους. Ή, έστω, να σιωπούσαν. Όμως ναφορτώνουν σε άλλους τις δικές τουςγκάφες πάει πολύ, πάρα πολύ. Αλλά, βλέπετε,η πολιτική γενναιότητα στις μέρες μας,για την Κυβέρνηση Σαμαρά, παραμένειείδος εν απολύτω ανεπαρκεία...

Keywords
Τυχαία Θέματα