ΛΔ Κονγκό: Η Γερουσία ανέτρεψε την ψήφο της Βουλής για απογραφή πριν τις εκλογές

Η Γερουσία της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό ενέκρινε τροποποίηση του Άρθρου 8 ενός νομοσχεδίου που απαιτούσε να προηγηθεί απογραφή πριν την διεξαγωγή των εκλογών του 2016, γεγονός που θα παρέτεινε την παραμονή στην εξουσία του προέδρου Ζοζέφ Καμπίλα και που ήταν η αφορμή για τα βίαια επεισόδια με δεκάδες νεκρούς στην πρωτεύουσα Κινσάσα τις τελευταίες ημέρες.Σύμφωνα με το BBC, το τροποποιημένο νομοσχέδιο δεν περιλαμβάνει ως προϋπόθεση για τη διεξαγωγή

των προεδρικών εκλογών την απογραφή.

Η τροποποίηση θα πρέπει τώρα να εγκριθεί από την Κάτω Βουλή.

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν ότι δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν στα επεισόδια που ξέσπασαν στη διάρκεια διαδηλώσεων διαμαρτυρίας. Η κυβέρνηση κάνει λόγο για 12 νεκρούς - έναν αστυνομικό που σκοτώθηκε από ελεύθερο σκοπευτή και 11 πολίτες που λεηλατούσαν ιδιωτικές περιουσίες και σκοτώθηκαν από φρουρούς ασφαλείας.

Η κυβέρνηση είχε υποστηρίξει ότι η απογραφή ήταν απαραίτητη ώστε να διασφαλιστεί ότι οι εκλογές θα είναι ελεύθερες και δίκαιες.

Στη χώρα δεν έχει πραγματοποιηθεί αξιόπιστη απογραφή από το 1960, οπότε και ανεξαρτητοποιήθηκε από το Βέλγιο.

Με βάση την τροποποίηση, οι εκλογές μπορούν να διεξαχθούν όπως είναι προγραμματισμένο το 2016, πριν από την απογραφή.

Ο κ. Καμπίλα ανήλθε στην εξουσία για πρώτη φορά το 2001, έπειτα από τη δολοφονία του πατέρα του Λοράν, ο οποίος τότε βρισκόταν στην προεδρία και απαγορεύεται από το σύνταγμα να είναι και πάλι υποψήφιος.

Το νομοσχέδιο που απαιτούσε να προηγηθεί η απογραφή είχε εγκρίνει το Σάββατο η Κάτω Βουλή (Βουλή των Αντιπροσώπων) ,στη διάρκεια ψηφοφορίας που μποϊκοτάρισαν βουλευτές της αντιπολίτευσης.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα