Λ'Άκουιλα: Η πόλη δεν έχει ακόμα «αναστηθεί»

Τρία χρόνια μετά τον καταστροφικό σεισμό, οι κάτοικοι της Λ'Ακουιλα δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους, αφού τα συντρίμμια δεν έχουν απομακρυνθεί αλλά και οι εργασίες για την ενίσχυση της αντισεισμικής ασφάλειας των κτιρίων συνεχίζονται, ειδικά στο ιστορικό κέντρο της μεσαιωνικής αυτής πόλης. Για τον Μάρκο Μοράντε, μέλος της ομάδας νέων μηχανικών και αρχιτεκτόνων της Λ'Ακουιλα με το όνομα «Collettivo 99», αυτά τα τρία χρόνια πήγαν χαμένα και πολλά χρήματα σπαταλήθηκαν.

«Θα μπορούσαν να έχουν κάνει τεράστια οικονομία: όλα τα συστήματα για την αντισεισμική προστασία των κτιρίων

θα αναβαθμιστούν μια μέρα και κοστίζουν ένα με δύο εκατομμύρια ευρώ», αναφέρει ο Μοράντε, ο οποίος πιστεύει πως αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν να έχουν χρησιμοποιηθεί αλλού, όπως για παράδειγμα για ηλιακούς συλλέκτες.

Την εποχή του σεισμού, μέσα στον πανικό, κανείς δεν έδινε σημασία στα σχέδια αυτά, όμως σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει: ο δήμος, με την υποστήριξη της κυβέρνησης και ενός προγράμματος του ΟΟΣΑ, επιθυμεί η ανοικοδόμηση της Λ'Ακουιλα να γίνει με «έξυπνο» τρόπο και να την μεταμορφώσει σε μια πόλη που σέβεται το περιβάλλον, με το κέντρο της να είναι όλο πεζοδρομημένο.

Το έργο αυτό μοιάζει σήμερα τεράστιο, αφού το 95% των συντριμμιών από τον σεισμό δεν έχουν ακόμα καθαριστεί και τα περισσότερα κτίρια δεν έχουν κατοικηθεί, ειδικά στα 170 εκτάρια του ιστορικού κέντρου.

Όμως αυτό δεν εμποδίζει τον Αλφρέντο Μορόνο, αντιδήμαρχο της Λ'Ακουιλα να αντιμετωπίζει με ενθουσιασμό το μέλλον: «Η ιδέα είναι να μετατρέψουμε αυτήν την τραγωδία που προκάλεσε το θάνατο 308 ανθρώπων, σε μια ευκαιρία ανοικοδόμησης με "έξυπνο" τρόπο της πόλης, διατηρώντας την πολιτιστική της κληρονομιά», υπογράμμισε.

«Αυτά τα μεγάλα σχέδια είναι καλά, αλλά πρέπει πρώτα να σκεφτούν το σήμερα, για να μας επιτρέψουν να ξαναγυρίσουμε στην κανονική μας ζωή», τονίζει ο Τζουλιάνο Γκουέτι, συνταξιούχος. Από τους 120.000 κατοίκους της πόλης, περισσότεροι από 21.000 μένουν ακόμα σε ξενοδοχεία και καταυλισμούς.

Μόνο τέσσερις οικογένειες έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους στο ιστορικό κέντρο, αλλά αυτό συνέβη επειδή οι ίδιες πλήρωσαν τις εργασίες αναστήλωσης. "Η Λ'Ακουιλα είναι όπως η Πομπηία, μια πόλη φάντασμα που οι τουρίστες έρχονται για να δουν τα ερείπια", δηλώνει στενοχωρημένος ο Γκουέτι.

«Αισθανόμαστε απομονωμένοι, τελείως αποκομμένοι από τον κόσμο. Δεν υπάρχει καμιά περιοχή για κοινωνική ζωή», τονίζει ο 78χρονος.

Η πόλη-εργαστήριο καινοτομιών και νέων τεχνολογιών μοιάζει ακόμα πιο μακρινή, όμως αυτό δεν εμποδίζει τις τοπικές αρχές να κυνηγούν ένα ακόμα μεγάλο όνειρο: να γίνει η Λ'Ακουιλα πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2019.

«Δεν ξέρουμε αν όλα αυτά τα σχέδια θα ολοκληρωθούν, όμως εξακολουθούμε να ελπίζουμε. Χωρίς ελπίδα δεν μας μένει παρά μονο ένα πράγμα: μια νεκρή πόλη», επισημαίνει ο Τζοβάνι Μπενεβιέρι, 50χρονος μηχανικός.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα