Ομπάμα για επιπλέον κυρώσεις στη Ρωσία

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε σήμερα ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να επιβάλουν επιπλέον κυρώσεις στη Ρωσία για την επέμβασή της στην ουκρανική χερσόνησο της Κριμαίας, όμως πρόσθεσε ότι εξακολουθεί να υπάρχει τρόπος να επιλυθεί διπλωματικά η κρίση. Ο Ομπάμα, σε δηλώσεις τους προς τους δημοσιογράφους, υπογράμμισε επίσης «τη σοβαρή δέσμευση» του ΝΑΤΟ στην κοινή άμυνα των μελών του. Νωρίτερα,

το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τη δυτική Ουκρανία, εάν η χώρα υιοθετήσει ένα ομοσπονδιακό Σύνταγμα και αποδεχθεί την απόσχιση της Κριμαίας.

Κατά το ρωσικό ΥΠΕΞ, η Ουκρανία θα έπρεπε να διεξαγάγει ένα δημοψήφισμα για το νέο Σύνταγμα πριν από τη διοργάνωση εθνικών και τοπικών εκλογών και ότι η Ρωσία, η ΕΕ και οι ΗΠΑ θα έπρεπε να ταχθούν υπέρ μιας απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που θα εγγυάται την κρατική υπόσταση της Ουκρανίας και ακόμη ότι η Ουκρανία πρέπει να διατηρεί πολιτική ουδετερότητα.

Από την πλευρά του Κιέβου, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ απέρριψε ως «εντελώς απαράδεκτη» την ρωσική πρόταση.

Εν τω μεταξύ, την επιβολή κυρώσεων όπως ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και πάγωμα πόρων, σε βάρος είκοσι μιας προσωπικοτήτων της Ρωσίας και της Κριμαίας, για τον ρόλο τους στην ουκρανική κρίση της Κριμαίας, αποφάσισαν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο έκτακτο συμβούλιό τους στις Βρυξέλλες.

Keywords
Τυχαία Θέματα