Κύπρος: Στο «φως» έγγραφο του Ε.Σ.

Έγγραφο 25 σελίδων, που κατέθεσε το ΑΚΕΛ στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, δόθηκε σήμερα αυτούσιο στη δημοσιότητα.

Οεκπρόσωπος τύπου του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαΐδης, δίδοντας το έγγραφο είπε ότι με λύπη διαπιστώσαμε πως πολλά από όσα λέχθηκαν στην πρόσφατη διήμερη συνεδρίαση του Εθνικού, διαστρεβλώθηκαν.

, αποφασίσαμε να ασκήσουμε το δικαίωμα που έχουμε ως κόμμα να δημοσιοποιήσουμε αυτούσιο το έγγραφο, το οποίο κατέθεσε ο ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ

στην πρόσφατη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου για να απαντήσουμε τεκμηριωμένα σε όλα, ανέφερε ο κ. Λουκαίδης.

Στο έγγραφο του ΑΚΕΛ καταγράφονται οι θέσεις του κόμματος στο Κυπριακό, όπως διατυπώθηκαν από το Γενικό του Γραμματέα Άντρο Κυπριανού.

Οκύριος Κυπριανού στο πλαίσιο της ιστορικής αναδρομής του προβλήματος αναφέρθηκε στην πρόταση για την εκ περιτροπής προεδρία και σημείωσε ότι είχε συζητηθεί στις άτυπες συνομιλίες Κληρίδη- Ντενκτάς.

Επίσης, είπε, ότι στο έγγραφο στο οποίο αναφέρονται οι θέσεις της Ελληνοκυπριακής πλευράς, αμέσως πριν από το τελικό σχέδιο Ανάν, το Μάρτιο του 2004, δεν είχε ζητηθεί η απάλειψη της πρότασης για εκ περιτροπής προεδρία.

Ο πρόεδρος Χριστόφιας, ανέφερε ο Άντρος Κυπριανού, τον Ιούλιο του 2008 ενημέρωσε για την πρότασή του όλα τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου και επανήλθε τον Νοέμβριο του ίδιου χρόνου.

Σ' αυτήν, είπε, αντέδρασε εξαρχής μόνο το Κίνημα Οικολόγων και ο αείμνηστος Τάσσος Παπαδόπουλος. Σεότι αφορά το θέμα της παραμονής 50 χιλιάδων εποίκων, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, υπενθύμισε αναφορά του επίτιμου προέδρου της ΕΔΕΚ Βάσου Λυσσαρίδη στο Εθνικό Συμβούλιο, τον Ιούλιο του 2008.

Ο κύριος Λυσσαρίδης, τότε, φέρεται να είπε " Ξέρουμε όλοι πως θα μείνουν, Δεν είμαι αφελής να πιστεύω ότι θα τσουβαλιάσουμε 180 με 200 χιλιάδες εποίκων και θα φύγουν. Μακάρι να τα καταφέρουμε να φύγει ένας αριθμός, άλλο τούτο, άλλο όμως η νομιμοποίηση του εγκλήματος."

Οκύριος Κυπριανού, σημείωσε επίσης, ότι τοποθετήσεις όπως αυτή του κυρίου Αναστασιάδη για "αποκεντρωμένη ομοσπονδία "αφήνουν λανθασμένες εντυπώσεις για το τι θέλουμε και πως θέλουμε να το πετύχουμε ως ελληνοκυπριακή πλευρά.

Παρομοίως, είπε, και οι τοποθετήσεις που κατά καιρούς γίνονται από εκπροσώπους και άλλων πολιτικών δυνάμεων οι οποίες έμμεσα ή άμεσα απορρίπτουν τη διζωνική , δικοινοτική ομοσπονδία και εισηγούνται ακόμα και εγκατάλειψη του συμφωνημένου πλαισίου λύσης, προκαλούν σύγχυση και δεν στέλνουν ξεκάθαρα μηνύματα στο εξωτερικό για τη βούλησή της ελληνοκυπριακής πλευράς.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα