Νέα αναβολή στην ψήφιση του νομοσχεδίου

Σε νέα αναβολή οδηγήθηκε η ψήφιση του νομοσχεδίου για τις καταθέσεις στην Κύπρο. Την απόφαση, όπως μεταδίδει το stockwatch, έλαβε η έκτακτη σύσκεψη των αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων που συγκλήθηκε αμέσως μετά την ενημέρωση του Προέδρου της Δημοκρατίας προς τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο πρόεδρος της κυπριακής βουλής, Γιαννάκης Ομήρου, η βουλή

θα αντιπροσώπων θα συνέλθει την Τρίτη στις 18.00. Το κυπριακό θέμα αναμένεται να απασχολήσει τη συνάντηση, στο Βερολίνο, της Άγκελα Μέρκελ με τους Φρανσουά Ολάντ και Ζοζέ Μπαρόζο.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο δείπνου στο οποίο θα συμμετάσχει η ελίτ των Ευρωπαίων βιομηχάνων με στόχο να συζητηθούν τρόποι και μέσα γιατην ενίσχυση της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας στην ΕΕ.

Όπως σημείωσε ο πρόεδρος της Βουλής η νέα αναβολή κρίθηκε απαραίτητε καθώς υπάρχουν «τροποποιήσεις επί του προτιθεμένου να κατατεθεί νομοσχεδίου» οι οποίες χρειάζεται να μελετηθούν. Ο ίδιος συμπλήρωσε πως θα κατατεθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Σε ερώτηση δημοσιογράφου ποιες είναι αυτές οι τροποποιήσεις ο πρόεδρος της Κυπριακής βουλής δεν απήντησε.

Σύμφωνα πάντως με δημοσίευμα του Dow Jones Newswires η Κύπρος αναμένεται να υποβάλει σήμερα νέα πρόταση για την φορολόγηση των καταθέσεων. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται η Κύπρος προτείνει τη φορολόγηση καταθέσεων μέχρι 100.000 ευρώ κατά 3%, τη φορολόγηση καταθέσεων από το ποσό αυτό μέχρι τις 500.000 ευρώ κατά 10%, και τις υψηλότερες των 500.000 ευρώ καταθέσεις, με 15%. Σύμφωνα με το πρακτορείο, το Eurogroup θα αποφασίσει μέσω teleconference για τη νέα αυτή πρόταση της κυπριακής πλευράς, πιθανότατα σήμερα το απόγευμα.

Μετά και τη νέα αναβολή στην ψήφιση του νομοσχεδίου δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο αν θα λειτουργήσουν τελικά αύριο οι τράπεζες στην Κύπρο, αν και θεωρείται βέβαιο πως θα παραμείνουν κλειστές. Νωρίτερα, και πριν την αναβολή της ψηφοφορίας, η εκπρόσωπος Τύπου της Κεντρικής Τράπεζας, Αλίκη Στυλιανού, είχε δηλώσει πως όπως ήταν διαμορφωμένα τα δεδομένα μέχρι εκείνη τη στιγμή οι τράπεζες θα λειτουργούσαν κανονικά.

Σύμφωνα με τον "Φιλελεύθερο" αναμένεται ότι η Κεντρική Τράπεζα θα αποφασίσει αναστολή των εργασιών των τραπεζών στην Κύπρο τουλάχιστον για αύριο Τρίτη, ενώ δεν αποκλείεται το μέτρο να διαρκέσει όσο διαρκέσουν οι εργασίες της Ολομέλειας της Βουλής.

Νωρίτερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ενημέρωσε τα μέλη της Βουλής σε κεκλεισμένων των θυρών άτυπη συνάντηση που είχε μαζί τους.

Εν τω μεταξύ, κατηγορηματικά διαψεύδει η κυπριακή κυβέρνηση ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, βρέθηκε ποτέ μπροστά από την επιλογή για μη κούρεμα των εγγυημένων καταθέσεων, δηλαδή των καταθέσεων ύψους μέχρι 100.000 ευρώ».

Πηγή:www.capital.gr

Διαβάστε προηγούμενη είδηση

Keywords
Τυχαία Θέματα