Κύπρος: Μείωση όλων των επιτοκίων κατά μία εκατοστιαία μονάδα

Μείωση του ανώτατου καταθετικού επιτοκίου κατά μια ποσοστιαία μονάδα αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι τα πιστωτικά ιδρύματα θα προχωρήσουν αμέσως σε ανάλογες μειώσεις στα δανειστικά επιτόκια.

Ειδικότερα, η Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο σε σημερινή συνεδρία του
αποφάσισε να προχωρήσει σε διαφοροποίηση του ανώτατου καταθετικού επιτοκίου, όπως καθορίζεται στον τύπο υπολογισμού των επιπρόσθετων κεφαλαίων των τραπεζών, με μείωση κατά μία ποσοστιαία μονάδα.

Μέχρι τώρα το καταθετικό επιτόκιο καθοριζόταν στη βάση τριών εκατοστιαίων μονάδων συν το Euribor, που επί του παρόντος είναι σχεδόν 0,26% για δάνεια ενός έτους.

Αυτό σημαίνει ότι στο εξής το καταθετικό επιτόκιο θα είναι περίπου 2,26%, δηλαδή 2% βασικό επιτόκιο συν 0,26% Euribor.

Η ανακοίνωση αναφέρει ότι η Κεντρική έχοντας υπόψη και τις διαβουλεύσεις της διοικητού της που προηγήθηκαν επί του θέματος με εκπροσώπους των τραπεζών, εκφράζει τη βεβαιότητα ότι τα πιστωτικά ιδρύματα θα προχωρήσουν αμέσως σε ανάλογες μειώσεις στα δανειστικά επιτόκια.

Η Κεντρική Τράπεζα, προστίθεται, θα παρακολουθεί στενά την πορεία των δανειστικών επιτοκίων και, αν χρειαστεί, θα εξετάσει στο μέλλον τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων.

Λίγο μετά την ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας, η Τράπεζα Κύπρου, το μεγαλύτερο πιστωτικό ίδρυμα της Κύπρου, ανακοίνωσε τη μείωση όλων των βασικών επιτοκίων της κατά 1%, χωρίς καμία εξαίρεση, σημειώνοντας ότι «το όφελος θα αφορά σε όλα τα ενεργά δάνεια που συνδέονται με το βασικό επιτόκιο της Τράπεζας».

Η Τράπεζα Κύπρου αναφέρει ότι η απόφαση τίθεται σε άμεση ισχύ, με πλήρη εφαρμογή της την 1η Μαρτίου 2015, προσθέτοντας ότι στατιστικά η μείωση θα καλύψει 180.000 λογαριασμούς 94.000 πελατών με συνολικό ετήσιο όφελος για τους δανειζόμενους ύψους 57,4 εκατ. ευρώ.

«Για τους πελάτες της Τράπεζας Κύπρου το όφελος μείωσης μεταφράζεται σε μείωση της δόσης του δανείου τους χωρίς επιπλέον διαδικασίες και χωρίς λογιστικές φόρμουλες» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Όσον αφορά στα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια που θα εξυπηρετούνται, αυτά, σύμφωνα με την Τράπεζα Κύπρου, θα έχουν το επιπλέον όφελος του 2%.

Η Κεντρική Συνεργατική Τράπεζα που εκπροσωπεί τα 18 συνεργατικά πιστωτικά ιδρύματα παγκυπρίως, ανακοίνωσε μείωση των επιτοκίων της κατά μία εκατοστιαία μονάδα από την περασμένη εβδομάδα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα