Κύπρος: Ετοιμασίες για το β' γύρο

Αρχίζουν σήμερα -ήδη οι πρώτες κρούσεις έγιναν από αργά χθες βράδυ- έντονες παρασκηνιακές και μη, ζυμώσεις για τον δεύτερο γύρο, των προεδρικών εκλογών της ερχόμενης Κυριακής, στον οποίο θα αναδειχθεί ο έβδομος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι δύο «μονομάχοι», Νίκος Αναστασιάδης και Σταύρος Μαλάς, αλλά και τα κόμματα ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ που υποστηρίζουν τον πρώτο και ΑΚΕΛ

που υποστηρίζει τον δεύτερο, θα κινηθούν τόσο προς την ΕΔΕΚ, που στήριξε τον Γιώργο Λιλλήκα όσο και προς τον ίδιο. Επίσης, η ηγεσία του ΔΗΚΟ θα κάνει τιτάνια προσπάθεια για να πείσει τους ψηφοφόρους της, που στον πρώτο γύρο επέλεξαν τον Γιώργο Λιλλήκα, να ψηφίσουν την Κυριακή τον Νίκο Αναστασιάδη. Επαφές, θα γίνουν επίσης με τα μικρά κοινοβουλευτικά κόμματα, ΕΥΡΩΚΟ και Οικολόγους, τα οποία στον πρώτο γύρο είχαν αποφασίσει ψήφο κατά βούληση.

Ωστόσο, υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες που θα παίξουν ρόλο, όπως:

- Το 2,7%, που συγκέντρωσαν οι άλλοι οκτώ υποψήφιοι.

- Ποιο θα είναι το μέγεθος της αποχής (χθες ήταν γύρω στο 17%) στο δεύτερο γύρο.

- Πώς θα συμπεριφερθούν οι ψηφοφόροι, που προτίμησαν το άκυρο (1,72%) και το λευκό (0,98%).

Πολλά θα εξαρτηθούν από το κατά πόσον οι ψηφοφόροι του Γιώργου Λιλλήκα (24,93%), που ενδεχομένως να έχουν διαφορετική στάση από τους υποψηφίους του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ στο Κυπριακό, θα επιλέξουν ένα από τους δύο ή την αποχή. Ο ίδιος ο Γ. Λιλλήκας δεν απάντησε χθες βράδυ τι θα κάνει στον δεύτερο γύρο, ενώ ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου ανακοίνωσε ότι θα συνέλθουν τα συλλογικά όργανα του κόμματος για να αποφασίσουν.

Ακόμα ρόλο θα παίξει, κατά πόσον οι ψηφοφόροι θα ακολουθήσουν τις επιλογές των κομματικών ηγεσιών.

Ιστορικό ρεκόρ, αλλά χαμηλότερο των προσδοκιών στον ΔΗΣΥ

Το 45,5% δίνει προβάδισμα ασφαλείας στον Νίκο Αναστασιάδη, αλλά καθιστά αναγκαία τη διεύρυνση της στήριξης της υποψηφιότητάς του, καθώς τίποτε δεν μπορεί να προεξοφληθεί με βεβαιότητα.

Σε ερώτηση, αν θα απευθυνθεί στην ηγεσία της ΕΔΕΚ αλλά και στον Γιώργο Λιλλήκα, ο Νίκος Αναστασιάδης είπε πως θα απευθυνθεί στις πολιτικές ηγεσίες «έτσι ώστε να διευρύνουμε ακόμα περισσότερο τη λαϊκή εντολή για αλλαγή». Ανέφερε, πως «θα μιλήσω με όσους πρέπει να μιλήσω και βεβαίως ο Γιώργος Λιλλήκας είναι εξ εκείνων. Γιατί να αποκλειστεί από τον διάλογο;» Πάντως, ο Νίκος Αναστασιάδης φαίνεται ότι αποκλείει οποιαδήποτε συζήτηση με τον αντιπρόεδρο του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλο, ο οποίος διαφώνησε με την απόφαση της ηγεσίας του κόμματος για στήριξη της υποψηφιότητάς του.

Εξάλλου, ο ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ Ιωάννης Κασουλίδης, έθεσε το πλαίσιο των συζητήσεων με τις άλλες κομματικές δυνάμεις, λέγοντας πως υπάρχει ένα κοινό πρόγραμμα, το οποίο εγκρίθηκε από ένα ποσοστό της τάξεως του 45,44% των πολιτών και «συνεπώς δεν μπορεί αυτό το πρόγραμμα να διαφοροποιηθεί κατά πολύ». Πρόσθεσε δε, πως οι όποιες προτάσεις ή ιδέες των άλλων πολιτικών δυνάμεων μπορούν να συζητηθούν, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα γίνουν αποδεκτές προτάσεις που διαφοροποιούν την ουσία του κοινού προγράμματος ΔΗΣΥ- ΔΗΚΟ.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, χθες, «πήγε στη βρύση, αλλά δεν ήπιε νερό» με την έννοια ότι δεν κατάφερε να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως ήταν ο στόχος του επιτελείου του το τελευταίο δεκαήμερο της προεκλογικής εκστρατείας.

Το 45,44% του Νίκου Αναστασιάδη, αν και αποτελεί ρεκόρ στην εκλογική ιστορία της Κύπρου για ένα υποψήφιο σε προεδρικές εκλογές δύο γύρων, τελικά, λόγω των προσδοκιών που δημιουργήθηκαν, «έπεσε», σημείωναν οι αναλυτές σαν κεραυνός στο επιτελείο και στους ψηφοφόρους του.

Στον ΔΗΣΥ αναγνωρίζεται ότι η επικοινωνιακή πολιτική είχε το στοιχείο της «υπεραισιοδοξίας» και «πιστώθηκαν περισσότερο απ' όσο έπρεπε οι δυνατότητες συσπείρωσης του ΔΗΚΟ υπό τις συγκεκριμένες περιστάσεις». Το ΔΗΚΟ φαίνεται πως «έδωσε» στην υποψηφιότητα του Ν. Αναστασιάδη ένα ποσοστό γύρω στο 6% από το 15,76% που έλαβε το κόμμα στις βουλευτικές του 2011. Οι εκτιμήσεις, ωστόσο, είναι πως αυτή την εβδομάδα, το κόμμα του Μάριου Καρογιάν θα ανασυνταχθεί και θα μπορέσει να αποδώσει το μέγιστο υπέρ της υποψηφιότητας του Νίκου Αναστασιάδη.

Η διπλή «επιτυχία»

Παράλληλα, αναγνωρίζεται ότι η στάση του Μάριου Καρογιάν και του ΔΗΚΟ λειτούργησε ουσιαστικά και ως «φρένο» για την υποψηφιότητα του Γιώργου Λιλλήκα, ο οποίος σε αντίθετη περίπτωση θα είχε πάρει το εισιτήριο για τον δεύτερο γύρο.

Σε ό,τι αφορά το ΑΚΕΛ, κατάφερε, αν και ο υποψήφιος του Σταύρος Μαλάς δεν πήρε στον πρώτο γύρο το ποσοστό (33,29%) του Δημήτρη Χριστόφια στον πρώτο γύρο του 2008, να πετύχει τους δύο στόχους του:

- Την αποτροπή εκλογής Αναστασιάδη από τον πρώτο γύρο.

- Την είσοδο του δικού του υποψηφίου αντί του Γιώργου Λιλλήκα στον δεύτερο γύρο.

Η επίτευξη των δύο αυτών στόχων συνοδεύεται από το «πολύ σημαντικό», σύμφωνα με στελέχη του ΑΚΕΛ, ότι: «Η ευρεία και ξεκάθαρη επικράτηση του Νίκου Αναστασιάδη δεν αγγίζει ποσοστά, που να απαγορεύουν σε κάποιον να ισχυρίζεται ότι δεν ανατρέπονται. Στο επιτελείο Μαλά και στο ΑΚΕΛ αναγνωρίζουν βεβαίως ότι το προβάδισμα Αναστασιάδη με ποσοστό 45,5% δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητο, αλλά την ίδια ώρα σημειώνουν ότι «η πλήρης διάψευση των προβλέψεων για σαρωτική επικράτηση Αναστασιάδη από τον πρώτο γύρο συνιστά ψυχολογικό πλήγμα στην υποψηφιότητά του». Σημειώνεται, επίσης, ότι ο Στ. Μαλάς τα πήγε πολύ καλά, παρ' όλο που είναι ο νεότερος στην πολιτική από τους Αναστασιάδη- Λιλλήκα και εισέπραττε τη δικαιολογημένη ή αδικαιολόγητη δυσαρέσκεια από την προεδρία Χριστόφια.

Επιπλέον, το ΑΚΕΛ, αν και με «λαβωμένα» τα ποσοστά του σε σχέση με τις βουλευτικές του 2011 (32,67%), διέφυγε τον κίνδυνο να επιλέξει μεταξύ Αναστασιάδη- Λιλλήκα την προσεχή Κυριακή, σενάριο που, σύμφωνα με πολιτικούς παρατηρητές, θα έσειε συθέμελα το αρχαιότερο κόμμα της Κύπρου από τη βάση μέχρι την κορυφή.

Ικανοποίηση στο στρατόπεδο Λιλλήκα

Αναφορικά με τον υποψήφιο Γιώργο Λιλλήκα, πρώην υπουργό Εξωτερικών του Τάσσου Παπαδόπουλου, ακόμη και οι αντίπαλοί του αναγνωρίζουν ότι, έστω κι αν δεν πέρασε στον δεύτερο γύρο, το 24,93% αποτελεί «μεγάλη επιτυχία και νίκη», δεδομένου ότι το μόνο κόμμα η ΕΔΕΚ, που τον στήριζε επίσημα, είχε συγκεντρώσει στις βουλευτικές του 2011 ποσοστό 8,93%.

Ο Γ. Λιλλήκας και η ΕΔΕΚ παρουσιάζονται αυτή τη στιγμή ως «ρυθμιστές» για την έκβαση του δεύτερου γύρου. Το μήνυμα, που έστειλε χθες ο Γιώργος Λιλλήκας ήταν: «Αυτή είναι μόνο η αρχή, η πορεία τώρα αρχίζει», αν και απέφευγε να απαντήσει στην ερώτηση του ΑΠΕ- ΜΠΕ τι θα κάνει στον δεύτερο γύρο και κατά πόσο θα προχωρήσει στη δημιουργία δικού του πολιτικού σχήματος;

Συνεργάτες του κ. Λιλλήκα έλεγαν ότι από το περίπου 25% έχει μια δική του δύναμη, που υπολογίζεται μεταξύ 18-20%, εάν αφαιρεθεί το 5- 6% το οποίο, όπως εκτιμάται, του έδωσε η ΕΔΕΚ.

Οι πολιτικοί αναλυτές δεν αποκλείουν συνεργασία για ένα νέο πολιτικό σχήμα, αλλά το ζήτημα είναι ποιός θα είναι ο ηγέτης του; Ο Γ. Λιλλήκας ή ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ και πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου. Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, αν και δήλωσε ότι το κόμμα είναι δικαιωμένο από την επιλογή του Γ. Λιλλήκα, δεν μπορεί τώρα να μην εξετάσει σοβαρά την μελλοντική της πορεία.

Ζητούμενο ο ενδιάμεσος χώρος

Το άλλο ενδιαφέρον στοιχείο από το αποτέλεσμα των χθεσινών εκλογών, είναι ότι άρχισε ο αγώνας για την κυριαρχία στον καλούμενο ενδιάμεσο χώρο.

Ένα κρίσιμο ερώτημα, αφορά τη στάση του αντιπροέδρου του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλου, ο οποίος διαφώνησε με την επιλογή Αναστασιάδη, αλλά στον πρώτο γύρο απέφευγε να τοποθετηθεί ανοικτά υπέρ Λιλλήκα.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή» Κύπρου, πηγές από το επιτελείο Λιλλήκα εκτιμούν πως «ο Νικόλας Παπαδόπουλος δεν θα επέστρεφε σ' ένα ΔΗΚΟ το οποίο μοιράστηκε στα δύο και πώς θα ήταν προς το συμφέρον του να συμμετάσχει σε ένα νεοσύστατο κομματικό σχηματισμό».

Άλλες πληροφορίες, κάνουν λόγο πως Γιώργος Λιλλήκας και Νικόλας Παπαδόπουλος θα «ενώσουν δυνάμεις» με στόχο την κοινοβουλευτική παρουσία του χώρου που θέλουν να εκπροσωπούν. Ο Νικόλας Παπαδόπουλος δεν αποκλείεται να αποχωρήσει από το ΔΗΚΟ, θα διατηρήσει, ωστόσο, τη βουλευτική του έδρα και θα «αυτονομηθεί» σε μια νέα συμμαχία με τον ανεξάρτητο βουλευτή Ζαχαρία Κουλία και τον Νίκο Κουτσού του ΕΥΡΩΚΟ, οι οποίοι στήριξαν δυναμικά την υποψηφιότητα Λιλλήκα.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα