Κύπρος: Άρση ασυλίας βουλευτή

Πλήρη άρση της ασυλίας του βουλευτή της ΕΔΕΚ Φειδία Σαρίκα, αποφάσισε κατά πλειοψηφία το Ανώτατο Δικαστήριο, ύστερα από αίτημα του γενικού εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη.

Με την απόφασή του, το Ανώτατο Δικαστήριο έδωσε άδεια που καλύπτει την ανάκριση, σύλληψη ή φυλάκιση του κ. Σαρίκα στο πλαίσιο των ερευνών για ενδεχόμενη εμπλοκή του στην υπόθεση του αποχετευτικού συστήματος Πάφου, γνωστού ως σκανδάλου ΣΑΠΑ.

Ο δικηγόρος του
βουλευτή της ΕΔΕΚ είχε συγκατατεθεί για άρση της ασυλίας του κ. Σαρίκα, που είχε διατελέσει και δήμαρχος Πάφου, μόνο για ανάκρισή του.

Στο αιτιολογικό του, το Δικαστήριο ανέφερε ότι η ολική άρση της ασυλίας Σαρίκα γίνεται τώρα, ώστε να μην χρειαστεί νέο αίτημα από τον γενικό εισαγγελέα, το οποίο πιθανόν να καταστεί αναγκαίο κατά τη διάρκεια των ανακρίσεων στην υπόθεση ΣΑΠΑ. Ανέφερε, επίσης, ότι το αίτημα του γενικού εισαγγελέα δεν ήταν αυθαίρετο, αλλά βασισμένο σε νομικό υπόβαθρο, προς εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος. Ακόμη, επισημαίνεται στην απόφαση ότι όταν αποδεικνύεται πως μέλη της Βουλής ενέχονται σε αδικήματα διαφθοράς και ηθική αισχρότητα, θα πρέπει να κενώνεται η έδρα τους.

Ο γενικός εισαγγελέας είχε δηλώσει, νωρίτερα, ότι η αστυνομία εξασφάλισε μαρτυρία για αξιόποινες πράξεις του Φειδία Σαρίκα, στην περίοδο κατά την οποία ήταν δήμαρχος της Πάφου και πρόεδρος του ΣΑΠΑ.

Στην υπόθεση έχουν ήδη κατηγορηθεί έξι άτομα, περιλαμβανομένου του τέως δημάρχου Σάββα Βέργα και τέως δημοτικών συμβούλων της πόλης, για αποδοχή εκατομμυρίων ευρώ σε μίζες, έναντι της παραχώρησης συγκεκριμένων συμβολαίων για την κατασκευή του αποχετευτικού συστήματος της πόλης της Πάφου και των πέριξ κοινοτήτων.

Σύμφωνα με εσωτερική υπηρεσιακή έκθεση, που δημοσιοποιήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, το συνολικό κόστος των πέντε φάσεων του έργου εκτοξεύθηκε από το αρχικά υπολογισμένο ποσό των 78,2 εκατ. ευρώ στα 109,6 εκατ., ενώ οι εργολάβοι απαιτούσαν άλλα 35 εκατ. ευρώ, που αν δίδονταν θα διπλασίαζαν το αρχικό κόστος του έργου.

Σύμφωνα με καταθέσεις εργολάβων στην Αστυνομία, οι κατηγορούμενοι τους προέτρεπαν να φουσκώνουν το κόστος των έργων για να παίρνουν το επιπρόσθετο ποσό σε μίζες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα