Κροατία: Νίκη της HDZ στις εκλογές βλέπουν οι αναλυτές

Η νίκη της Κολίντα Γκράμπαρ Κιτάροβιτς, υποψήφιας της αντιπολιτευόμενης Κροατικής Δημοκρατικής Ένωσης (HDZ), στον χθεσινό δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Κροατία δεν αιφνιδίασε τους πολιτικούς αναλυτές, οι οποίοι χαρακτηρίζουν την εκλογική αναμέτρηση προοίμιο των βουλευτικών εκλογών και προβλέπουν νίκη της ίδιας πολιτικής επιλογής.

Ο πολιτικός αναλυτής Νταβόρ Γκιένερο θεωρεί ότι το οριακό εκλογικό αποτέλεσμα ήταν αναμενόμενο, όπως αναμενόμενη ήταν και η νίκη της Κολίντα Γκράμπαρ Κιτάροβιτς, η οποία σηματοδοτεί
το τέλος της αποτυχημένης πολιτικής θητείας του Ίβο Γιοσίποβιτς και την κατάρρευση της εκλογικής στρατηγικής του.

"Πρέπει να ξεχαστεί η διαφορά ψήφων. Η νομιμότητα της μελλοντικής προέδρου δεν περιορίζεται από το γεγονός ότι η νίκη της με αντίπαλο τον Ίβο Γιοσίποβιτς είναι οριακή, ούτε από το γεγονός ότι συγκεκριμένο ρόλο είχαν οι ψήφοι των Κροατών που δεν ζουν στην Κροατία. Όλα αυτά είναι μέρος των εκλογικών κανόνων και οι εκλογές διεξήχθησαν σύμφωνα με τους κανόνες" τόνισε ο κ. Γκιένερο.

Στη νίκη της Κολίντα Γκράμπαρ Κιτάροβιτς συνέβαλε το γεγονός ότι η πολιτική οργάνωση που την στήριξε γίνεται ολοένα και πιο ισχυρή και φρόντισε να μην υπάρξει διαρροή ψήφων από τα δεξιά περιθώρια, συμπλήρωσε.

Αποφασιστικό ρόλο έπαιξε το γεγονός ότι η Κολίντα Γκράμπαρ Κιτάροβιτς όλο αυτό τον καιρό εμφανιζόταν ως υποψήφια του πολιτικού κέντρου και επειδή μετά τον πρώτο γύρο των εκλογών απέκτησε μεγάλη αυτοπεποίθηση και εμφανιζόταν ως ηγέτης.

Ο Ίβο Γιοσίποβιτς, κατά την άποψή του κ. Γκιένερο, έχασε τις εκλογές, πρώτον επειδή εισήλθε στον εκλογικό αγώνα ως υποψήφιος κόμματος και κομματικής υποδομής και κυβέρνησης που είναι υπό διάλυση.

Ο δεύτερος λόγος ήταν επειδή δεν ήταν "τζέντλεμαν" και ο τρίτος λόγος επειδή προσπάθησε να υποτιμήσει τους αντιπάλους του και κυρίως τη νικήτρια των εκλογών. Ο τέταρτος λόγος ήταν το γεγονός ότι επιχείρησε να χειραγωγήσει την εκλογική διαδικασία και να εκμεταλλευτεί τη θέση του και προσπάθησε να αποσπάσει παραχωρήσεις από την κυβέρνηση, όπως την αναβολή της ημερομηνίας των εκλογών με άλλη που ήταν καταλληλότερη για αυτόν, αλλά αντίθετη στο Σύνταγμα. Όλα αυτά συσσωρευτικά λειτούργησαν και οδήγησαν στην ήττα του, τόνισε ο πολιτικός αναλυτής.

Ο πολιτικολόγος Μπόσκο Πιτσούλα θεωρεί ότι η νίκη της υποψήφιας της Κροατικής Δημοκρατικής Ένωσης (HDZ) στις προεδρικές εκλογές σίγουρα θα δυναμιτίσει την πολιτική σκηνή της Κροατίας, επειδή η χώρα έχει εισέλθει σε χρονιά βουλευτικών εκλογών.

Ο συνασπισμός του HDZ με τη νίκη στις προεδρικές εκλογές διασφάλισε τη νίκη στις βουλευτικές εκλογές εκτίμησε ο κ. Πιτσούλα.

Ο καθηγητής της Σχολής Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Ζάγκρεμπ, Ζντράβκο Πέτακ εκτίμησε ότι το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών ήταν αναμενόμενο και πρόσθεσε ότι οι ψηφοφόροι που ψήφισαν υπέρ της αλλαγής προέδρου βαθμολόγησαν αρνητικά την κυβέρνηση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα