Κρίσιμο «ραντεβού» με την τρόικα

Περιορισμός του Δημοσίου, αποκρατικοποιήσεις, φοροδιαφυγή και υστέρηση εσόδων, στο επίκεντρο του νέου γύρου επαφών με την τρόικα, που ξεκίνησε χθες με τη συνάντηση του Γιάννη Στουρνάρα με τους επικεφαλής του κλιμακίου της τρόικας. Το ραντεβού τους με τον πρωθυπουργό, Αντωνη Σαμαρά έχει οριστεί για την Πέμπτη.

Τα τεχνικά κλιμάκια έχουν ήδη βάλει στο «μικροσκόπιο»

τα έσοδα εσόδων της περιόδου 2013- 2017, τις κρατικές δαπάνες για μισθούς και συντάξεις, τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, τις επιστροφές φόρων και τις καθυστερούμενες οφειλές.

Το ενδιαφέρον πάντως εστιάζεται στη σημερινή επίσκεψη της τρόικας στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, όπου θα τεθούν στον υπουργό Αντώνη Μανιτάκη, οι δομές των υπουργείων και οι τριμηνιαίοι στόχοι για την κινητικότητα, τη διαθεσιμότητα και τις απολύσεις έως το τέλος του 2014. Τόσο ο κ. Στουρνάρας, όσο και ο κ. Μανιτάκης έχουν διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν απολύσεις στο Δημόσιο, με βασικό επιχείρημα ότι προχωρά κανονικά το πρόγραμμα κινητικότητας. Η κυβέρνηση πρόκειται να παραδώσει στην τρόικα τη λίστα με τους 12.700 υπαλλήλους που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα έως τον Ιούνιο. Οι 5.503 προέρχονται από το στενό Δημόσιο τομέα, οι 800 από οργανισμούς που καταργούνται, οι 2.500 από συγχωνεύσεις οργανισμών και οι 3.896 είναι επίορκοι. Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης υποστήριξε στην εφημερίδα «Realnews» ότι οι υπάλληλοι που δε θα δεχτούν τη μετάταξή τους στο πλαίσιο της κινητικότητας θα βρεθούν εκτός Δημοσίου. Υπογραμμίζει ότι ο στόχος για αποχωρήσεις 150.000 δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το 2015 θα υπερκαλυφθεί.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών μας προειδοποιούν ότι εάν δεν εφαρμοστεί η μείωση των δομών στα υπουργεία και δεν προσδιοριστεί ο αριθμός των υπαλλήλων που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα, τότε υπάρχει κίνδυνος να ζητηθούν νέα μέτρα κυρίως από περικοπές μισθών και συντάξεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση με του υπουργό οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος θα βρεθεί σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες, για τις συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin, η ελληνική πλευρά, έθεσε το ζήτημα της αναποτελεσματικότητας ορισμένων μέτρων, επαναφέροντας το αίτημα για αλλαγές στον ΦΠΑ της εστίασης και τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα πετρελαιοειδή.

Πάντως, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι προβλέψεις της τρόικας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, έχουν πέσει έξω κατά δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ. Συγκριτικά με το πρώτο μνημόνιο το ΑΕΠ φέτος θα είναι μικρότερο κατό 51,85 δισ. ευρώ, το πακέτο των μέτρων έχει αυξηθεί κατά 33,2 δισ. ευρώ, η κατανάλωση των νοικοκυριών είναι κατά 38,9 δισ. ευρώ χαμηλότερη, ο μέσος ακαθάριστος μισθός έχει μειωθεί σωρευτικά κατά 20% περισσότερο, ενώ το χρέος το 2013 παρά τον υπερδιπλασιασμό των μέτρων και το «κούρεμα» των ομολόγων θα είναι υψηλότερο κατά 25,2% του ΑΕΠ.

Εν όψει της συνάντησης που θα έχει με την τρόικα, μέσα στην εβδομάδα, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης διαβεβαιώνει πως δεν πρόκειται να υπάρξει περαιτέρω μείωση του κατώτατου μισθού έως το τέλος του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, δηλαδή έως το 2016.
Ωστόσο 11 εκπρόσωποι πολυεθνικών εταιρειών που συναντήθηκαν με τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, ζήτησαν περαιτέρω μείωση μισθών προκειμένου να επενδύσουν. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», οι εκπρόσωποι των πολυεθνικών ζήτησαν από τον υπουργό Ανάπτυξης:

- Μείωση των ημερομισθίων στην Ελλάδα και ιδίως των νέων άνεργων στα 250 έως 300 ευρώ για ολιγόωρη απασχόληση 3 ή 4 ημέρες την εβδομάδα και μείωση στον χρόνο προειδοποίησης απόλυσης ώστε να καταβάλλουν μικρότερη αποζημίωση. Ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε πως δεν είναι δική του αρμοδιότητα αλλά θα το μεταβιβάσει στον υπουργό Εργασίας, ενώ πρόσθεσε πως «η κυβέρνηση πιστεύει ότι τα επίπεδα μισθών δεν μπορούν να πέσουν άλλο».

Εν τω μεταξύ, στη δημιουργία Κέντρου Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου, το οποίο θα ασχολείται με τις υπεράκτιες εταιρείες και φυσικά και νομικά πρόσωπα - με μεγάλη περιουσία προχωρά το υπουργείο Οικονομικών, μετά τις υποδείξεις της τρόικας, για αναδιοργάνωση των ελεγκτικών υπηρεσιών.

Keywords
Τυχαία Θέματα