Βαρύ το κλίμα στην Κύπρο

Aναβλήθηκε, στην Κύπρο, η προγραμματισμένη για σήμερα ψήφιση του νομοσχεδίου που θα επιφέρει κούρεμα στις τραπεζικές καταθέσεις, σε αντάλλαγμα με το πακέτο διάσωσης. Για τις 5 το απόγευμα έχει προγραμματιστεί σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, υπό τον πρόεδρο της Βουλής. Ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης,

μιλώντας νωρίτερα με βουλευτές είπε ότι «η Κύπρος βρέθηκε προ τετελεσμένων» και χαρακτήρισε «πολύ ισχυρές τις πιέσεις που δέχθηκε από Ευρωπαίους ηγέτες και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο». Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση αποφάσισε να παραμείνουν κλειστές οι τράπεζες την Τρίτη και την Τετάρτη, ώστε να μην γίνουν αναλήψεις μεγάλων χρηματικών ποσών.


Στην Αθήνα, το ΣυμβούλιοΣυστημικής Ευστάθειας αποφάσισε τημεταφορά των στοιχείων ενεργητικού καιπαθητικού των τριών Κυπριακών τραπεζώνπου βρίσκονται στην Ελλάδα, σε ελληνικότραπεζικό ίδρυμα. Πρόκειται για τιςτράπεζες Κύπρου, Λαϊκή και Ελληνική πουδιαθέτουν περισσότερα από 300 καταστήματαστη χώρα μας και απασχολούν 5.000 άτομα.Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας,επανέλαβε ότι η συμφωνία του Eurogroupδιαφυλάσσει πλήρως τους καταθέτες τωνεδώ υποκαταστημάτων των κυπριακώντραπεζών.

Την ίδια ώρα, προστασία των μικροκαταθετών των κυπριακών τραπεζών, εισηγείται ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και προτείνει να οριστεί, ως αφορολόγητο, το ποσό ως τις 25.000 ευρώ.

Ο κ. Σουλτς, σε δηλώσεις του στη «Welt am Sonntag» τάσσεται υπέρ της συμμετοχής των πελατών των τραπεζών στη διάσωση, ειδικά, όπως επισημαίνει, όταν γίνεται λόγος για «τεράστιες τραπεζικές καταθέσεις ασαφούς προέλευσης». Διευκρινίζει, ωστόσο, ότι δεν ευθύνονται οι μικροκαταθέτες για την κακή διαχείριση. «Η λύση πρέπει να ανταποκρίνεται σε κοινωνικά κριτήρια» δηλώνει ο Γερμανός σοσιαλδημοκράτης και προσθέτει: «Σε αυτό το σημείο πρέπει να υπάρξει βελτίωση, όπως μέσω ενός ελεύθερου ποσού ύψους 25.000».

Ανάλογη είναι και η τοποθέτηση της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke), ο αντιπρόεδρος της οποίας, Άξελ Τρόοστ, τονίζει ότι «δεν είναι κατανοητό να πληρώνει ο μικροκαταθέτης για τα λάθη των τραπεζών» και επισημαίνει ότι με αυτόν τον τρόπο «υπονομεύεται η ασφάλεια των καταθέσεων στην Ευρώπη».

Τέλος η Βρετανία θα αποζημιώσει το στρατιωτικό της προσωπικό που εδρεύει στην Κύπρο και έχει καταθέσεις στις εκεί τράπεζες, ύστερα από το πακέτο διάσωσης που συμφωνήθηκε στο Eurogroup, το οποίο προβλέπει και τη συμμετοχή των καταθετών στο κόστος διάσωσης, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν.

"Για εκείνους που υπηρετούν στις στρατιωτικές μας δυνάμεις, εκείνους που υπηρετούν την κυβέρνησή μας εκεί στην Κύπρο...θα αποζημιώσουμε όποιον πληγεί από τη συμμετοχή στο κόστος της διάσωσης", δήλωσε στην τηλεόραση του BBC.

Η βρετανική στρατιωτική δύναμη που εδρεύει στην Κύπρο αριθμεί περίπου 3.500 άτομα.

Το ύψος του πακέτου διάσωσης για την Κύπρο διαμορφώθηκε στα 10 δις ευρώ. Στα κυριότερα σημεία των μέτρων που συμφωνήθηκαν είναι η εφάπαξ εισφορά ύψους 9,9% για τις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ σε κυπριακές τράπεζες και 6,7% για τις μικρότερες από αυτό το ποσό καταθέσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα