Κρίσιμες ώρες για την Κύπρο

Λύση στο διαφαινόμενο αδιέξοδο στην Κύπρο αναζητούν οι Βρυξέλλες, ενώ οι ζυμώσεις κορυφώνονται στη Λευκωσία, λίγες ώρες πριν από την ψηφοφορία στην κυπριακή βουλή επί της απόφασης του Eurogroup για κούρεμα

των καταθέσεων. Mε τη ζυγαριά να γέρνει προς το «όχι», πληροφορίες της τελευταίας ώρας αναφέρουν πως ενδέχεται να συνέλθει και πάλι εκτάκτως απόψε το Γιουρογκρούπ για διορθωτικές παρεμβάσεις όσον αφορά τους μικροκαταθέτες. Ενδεικτική άλλωστε είναι και η τοποθέτηση του επιτρόπου Ρεν πως η Κομισιόν φέρεται τώρα διατεθειμένη να συζητήσει αλλαγές στην κατεύθυνση της μικρότερης επιβάρυνσης για τις καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ.

Την ίδια ώρα, στη Λευκωσία, συνέρχεται εκτάκτως σε κλειστή συνεδρίαση η ολομέλεια της κυπριακής Βουλής, παρουσία για πρώτη φορά του προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, στη σκιά των διαρροών στους κόλπους του κυβερνητικού συνασπισμού. Νωρίτερα συνεδρίασε εκτάκτως και το υπουργικό συμβούλιο, ενώ ο κος Αναστασιάδης συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα του ΑΚΕΛ, Άντρο Κυπριανού, ο οποίος επανέλαβε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων πως δεν άλλαξε η στάση του κόμματός του για αρνητική ψήφο.

Μπροστά στο ναυάγιο, φήμες ήθελαν να αναβάλλεται και πάλι η κρίσιμη ψηφοφορία, που έχει προγραμματιστεί για τις 4 το απόγευμα, ωστόσο το σενάριο αυτό απομακρύνει προς το παρόν τουλάχιστον η δήλωση στον Αθήνα 9.84 της εκπροσώπου Τύπου της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, Αλίκης Στυλιανού, η οποία γνωστοποίησε πως τελικά αύριο θα λειτουργήσουν κανονικά οι τράπεζες, μέχρι νεωτέρας. Τα ΑΤΜ λειτουργούν σήμερα κανονικά στην Κύπρο, αφού έχουν ανατροφοδοτηθεί από νωρίς το πρωί, μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Dow Jones Newswires η Κύπρος θα καταθέσει νέα πρόταση για την φορολόγηση των καταθέσεων. Συγκεκριμένα, η Κύπρος προτείνει τη φορολόγηση καταθέσεων μέχρι 100.000 ευρώ κατά 3%, τη φορολόγηση καταθέσεων από το ποσό αυτό μέχρι τις 500.000 ευρώ κατά 10%, και τις υψηλότερες των 500.000 ευρώ καταθέσεις, με 15%.

Δήλωση - βόμβα, την ίδια ώρα, του Βόφλγκανγκ Σόιμπλε. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι το Βερολίνο και το ΔΝΤ ήταν διατεθειμένοι να σεβαστούν την εγγύηση των καταθέσεων μέχρι το ποσό των 100 χιλιάδων ευρώ, ωστόσο η πρότασή τους απορρίφθηκε τόσο από την κυπριακή κυβέρνηση όσο και από την Κομισιόν και την ΕΚΤ.

Η επιβολή του ύψους των δασμών που θα επιβληθεί στις τραπεζικές καταθέσεις είναι υπόθεση της κυπριακής κυβέρνησης, όμως σε κάθε περίπτωση το συνολικό ποσό που θα πρέπει να εξοικονομηθεί θα πρέπει να ανέρχεται στα 5,87 δισεκ. ευρώ, διευκρίνισε σήμερα το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, Γιεργκ Άσμουσεν.

«Είναι μια ξεχωριστή μέρα για την Αθήνα της αλληλεγγύης. Η πόλη, για να αρχίσει να περπατάει, χρειάζεται να σηκωθεί στα πόδια της. Το μυαλό όλων είναι στραμμένο στην Κύπρο που καλείται να καταβάλει προσπάθειες εξίσου μεγάλες με αυτές της Ελλάδας, προκειμένου να βγουν και πάλι νικήτριες, Ελλάδα και Κύπρος», δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, από τον λόφο Φιλοπάππου και τις εορταστικές εκδηλώσεις του δήμου για τα Κούλουμα.

Δυσφορία στη Μόσχα, μετά την απόφαση του Eurogroup, με τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να χαρακτηρίζει «άδικο, αντιεπαγγελματικό κι επικίνδυνο» το μέτρο της επιβολής δασμού στις τραπεζικές καταθέσεις στην Κύπρο.
Εν τω μεταξύ, μεθαύριο αναμένεται στη Μόσχα ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών, Μιχάλης Σαρρής.

Keywords
Τυχαία Θέματα