Κρίσιμες διαπραγματεύσεις

Όλα κρίνονται σε μία εβδομάδα. Αυτό είναι το χρονικό περιθώριο που εκπέμπουν οι εταίροι για μια συμφωνία με την Ελλάδα, ενώ η κυβέρνηση τίθεται σε κατάσταση συναγερμού το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, μετρώντας ημέρες ως τη νέα υποχρέωση αποπληρωμής δόσης στο ΔΝΤ, στις 5 Ιουνίου. Χωρίς ενδείξεις προόδου συνεχίζονται πάντως ως

τώρα οι διαβουλεύσεις στο Brussels Group, κι ενώ η Αθήνα επιμένει στην εξεύρεση πολιτικής λύσης. Τηλεδιάσκεψη με Μέρκελ και Ολάντ είχε χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός, ενώ είχε προηγηθεί το μήνυμα του EuroWorking Group στην Αθήνα πως εάν δεν κλείσει έως την επόμενη εβδομάδα η συμφωνία τότε θα χαθούν χρήματα από το τρέχον πρόγραμμα.

«Κάποτε η Ελλάδα έθετε ολόκληρο το οικοδόμημα του ευρώ σε κίνδυνο, αυτό το ζήτημα δεν τίθεται πλέον», είναι το νέο μήνυμα του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.


Εκτός Ευρωζώνης φαίνεται πως θέλει την Ελλάδα ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών, Τίμο Σόινι. Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, υποστήριξε ότι η Ελλάδα πρέπει να αποχωρήσει από το ευρώ, γιατί «δεν είναι ανταγωνιστική».


«Ο χρόνος για την Ελλάδα τελειώνει» προειδοποίησε εκ νέου με δηλώσεις του από τη Δρέσδη όπου πραγματοποιείται η Σύνοδος της G7 ο επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.

Την 30η Ιουνίου, πάντως, όταν και λήγει η επέκταση του τρέχοντος προγράμματος, έθεσε ως καταληκτική ημερομηνία για την επίτευξη συμφωνίας με τους θεσμούς ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης μιλώντας στον Βήμα 99,5. Ερωτηθείς για το πόσο κοντά βρισκόμαστε στην επίτευξη συμφωνίας, ο κ. Βαρουφάκης είπε πως «όσον αφορά αυτά που χρειάζεται για να κλείσει η τελική αξιολόγηση είμαστε κοντά».


Κληθείς να σχολιάσει τις πληροφορίες που φέρουν το Euro Working Group να έχει θέσει τελεσίγραφο μιας εβδομάδας στην Ελλάδα είπε πως «οι διαρροές από το Euro Working Group αμαυρώνουν την εικόνα της Ευρώπης».
Σχετικά με το εάν η συμφωνία θα σπάσει σε στάδια υλοποίησης είπε πως θα είναι «μια και καλή», ξεκαθαρίζοντας πως θα περιλαμβάνονται σε αυτή θέματα που σχετίζονται με τα εργασιακά και τα ασφαλιστικά και βεβαίως το θέμα του χρέους.

«Για εμάς η ρήξη δεν είναι φετίχ. Δουλεύουμε για την καλή λύση, αλλά όλοι ξέρουν ότι τα όρια μας είναι πολύ συγκεκριμένα», δηλώνει ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και συντονιστής της διαπραγμάτευσης Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Αγορά». «Συμφωνία να ΄ναι και ό,τι να ΄ναι, εμείς δεν θα υπογράψουμε», λέει χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα, για επώδυνες παραχωρήσεις προϊδεάζει ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς. Άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να περιληφθούν σε αυτή τη φάση της διαπραγμάτευσης και παρεμβάσεις για το ασφαλιστικό, ενώ χαρακτήρισε αυτονόητη την επιβολής κομματικής πειθαρχίας για την ψήφιση της συμφωνίας, προκαλώντας ήδη αντιδράσεις στον ΣΥΡΙΖΑ.

«Η απειλή της κομματικής πειθαρχίας δεν ήταν αποτελεσματική ούτε σε κόμματα με επαγγελματίες βουλευτές» τόνισε στον ΣΚΑΪ ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος.

Συνέχεια, την ίδια ώρα, στις δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, που είτε ζητούν είτε δεν αποκλείουν ρήξη.
«Ένα κράτος πρέπει να είναι έτοιμο για παν ενδεχόμενο» είπε, εν τω μεταξύ, στο Mega o κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης.

Να αποκρούσει τους εκβιασμούς των δανειστών που θέλουν την υποταγή της χώρας και να εφαρμόσει κάθε δυνατή εναλλακτική λύση, καλεί την κυβέρνηση η Αριστερή Πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη, με νέο κείμενο παρέμβαση στο iskra.gr.

«Οι ΗΠΑ ξαφνικά σε συναγερμό για την Ελλάδα», ο τίτλος άρθρου του Bloomberg, που σε άλλο άρθρο συγκρίνει ειρωνικά την οικονομία της Ελλάδας με εκείνη του εξωτικού Μακάο.


«Η Ελλάδα θα βρει λεφτά να πληρώσει το ΔΝΤ», εκτιμά ο διάσημος οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί. «Οι δανειστές έχουν κουραστεί από τον ΣΥΡΙΖΑ», αναφέρει η βρετανική Telegraph, τονίζοντας ότι «έχουν την “απροσδόκητη” στήριξη από χώρες όπως η Πορτογαλία και η Ιρλανδία, που θέλουν ο ΣΥΡΙΖΑ να καταλήξει με “άδεια χέρια”, για να κερδίσουν τις “δικές τους εκδοχές του ΣΥΡΙΖΑ”».

Keywords
Τυχαία Θέματα