Κρίσιμες διαπραγματεύσεις

Νέος γύρος επαφών της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα από την Τρίτη, ίσως οι κρισιμότερες έως τώρα, εν μέσω φημών και διαρροών για τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία. Αποκρατικοποιήσεις, αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας, εργασιακές σχέσεις, κλειστά επαγγέλματα, πρόσθετα μέτρα για το έλλειμμα, αλλά και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα
2012-2015 περιλαμβάνονται στη ατζέντα των διαπραγματεύσεων. Σκληρή αναμένεται η μάχη για την εκταμίευση του συνόλου της δόσης του Ιουνίου, που για πρώτη φορά φαίνεται πως βρίσκεται στον αέρα, καθώς η τρόικα επισημαίνει καθυστερήσεις στην υλοποίηση των στόχων που έχει θέσει. Ανοιχτό παραμένει και το θέμα της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του ελληνικού χρέους, αλλά και το ενδεχόμενο διαπραγμάτευσης ενός νέου μνημονίου, πέραν του 2013.

Ο προγραμματισμός των επόμενων κινήσεων, εάν δεν έχει καταφέρει να προσφύγει στις αγορές, ήταν το θέμα που απασχόλησε την έκτακτη συνάντηση που συγκάλεσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στο Λουξεμβούργο.

Σε δήλωσή του, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου επισήμανε ότι "αυτό που συζητήσαμε ήταν η πορεία του προγράμματος, σε μια συγκυρία όπου οι αγορές εξακολουθούν να είναι δύσπιστες για τη χώρα μας και όπου πρέπει να προγραμματίσουμε και τα επόμενα βήματά μας για το 2012 για το 2013, έτσι ώστε η Ελλάδα να μπορέσει, είτε να βγει στις αγορές, είτε να χρησιμοποιήσει την πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που δίνει τη δυνατότητα στο Ευρωπαϊκό Ταμείο (EFSF) να αγοράσει ομόλογα".
Keywords
Τυχαία Θέματα