Χαμηλές προσδοκίες εν όψει Eurogroup

Χαμηλές προσδοκίες εν όψει της αποψινής συζήτησης για την Ελλάδα στο Eurogroup στο Λουξεμβούργου, καθώς οι εκπρόσωποι των θεσμών και ο Γιάνης Βαρουφάκης να επιβεβαιώνουν το χάσμα στις διαπραγματεύσεις. Ωστόσο οι ελπίδες στρέφονται στις νέες πρωτοβουλίες που εκδηλώνονται για την προσέγγιση των δύο πλευρών. Τηλεφωνική επικοινωνία χθες το βράδυ Τσίπρα-Γιούνκερ, εν μέσω φημών για υποβολή νέας ελαφρώς βελτιωμένης πρότασης του προέδρου της Κομισιόν που έχει

αφήσει να εννοηθεί πως θα μπορούσε να δεχθεί αλλαγές σε ΦΠΑ και ασφαλιστικό, εάν η Ελλάδα παρουσίαζε αξιόπιστα δημοσιονομικά ισοδύναμα, όπως περικοπές στις αμυντικές δαπάνες. Παράλληλα, με ενδιαφέρον αναμένεται σε λίγη ώρα η ομιλία της Άγκελα Μέρκελ στη γερμανική βουλή. Σύμφωνα με το Bloomberg, η καγκελάριος θα αποφύγει επικριτικές αναφορές στον Αλέξη Τσίπρα, αλλά θα επαναλάβει ότι η Αθήνα θα πρέπει να υλοποιήσει ορισμένες μεταρρυθμίσεις προκειμένου να λάβει στήριξη.

Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός με άρθρο του στη γερμανική εφημερίδα Tagesspiegel απαντά στο επιχείρημα ότι ο Γερμανός φορολογούμενος «πληρώνει μισθούς και συντάξεις Ελλήνων». Αφού αμφισβητεί τα στατιστικά στοιχεία που έχουν παρουσιάσει οι πιστωτές, ο κ. Τσίπρας υπογραμμίζει ότι η αύξηση της συνταξιοδοτικής δαπάνης σαν ποσοστό του ΑΕΠ οφείλεται αποκλειστικά στη μείωση του ΑΕΠ ενώ επισημαίνει πως το σύστημα πιέζεται κυρίως από την πλευρά των εσόδων κι όχι τόσο των δαπανών.
Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται από σήμερα στη Ρωσία για να συμμετάσχει στο διεθνές οικονομικό Φόρουμ της Αγ. Πετρούπολης ενώ αύριο θα συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν.

«Οι δανειστές θα βρουν το νομικό και πολιτικό τρόπο να πουν ότι δεν είναι πιστωτικό γεγονός αν δεν πληρώσουμε το ΔΝΤ» είπε μιλώντας στο MEGA, ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης και συμπλήρωσε «Έχουμε φροντίσει να μην έχει πρόβλημα ο λαός αν φτάσουμε να πούμε το μεγάλο "όχι"»

Αφαίρεση προνομίων από ειδικές ομάδες δημοσίων υπαλλήλων, άμεση κατάργηση όλων των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, εφαρμογή ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, κατάργηση της επιχορήγησης των ταμείων ασφάλισης προσωπικού ΔΕΗ με την πώληση της «μικρής ΔΕΗ» και μετατροπή των εισφορών «υπέρ τρίτων» σε εισφορές «υπέρ όλων» προτείνει με άρθρο στην «Καθημερινή», ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να εξοικονομηθεί ποσό ύψους 1,9 δισ. ευρώ, για να κλείσει το δημοσιονομικό κενό.

Το θέμα είναι εάν η Ελλάδα «εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της από το τρέχον πρόγραμμα», δηλώνει στην «Bild» ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και προσθέτει: «Μόνο σε αυτή τη βάση θα μπορούσαμε να αποδεσμεύσουμε διαθέσιμους πόρους. Ισχύει η αρχή: βοήθεια μόνο έναντι αντιπαροχών. Σε αυτές ανήκει επίσης το να παραμείνει το ΔΝΤ - χωρίς την σημαντική συμβολή του δεν γίνεται». Η ΕΚΤ δεν θα μπορεί να χρηματοδοτήσει την Ελλάδα αν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις, δηλώνει ο πρόεδρος της Μπουντεσμπανκ, Γενς Βάιντμαν

«Απόλυτη καταστροφή για τη Ελλάδα» χαρακτήρισε την έξοδο της από την Ευρωζώνη ο υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό France Info. Ο κ. Σαπέν διαβεβαίωσε πάντως ότι «η Γαλλία κάνει ό,τι μπορεί για την επίτευξη συμφωνίας».

Οι απειλές ότι η Ελλάδα θα αναγκαστεί να βγει από την ΕΕ και ότι αλυσιδωτές αντιδράσεις θα οδηγήσουν στην οικονομική κατάρρευση αν δεν επιτευχθεί μια συμφωνία συνιστούν ωμό εκφοβισμό, σημειώνει ο αρθρογράφος. “Η Ελλάδα μπορεί να τελειώσει την καριέρα της Μέρκελ”, εκτιμά το περιοδικό Politico. “Ο Τσίπρας ψάχνει λίγη αγάπη στη Ρωσία”, μεταδίδει το αμερικανικό CNBC.

Την παρέμβαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ζητούν ΝΔ, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ, μετά την επίθεση της προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου κατά του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα και την επιστροφή ως «απαράδεκτης» της Έκθεσης Νομισματικής Πολιτικής. Πάντως με τη θέση της κας Κωνσταντοπούλου συμφώνησε χθες το βράδυ στο ΜΕΓΚΑ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης λέγοντας ότι ο κ. Στουρνάρας υπερέβη το ρόλο του.


Πολιτική επίθεση σε εκλεγμένη κυβέρνηση χαρακτηρίζει ο αρθρογράφος Ambrose Evans-Pritchard της βρετανικής Daily Telegraph το περιεχόμενο της έκθεσης του κεντρικού τραπεζίτη της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα