Κρίμα Θεέ μου!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 02:30

Το ταξίδι σε αυτό το Μουντιάλ τελειώνει εδώ για την Εθνική Ελλάδος που ηττήθηκε 5-3 στα πέναλτι από την Κόστα Ρίκα και αποκλείστηκε στην φάση των «16». Όμως, αυτή η ομάδα... έπεσε όπως ακριβώς της ταιριάζει. Ηρωικά!

Το χαμένο πέναλτι του Γκέκα και το εύστοχο του Ουμάνια, διαμόρφωσαν το τελικό αποτέλεσμα στην «ρώσικη ρουλέτα» που το ματς οδηγήθηκε μετά το 1-1 της κανονικής διάρκειας από τα γκολ των Ρουίζ (52΄) και

Παπασταθόπουλου (90΄).

Η Ελλάδα, στο τελευταίο ματς του Φερνάντο Σάντος στον πάγκο της, άγγιξε το όνειρο της πρόκρισης στην 8άδα του Μουντιάλ για πρώτη φορά. Έπαιξε με παίκτη παραπάνω από το 66΄, βρήκε τον τρόπο-τον ελληνικό τρόπο-να ισοφαρίσει στο 90΄ και λίγο αργότερα έχασε με τον Μητρογλου την τεράστια ευκαιρία να «καθαρίσει». Τέτοιες έχασε και άλλες στην παράταση, κυρίως εξαιτίας της καταπληκτικής μέρας του Νάβας, αλλά στα πέναλτι η τύχη δεν της χαμογέλασε...

Ο αποκλεισμός ήρθε, απέναντι σε έναν αντίπαλο που δεν ήταν καλύτερος συνολικά αλλά ήταν πιο εύστοχος στις κρίσιμες στιγμές. Το σίγουρο όμως είναι ότι η Ελλάδα για μια ακόμα φορά έπεσε με το κεφάλι ψηλά!

Το ματς:

Τα λάθη στις μεταβιβάσεις της Εθνικής στα πρώτα λεπτά, έδωσαν την ευκαιρία στους Κοσταρικανούς να βγαίνουν δύο φορές στην επίθεση και μάλιστα στο 7΄ο Μπολάνιος βρέθηκε σε καλή θέση αλλά σούταρε άουτ. Τακτικά η επιλογή του Σάντος ήταν να παίξει με Σάμαρη-Μανιάτη στην ευθεία στα αμυντικά χαφ προκειμένου να θωρακίσει το μεσοαμυντικό κομμάτι της Ελλάδας ενώ στο επιθετικό, ο Λάζαρος ήταν αυτός που εκδήλωσε τις πρώτες προσπάθειες παίρνοντας την μπάλα από αριστερά. Η υψηλή θερμοκρασία αλλά και η υγρασία δεν επέτρεπαν στο ματς να πάρει ρυθμό ωστόσο όσο η ώρα περνούσε τόσο περισσότερο οι αντίπαλοι μας κρατούσαν μπάλα και γίνονταν επικίνδυνοι με τον Κάμπελ και τον Ρουίζ. Στο 37΄η Ελλάδα όμως ήταν αυτή που έχασε την τεράστια ευκαιρία για το γκολ. Ο Χολέμπας έκανε την τέλεια σέντρα, ο Σαλπιγγίδης βγήκε στην πορεία και βρήκε την μπάλα αλλά ο Νάβας ενστικτωδώς με το πόδι έβγαλε το... απίθανο και κράτησε το μηδέν. Το πρώτο μέρος έκλεισε έτσι αλλά ο απολογισμός για την ελληνική ομάδα ήταν εξαιρετικός αμυντικά και ικανοποιητικός στο επιθετικό σκέλος.

Η διάθεση της Εθνικής να παίξει περισσότερο με την μπάλα στα πόδια της και να χτυπήσει από την πλευρά του πολύ καλού Χριστοδουλόπουλου ήταν εμφανής στα πρώτα λεπτά του δευτέρου ημιχρόνου. Δυστυχώς όμως στο 52΄ήρθε το γκολ για την Κόστα Ρίκα. Ο Ρουίζ βρέθηκε έξω από την περιοχή μόνος, έκανε ένα αδύναμο πλασέ αλλά η μπάλα κατέληξε στα δίχτυα του Καρνέζη που έμεινε σαστισμένος μπροστά στο αμυντικό κενό που δημιουργήθηκε. Δύο λεπτά μετά μάλιστα, ο Τοροσίδης αλλοίωσε με το χέρι την πορεία της μπάλας μέσα στην περιοχή αλλά-ευτυχώς-ο διαιτητής δεν καταλόγισε το πέναλτι. Ο Σάντος έβγαλε τον Σάμαρη και έβαλε τον Μήτρογλου αλλάζοντας το σύστημα σε 4-4-2 προκειμένου να βρει η ομάδα το γκολ της ισοφάρισης αλλά το μπλακ άουτ στην λειτουργία της ομάδας ήταν ξεκάθαρο. Το καλό νέο ήρθε στο 66΄όταν ο Ντουάρτε πήρε δεύτερη κίτρινη σε μαρκάρισμα στον Χολέμπας, αποβλήθηκε και άλλαξε τις ισορροπίες στο ματς.

Ο Γκέκας μπήκε αντί του Σάλπι και ο Σαμαράς πήγε στην πτέρυγα για να πάρει ατομικές προσπάθειες και να δημιουργήσει ρήγματα, εκμεταλλευόμενος την αριθμητική υπεροπλία της Ελλάδας. Και έτσι έγινε! Αναστάτωση έφερε στην άμυνα της Κόστα Ρίκα αλλά έλλειπαν οι φάσεις καθώς ο αντίπαλος είχε -λογικά-κλειστεί πίσω και προσπαθούσε να κρατήσει το προβάδισμα. Στο 88΄ο Λάζαρος έκανε το γύρισμα αλλά ο Νάβας μπλόκαρε την μπάλα και έτσι χάθηκε η ευκαιρία αλλά η ελληνική ψυχή μίλησε στο 90΄. Ο Γκέκας έκανε το σουτ, ο Νάβας έδιωξε ασταθώς και ο Παπασταθόπουλος πήρε το ριμπάουντ και σκόραρε κάνοντας το 1-1. Στο 93΄ ο Μήτρογλου έφτασε μια ανάσα από το 2-1 αλλά ο Νάβας έδιωξε εντυπωσιακά την κεφαλιά του σε κόρνερ στέλνοντας το ματς στην παράταση.

Στον έξτρα χρόνο, ο παίκτης παραπάνω της Εθνικής φαινόταν πραγματικά και οι πλαγιοκοπήσεις του Λάζαρου δημιουργούσαν προϋποθέσεις για το γκολ της νίκης. Στο 100΄ ο Κατσουράνης δεν πρόλαβε να το κάνει αν και βρέθηκε σε θέση βολής και το πρώτο μέρος της παράτασης ολοκληρώθηκε. Ο επιθετικός μονόλογος της Ελλάδας συνεχίστηκε αλλά δεν έφερε γκολ αφού ο Νάβας είπε όχι στο 112΄και στον Χριστοδουλόπουλο αλλά την εκπληκτική επέμβαση την κράτησε για το τέλος όπου σταμάτησε τον Μήτρογλου σε τετ-α-τετ, καρμπόν με του Σαλπιγγίδη στο πρώτο ημίχρονο. Έτσι οδηγηθήκαμε στα πέναλτι.

Ο Σάντος αποβλήθηκε πριν αρχίσει η διαδικασία για διαμαρτυρίες! Εκεί τα πράγματα δεν πήγαν όπως θέλαμε. Ο Γκέκας έχασε το τέταρτο, ο Ουμάνια ευστόχησε στο τελευταίο και το 5-3 έδωσε την πρόκριση στην Κόστα Ρίκα.

Που κρίθηκε: Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά που κρίθηκε αυτό το ματς. Στις χαμένες ευκαιρίες/επεμβάσεις του Νάβας, όπως του Σαλπιγγίδη στο πρώτο μέρος και του Μήτρογλου στο φινάλε; Στην κούραση που δεν μας επέτρεψε στην παράταση να εκμεταλλευτούμε τον παίκτη παραπάνω; Ή στην ατυχία των πέναλτι; Μάλλον σε όλα αυτά.

MVP του coppa.gr: Θα θέλαμε να γράψουμε εδώ το όνομα ενός εκ των διεθνών που έχασαν μεγάλες ευκαιρίες. Δυστυχώς όμως πέσαμε πάνω σε έναν εξαιρετικό Νάβας ο οποίος κράτησε με όλους τους τρόπους όρθια την Κόστα Ρίκα και τελικά της χάρισε την πρόκριση στα πέναλτι.

Συνθέσεις:

Κόστα Ρίκα: Νάβας, Γκονζάλες, Μπόργκες, Ντουάρτε, Μπολάνιος (83΄ Μπρένες), Κάμπελ, Ρουίζ, Ντίαζ, Γκαμπόα (76΄Ακόστα), Τεχέδα (65΄Κιμπέρο)

Ελλάδα: Καρνέζης, Τοροσίδης, Παπασταθόπουλος, Μανωλάς, Χολέμπας, Μανιάτης (77΄Κατσουράνης), Καραγκούνης, Σάμαρης (57΄Μήτρογλου), Χριστοδουλόπουλος, Σαλπιγγίδης (68΄Γκέκας), Σαμαράς

Παναγιώτης Βανός

Πηγή: COPPA.gr - MUNDIAL 2014

Keywords
Τυχαία Θέματα