Κόσοβο: συμφωνία επί της αρχής

Σε ένα κοινό, εναρμονισμένο κείμενο για την εφαρμογή της συμφωνίας που αφορά την εξομάλυνση των σχέσεων Βελιγραδίου - Πρίστινας κατέληξαν οι πρωθυπουργοί της Σερβίας και του Κοσόβου, Ίβιτσα Ντάτσιτς και Χασίμ Θάτσι αντίστοιχα.

Όπως ανακοίνωσε - διά της εκπροσώπου της - η "οικοδέσποινα" της χθεσινής συνάντησης στις Βρυξέλλες, επικεφαλής της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής Κάθριν Άστον, οι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν σε ένα συγκεκριμένο

κείμενο και τώρα θα ακολουθήσουν διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών.

Οι πρωθυπουργοί Ίβιτσα Ντάτσιτς και Χασίμ Θάτσι "συνέχισαν τις συνομιλίες τους και συμφώνησαν σε ένα κείμενο, πάνω στο οποίο θα υπάρξουν διαβουλεύσεις" ανέφερε στο σχετικό μήνυμά της στο twitter η εκπρόσωπος της κ. Άστον, Μάγια Κότσιαντσιτς.

Οι δύο πρωθυπουργοί, όπως εξάλλου δήλωσε η ίδια η κ. Άστον μετά το πέρας των χθεσινών συνομιλιών, θα έρθουν σε επαφή μαζί της έως το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας.

Πηγές από τη σερβική αποστολή στις Βρυξέλλες είχαν αναφέρει προηγουμένως στο σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjug (Τανγιούγκ) ότι οι κ.κ. Ντάτσιτς και Θάτσι κατέληξαν σε μία επί της αρχής συμφωνία για την εφαρμογή των όσων έχουν συμφωνηθεί μεταξύ των δύο πλευρών για την εξομάλυνση των μεταξύ τους σχέσεων (σ.σ. οι δύο πρωθυπουργοί είχαν μονογράψει τη σχετική συμφωνία στις 19 Απριλίου, στις Βρυξέλλες).

"Το σχέδιο εφαρμογής (της συμφωνίας) διασφαλίζει πως δεν θα υπάρξει διάλυση των θεσμών (στο βόρειο Κόσοβο) έως τη δημιουργία νέων" ανέφερε μετά τη συνάντηση ο κ. Ντάτσιτς, σύμφωνα με τον ραδιοτηλεοπτικό σταθμό Β92 του Βελιγραδίου.

Σύμφωνα με τον Σέρβο πρωθυπουργό θα υπάρξουν συζητήσεις προκειμένου η σερβική κυβέρνηση να καταλήξει σε μια συγκεκριμένη απόφαση επί του σχεδίου έως το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας.

Από την πλευρά του, ο κ. Θάτσι ανέφερε - μεταξύ άλλων - ότι υπάρχει μια συμφωνία επί της αρχής, οι λεπτομέρειες της οποίας θα διευθετηθούν αργότερα.

"Καταλήξαμε σε μία επί της αρχής συμφωνία για τα βήματα που θα πρέπει να γίνουν τους επόμενους έξι μήνες σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των συμφωνηθέντων (για την εξομάλυνση των σχέσεων Βελιγραδίου - Πρίστινας).

Όπως είπε ο κ. Θάτσι, οι λεπτομέρειες για την εφαρμογή της συμφωνίας θα διευθετηθούν σε συναντήσεις ειδικών καθώς και εκπροσώπων των κυβερνήσεων της Σερβίας και του Κοσόβου.

Δεν ανέφερε, ωστόσο, εάν θα υπάρξει νέα συνάντηση μεταξύ του ιδίου και του κ. Ντάτσιτς.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα