Κόσοβο: Έκκληση Άστον

Η ύπατη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξωτερική πολιτική και την ασφάλεια, Κάθριν Άστον κάλεσε τους πρωθυπουργούς της Σερβίας και του Κοσόβου, Ίβιτσα Ντάτσιτς και Χασίμ Θάτσι, σε συνάντηση στις Βρυξέλλες στις 21 Μαΐου για να συζητήσουν για την εφαρμογή της συμφωνίας εξομάλυνσης των σχέσεων, που μονόγραψαν στις 19 Απριλίου.

"Κάλεσα τους πρωθυπουργούς κ.κ. Ντάτσιτς και Θάτσι σε συνάντηση την επόμενη εβδομάδα, στις 21 Μαΐου,

στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν για τα κοινά βήματα που πρέπει να κάνουν όσον αφορά την υλοποίηση της συμφωνίας του Απριλίου. Η γρήγορη υλοποίησή της είναι κρίσιμης σημασίας και χαίρομαι για τις συνομιλίες με τους δύο πρωθυπουργούς" αναφέρει η κ. Άστον σε ανακοίνωσή της.

Μετά τη μονογραφή της συμφωνίας, διεξήχθησαν στις Βρυξέλλες δύο συναντήσεις των ομάδων εργασίας, οι οποίες έπρεπε να συμφωνήσουν σε ένα σχέδιο εφαρμογής της συμφωνίας, αλλά έληξαν χωρίς αποτέλεσμα με τις δύο πλευρές να αλληλοκατηγορούνται για την αποτυχία των διαπραγματεύσεων.

Για το λόγο αυτό, η κ. Άστον αποφάσισε να καλέσει για συνομιλίες τους πρωθυπουργούς της Σερβίας και του Κοσόβου, ώστε να υπάρξει πρόοδος σε ανώτατο επίπεδο.

Η συμφωνία Βελιγραδίου - Πρίστινας προβλέπει αυτονομία για την κοινότητα των σερβικών δήμων στο βόρειο Κόσοβο, αλλά στο πλαίσιο των θεσμών του Κοσόβου.

Η πρόοδος αρχικά στην επίτευξη συμφωνίας και τώρα η εφαρμογή της είναι βασικοί όροι για να την περαιτέρω πρόοδο της Σερβίας και του Κοσόβου στην πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Η Σερβία αναμένει οι επικεφαλής της ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής τον Ιούνιο να καθορίσουν ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ και το Κόσοβο περιμένει το "πράσινο φως" για τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, με στόχο τη Συμφωνία Σύνδεσης και Σταθεροποίησης.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα