Κως: Ομαλότερες συνθήκες

Ομαλοποιείται η κατάσταση στην Κω, όπου από χθες το απόγευμα βρίσκονται δύο διμοιρίες των ΜΑΤ, για να αντιμετωπίσουν τυχόν προβλήματα και εντάσεις. Η διαδικασία ταυτοποίησης των περίπου 6.000 προσφύγων έχει επιταχυνθεί έπειτα από την ενίσχυση από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής. Οι πρόσφυγες βρίσκονται στο δημοτικό στάδιο του νησιού και περιμένουν τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα, ώστε να μπορέσουν να φύγουν.

Σχετικά με το επεισόδιο που προκλήθηκε τις προηγούμενες μέρες, όπου αστυνομικός του τμήματος Κω χειροδίκησε

σε βάρος μετανάστη, με ανακοίνωση της η Ένωση Αστυνομικών Βορείου Δωδεκανήσου εκφράζει την συμπαράσταση και την στήριξη της στον αρχιφύλακα, που τέθηκε σε διαθεσιμότητα,τονίζοντας ότι το περιστατικό ήταν αποτέλεσμα της έντασης που επικρατεί.

Έντονα προβλήματα υπάρχουν επίσης στη Λέρο, με το Δήμαρχο Μιχάλη Κόλια να απευθύνει δραματική έκκληση, προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο και την αναπληρωτή Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου, για την άμεση μεταφορά των μεταναστών από το νησί με αρματαγωγό του πολεμικού ναυτικού.

Ανάλογα προβλήματα, σε μικρότερη έκταση, υπάρχουν και σε άλλα νησιά όπως τη Σύμη, το Αγαθονήσι, τη Χάλκη και την Κάλυμνο στα οποία έχει συγκεντρωθεί μεγάλος αριθμός μεταναστών, η εξυπηρέτηση των οποίων είναι ιδιαίτερα δύσκολη με αποτέλεσμα να υπάρχουν αρκετά προβλήματα και έντονες διαμαρτυρίες.

Στην Αθήνα, συνεχίζονται στον Ελαιώνα, οι εργασίες για την υποδοχή των προσφύγων από το πεδίον του Άρεως. Σήμερα θα τοποθετηθούν 50 κλιματιστικά, μετά την προσφορά ιδιωτικής εταιρείας που δραστηριοποιείται στο χώρο, ενώ άλλα τόσα αναμένεται να τοποθετηθούν αύριο.

Εν τω μεταξύ, πλοίο 2.500 θέσεων θα καταπλεύσει στο λιμάνι της Κώ, με στόχο να καλύπτονται οι βασικές ανάγκες διαμονής των προσφύγων και να γίνεται η ταυτοποίηση τους, ώστε να αποφορτιστεί σε μεγάλο βαθμό η δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στο νησί. Αυτό αποφασίστηκε σήμερα σε σύσκεψη του Υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη, με τη συμμετοχή της αναπληρώτριας υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασίας Χριστοδουλοπούλου και εκπροσώπων εμπλεκόμενων αρχών και φορέων της κυβέρνησης, για τη συνεχιζόμενη ροή προσφύγων στη χώρα μας.


Επίσης αποφασίστηκε ότι τις επόμενες μέρες θα γίνει η μετεγκατάσταση των προσφύγων από το Πεδίο του Άρεως, στον Ελαιώνα.

Σύσκεψη για το μεταναστευτικό στο ΥΕΝ

Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Ναυτιλίας, με πρωτοβουλία του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής και τη συμμετοχή ναυτιλιακών εταιρειών, προκειμένου να μην δημιουργηθούν προβλήματα στη μεταφορά μεταναστών και προσφύγων από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, κυρίως κατά τις ημέρες κορύφωσης της επιστροφής των αδειούχων του Αυγούστου, μετά τις 15 του μηνός.

Όπως έγινε γνωστό, οι ακτοπλοϊκές εταιρείες, παρά το γεγονός ότι υπάρχει πληρότητα των θέσεων κατά 80%, δεσμεύθηκαν να κρατήσουν διαθέσιμα κάποια εισιτήρια.

Η Κομισιόν για την Κω

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί συστηματικά την κατάσταση στην Κω και αν της ζητηθεί είναι έτοιμη να συνδράμει την Ελλάδα, ανέφερε σήμερα εκπρόσωπος της Κομισιόν, σημειώνοντας πώς ο αρμόδιος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τις ελληνικές αρχές. Αν η Ελλάδα έχει ανάγκη πρόσθετες ενισχύσεις η Επιτροπή θα εξετάσει τα σχετικά αιτήματα, είπε η εκπρόσωπος της Κομισιόν, υπενθυμίζοντας άτι ήδη έχει συμφωνηθεί η μετεγκατάσταση 16.000 ανθρώπων που ζητούν άσυλο σε άλλες χώρες μέλη της ΕΕ. Αφησε δε να εννοηθεί ότι από τον επόμενο χρόνο θα τεθεί σε διαβούλευση το ζήτημα της αποτελεσματικότητας της συμφωνίας Δουβλίνο 2.

Προηγούμενη είδηση

Keywords
Τυχαία Θέματα