Κοντά στα χαμηλά ημέρας το κλείσιμο της Wall Street

Επέστρεψε τη Δευτέρα η επιφυλακτικότητα στη Wall Street με τους δείκτες να τερματίζουν τις συναλλαγές κοντά στα χαμηλά της ημέρας μετά τα ρεκόρ της προηγούμενης εβδομάδας και ενόψει των κρίσιμων στοιχείων που θα ανακοινωθούν από την Κίνα για τον κλάδο της μεταποίησης.

Το κλίμα σήμερα επιβάρυναν οι ανησυχίες για την ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας στον απόηχο των απαισιόδοξων δηλώσεων του υπουργού Οικονομικών της Κίνας στη σύνοδο υπουργών Οικονομικών και διοικητών Κεντρικών Τραπεζών

της G20, το Σαββατοκύριακο.

Όπως ανέφερε ο Κινέζος ΥΠΟΙΚ, η χώρα του αντιμετωπίζει καθοδικές πιέσεις, ωστόσο δεν θα προχωρήσει «σε σημαντικές προσαρμογές πολιτικής» λόγω της αλλαγής σε μεμονωμένους οικονομικούς δείκτες.

Ενόψει της ανακοίνωσης του δείκτη PMI της HSBC για τον κινεζικό μεταποιητικό κλάδο, οι επενδυτές επέλεξαν να κρατήσουν αμυντική στάση.

Δείκτες – Στατιστικά

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 107,06 μονάδες (0,62%) κλείνοντας στις 17.172,68 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε πτώση 52,10 μονάδων (1,14%) και έκλεισε στις 4.527,69 μονάδες.O S&P 500 σημείωσε πτώση 16,11 μονάδων (0,80%) κλείνοντας στις 1.994,29 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones μόλις 5 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 25 με αρνητικό. Εξ΄ αυτών τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη κατέγραψε η Procter and Gamble κλείνοντας στα 84,81 δολ. με άνοδο 0,34 δολ. ή σε ποσοστό 0,40%. Ακολούθησαν η Coca Cola με κέρδη 0,40% και κλείσιμο στα 42,22 δολ. και η Du Pont, η οποία έκλεισε στα 71,49 δολ. με άνοδο 0,34%.

Στον αντίποδα, οι τρεις μετοχές με τη χειρότερη επίδοση σήμερα ήταν η United Technologies (-1,83%), η Caterpillar (-1,57%) και η Nike (-1,34%). Οι πρωταγωνιστές της ημέρας.

Η Εθνική Τράπεζα ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση υποχωρώντας κατά 0,1 δολ. ή σε ποσοστό 3,2% και έκλεισε στα 3,03 δολ.

Αρνητική ήταν και η συμβολή των αμερικανικών μάκρο. Αναλυτικά, στη σημερινή οικονομική ατζέντα βρέθηκε ο δείκτης της Federal Reserve of Chicago, ο οποίος υποχώρησε τον Αύγουστο, διολισθαίνοντας σε επίπεδα που υποδεικνύουν ανάπτυξη κάτω του μέσου όρου.

Ειδικότερα, η Federal Reserve Bank of Chicago ανακοίνωσε ότι ο δείκτης εθνικής δραστηριότητας – ένας σταθμισμένος μέσος 85 δεικτών για την αμερικανική οικονομία – υποχώρησε στο -0,21 τον Αύγουστο από +0,26 τον Ιούλιο. Μέτρηση κάτω από το μηδέν δείχνει ότι η ανάπτυξη υπολείπεται του μέσου όρου.

Ο δείκτης για την παραγωγή διολίσθησε στο -0,17 τον Αύγουστο από +0,24 τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο δείκτης για την μεταποιητική παραγωγή υποχώρησε 0,4% τον Αύγουστο μετά από άνοδο 0,7% τον Ιούλιο.

Στα άλλα μάκρο της ημέρας, πτώση σημείωσαν τον Αύγουστο οι μεταπωλήσεις κατοικιών στις ΗΠΑ, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που περίμεναν να διατηρηθεί η ανοδική τάση των τελευταίων μηνών.

Ειδικότερα, οι πωλήσεις μεταχειρισμένων κατοικιών υποχώρησαν 1,8% τον Αύγουστο από τον Ιούλιο, στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 5,05 εκατ. όπως ανακοίνωσε η National Association of Realtors. Σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο οι πωλήσεις υποχώρησαν 5,3%.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal έκαναν λόγο για άνοδο των πωλήσεων κατά 1% στις 5,2 εκατ. τον Αύγουστου.

Στις επιχειρηματικές ειδήσεις ξεχώρισε η σημερινή ανακοίνωση της Apple με την οποία γνωστοποίησε ότι έχει πουλήσει πάνω από 10 εκατ. νέα iPhone 6 και iPhone 6 Plus, καταγράφοντας νέο ρεκόρ, μόλις τρεις ημέρες μετά την επίσημη παρουσίαση των συσκευών στις 19 Σεπτεμβρίου.

Ο τεχνολογικός κολοσσός ανακοίνωσε ότι οι νέες συσκευές είναι διαθέσιμες στις ΗΠΑ, την Αυστραλία, τον Καναδά, τη Γαλλία, τη Γερμανία, το Χονγκ Κονγκ, την Ιαπωνία, το Πουέρτο Ρίκο, τη Σιγκαπούρη και το Ηνωμένο Βασίλειο. Τα νέα iPhone θα είναι διαθέσιμα σε περισσότερες από άλλες 20 χώρες από τις 26 Σεπτεμβρίου, ενώ μέχρι το τέλος του έτους θα είναι διαθέσιμα σε 115 χώρες.

Παράλληλα η η Global Equities Research προχώρησε σε αύξηση της τιμής-στόχου για τη μετοχή της Apple, ανεβάζοντας την τιμή στα 130 δολάρια από 115 δολάρια προηγουμένως. Σε σημερινή της έκθεση η Global Equities Research αναφέρει ότι η «καινοτομία επέστρεψε στην Apple και αυτό είναι μόνο η αρχή», σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι η εταιρεία εισέρχεται σε νέα εποχή.

Μεταξύ άλλων, η χρηματιστηριακή επικαλείται την επιτυχία της Apple στη συγχώνευση της τεχνολογίας cloud με το hardware και το software, καθώς και την ικανότητά της να κάνει κάθε νέα έκδοση ενός προϊόντος καλύτερη από την τελευταία επιτρέποντας την εύκολη προπώληση του.

Keywords
Τυχαία Θέματα